- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Een museum dat zijn collectie en bezoekers moet beschermen. En een kantoorgebouw waar KLM-medewerkers het hoofd koel moeten houden. Het museum is het Boris Jeltsin Museum in het Russische Jekaterinenburg. Niet bepaald naast de deur. Wel naast de deur is het Operations Control Center van KLM op ons eigen Schiphol, om precies te zijn op Schiphol-Oost. Aansprekende zonweringprojecten die een podium in Z&R verdienen.
Beide projecten zijn gerealiseerd, gebruikmakend van doek van het Franse doekfabrikant Serge Ferrari. In Jekaterinenburg was Guillaume Janssen uit Zwolle de uitvoerende partij, op Schiphol-Oost was dat Poly-Ned uit Steenwijk. Het is overigens niet zo dat het met het doek al goeddeels geregeld was. Zowel Guillaume Janssen als Poly-Ned hebben hun best gedaan om er iets moois ingenieus van te maken.
Een museum dat gebruik maakt van de nieuwste technologie om aan bezoekers zijn collectie te tonen, moet zorgen dat licht en warmte steeds in balans zijn. Het Boris Jeltsin Museum in Jekaterinenburg gebruikt hiervoor MSW Dome zonwering, waarvoor Soltis Perform 92 doek van Serge Ferrari is gebruikt. De volledig op maat gemaakte zonwering, die de fraaie architectuur van het museum ondersteunt, is een product van Guillaume Janssen uit Zwolle.
“Serge Ferrari is wereldleider in flexibele composietmateriaal en werkt graag mee aan innovatieve projecten”, aldus Country Manager Benelux & UK Dirk Driessen. En innovatief mag het Boris Jeltsin Museum in het Russische Jekaterinenburg zeker worden genoemd. Dit nieuwe museum wil het recente historisch erfgoed van de Russische presidenten na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bewaren en in beeld brengen. Centraal daarin staat Boris Jeltsin, de eerste president van het nieuwe Rusland. Met behulp van de nieuwste technologie vertelt het museum in moderne taal zijn levensverhaal.
Het indrukwekkende gebouw waar het museum in is gevestigd, heeft een grote glazen koepel. Om de kunstwerken en presentaties te beschermen tegen zonlicht en ze voor bezoekers zo fraai mogelijk in beeld te brengen, om de warmte te weren en het binnenklimaat te optimaliseren en ook om de akoestiek te verbeteren bleek doekzonwering noodzakelijk. Geen eenvoudige opgave, gezien de grootte en structuur van de koepel.
Met de MSW Dome voorzien van Soltis Perform 92 doek van Serge Ferrari bleek Guillaume Janssen de perfecte oplossing voor deze uitdaging in huis te hebben. “De MSW Dome is een gebogen driehoekscherm dat speciaal is ontwikkeld om het zonlicht te reguleren en de warmte tegen te houden bij grote glasoppervlaktes”, aldus commercieel directeur Bram Plattel van Guillaume Janssen. “De schermen volgen de gebogen vorm van de koepel, waardoor de architectonische uitstraling van het gebouw volledig wordt bewaard. Niet in gebruik zijn ze welhaast onzichtbaar omdat de doeken aan de onderzijde oprollen in compacte cassettes.”
Doordat een koepel in feite bestaat uit geschakelde, gebogen driehoeken, zijn voor de zonwering ook driehoekige doekbanen gebruikt. Ze zijn 14,5 m lang en aan de bovenzijde maar ongeveer 30 cm breed. Om de doeken te bewegen en op spanning te houden moeten ze heel hoge trekkrachten kunnen weerstaan, ook aan de smalle bovenkant. “Daar kan alleen invulling aan worden gegeven met een bijzonder vormvast doek dat in alle richtingen – ook diagonaal – voldoende sterkte heeft”, weet Bram Plattel. “Soltis Perform 92 van Serge Ferrari is hiervoor ideaal gebleken.”
Dit doek is namelijk geproduceerd, gebruikmakend van de wereldwijd gepatenteerde Précontraint technologie. Dat betekent dat het composiettextiel tijdens de hele productiecyclus onder spanning wordt gehouden.
“Het geeft deze doeken uitzonderlijke eigenschappen voor wat betreft vormvastheid, mechanische resistentie – in dit geval van belang omdat het gebogen doek over geleidingsrollen loopt, geringe materiaaldikte – voor een kleine oproldiameter en egaliteit”, legt Dirk Driessen uit.
Op warme dagen reflecteert het witte Soltis Perform 92 van de zonwering in het Boris Jeltsin Museum de zon, waardoor houdt fel licht en warmte worden tegengehouden. De doorzichtige perforatie van het doek zorgt ervoor dat licht wel wordt doorgelaten. “Dankzij dit doek kunnen bezoekers in het Boris Jeltsin Museum op ieder moment genieten van het diffuse licht”, aldus Driessen.
Dankzij het gezamenlijke inspanningen van Serge Ferrari, Guillaume Janssen en WellSun, het Moskouse bedrijf dat de zonweringen heeft geplaatst, beschikt het museum nu over een esthetisch fraaie en functionele oplossing om licht en warmte te reguleren.
Project: Boris Jeltsin Museum
Plaats: Jekaterinenburg
Country: Rusland
Architect: Bernaskoni
Installerend zonweringspecialist:
WellSun (Moskou)
Toegepaste producten:
MSW Dome System van Guillaume
Janssen Soltis Perform 92-2044
(wit, openheid 4%) van Serge Ferrari.
Het Operations Control Center van KLM op Schiphol-Oost heeft sinds kort een gevel die in het oog springt. Hij is namelijk voorzien van een mantel van zonwerende textiel van Serge Ferrari, die ervoor zorgt dat er dagelijks meer licht binnenkomt en zonlicht en warmte onder controle worden gehouden.
De gevel van het Operations Control Center van KLM op Schiphol-Oost was aan een goede oplossing voor zonwering toe. Enkele jaren geleden was er al een zonwering van geperforeerd metalen gaas geplaatst. De panelen begonnen echter te roesten en het gebruikte materiaal was niet meer op de markt verkrijgbaar. Daarom werd Poly-Ned uit Steenwijk ingeschakeld om een nieuwe oplossing te realiseren. De keuze viel op deze specialist in textielarchitectuur vanwege zijn ruime ervaring én omdat het bedrijf bleek te kunnen voldoen aan de hoge veiligheidseisen op de bouwplaats.
Na een uitgebreid onderzoek heeft de verantwoordelijk architect ervoor gekozen de gevel te beschermen met een mantel van geperforeerd textiel. Deze lichtgewicht optie biedt de mogelijkheid om een breder zicht buiten het gebouw te hebben en toch de zon effectief te weren. Inmiddels is de gevel voorzien van 830 m² gaasweefsel van het type Frontside View 381 van Serge Ferrari.
Frontside View 381 is bedoeld voor textiele façades en speciaal ontworpen om het zicht van binnen naar buiten te behouden. In nieuwbouw- en renovatieprojecten vermindert het de warmtetoetreding tot het gebouw met wel 81%, afhankelijk van de kleur van het gaasdoek. Het is daarnaast duurzaam en bestand tegen de gevolgen van weersinvloeden, zoals wind, hagel en zonnestraling. De architect wilde in dit geval een donkere kleur, omdat die past bij de originele kleuren van de gevel. Bij dit project is de oude draagconstructie waarop oorspronkelijk het geperforeerde metalen gaas was geplaatst intact gebleven. Mede daardoor waren de kosten van het project te overzien.
Het Operations Control Center van KLM ziet er na plaatsing van de zonwering niet alleen een stuk aantrekkelijker uit en er treedt nu veel meer daglicht binnen”, concludeert Dirk Driessen van Serge Ferrari. “En dat terwijl tegelijkertijd de schadelijke invloed van de zon wordt geweerd. Twee vliegen in één klap!”