Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Nieuws

Naaimachines van Blisservice voor doekconfectie

Blisservice-MLT-bouwteam

13 januari 2019 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Een nieuwe naaimachine? Dan ook de nieuwste technologie!

Wie denkt dat er in de wereld van de doekconfectie alleen innovatie plaatsvindt op het gebied van stoffen, heeft het mis. Er wordt wel degelijk geïnnoveerd op het gebied van de apparatuur die de confectioneur gebruikt. Eén van de koplopers op het gebied van vernieuwing is een 100% Nederlandse onderneming: Blisservice uit Ermelo.

Mede-eigenaar, directeur en engineer bij Blisservice is Henk-Jan Bloemhof. Samen met zijn zoon Martijn – ook mede-eigenaar – runt hij het bedrijf dat naam heeft gemaakt in de naaimachine- en naaiautomatenindustrie. We spreken Henk-Jan Bloemhof over de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf. “We hebben onlangs een nieuwe zonweringautomaat ontwikkeld”, vertelt Bloemhof. “Een machine met een aantal spraakmakende extra’s, waarmee banen worden gestikt en zijzomen gelegd.” 

Technische expertise en marktkennis
Bloemhof is geen nieuwkomer in de wereld van de confectiemachines. “De nu gangbare naaimachines zijn al zo’n twintig jaar geleden ontwikkeld. De meeste machines zijn destijds via Decorsun op de Nederlandse markt gebracht. Ik heb zelf ongeveer negentien jaar voor dat bedrijf gewerkt. Daarna ben ik zelf doorgegaan in de ontwikkeling van naaimachines. Voor mij een logische stap omdat ik een vervangingsmarkt voorzag.” 

De nieuwe naaimachine van Blisservice draagt de naam MLT, wat staat voor ‘Machine Langs Tafel’. “Onze concurrenten bouwen weliswaar soortgelijke machines, maar met oude techniek”, licht Bloemhof toe. “De MLT heeft een gloednieuw besturings­systeem. Bij de ontwikkeling ervan hebben we heel goed gekeken naar wat een moderne fabrikant nodig heeft. Een naaimachine zien als een stand­alone apparaat is echt niet meer van deze tijd. Connectiviteit is waar het om draait nu.” 

Blisservice
Bovendraadbewaking op het HMI-scherm, een tekstloos scherm met iconen. Op beeld de weergave van een foutmelding bij breuk van de linker bovendraad. De restlengte van de spoeldraden wordt rechtsonder weergegeven. (Foto: Henri van den Berg)

Ingesteld op procesoptimalisatie
De MLT is koppelbaar met randapparatuur. “Denk aan barcode scanners, RFID-tag scanners en printers”, legt Bloemhof uit. “Als we het over koppelen hebben, dan is het grote nieuws dat deze naaimachine in het bedrijfsnetwerk kan worden opgenomen en met het ERP-systeem kan communiceren. Daarmee heb je al een groot deel van de procesoptimalisatie te pakken. Sturing en terugkoppeling gebeuren digitaal en kunnen worden gevolgd. Er worden data gestuurd, teruggestuurd en opgeslagen. Dat geeft waardevolle informatie bij analyse.” 

Aspecten van de procesoptimalisatie hebben ook betrekking op het daadwerkelijke confectieproces, benadrukt Bloemhof. “Door middel van een spoeldraadbewakingssysteem wordt er door de machine in meters weergegeven hoeveel draad er nog op de spoel zit. Daardoor kan het niet meer voorkomen dat er midden in een stikgang geen draad meer is. De restlengte wordt per spoel – per kleur – keurig aangegeven. De tellers die voorheen werden gebruikt, waren onnauwkeurig. Door stilstand te voorkomen en spoelen efficiënter in te zetten, worden tijd, geld en materiaal bespaard. Via het vrij programmeerbare kleurenscherm kunnen spoelen op kleur aan het systeem worden toegevoegd. Na toevoeging kunnen ze op een logische plaats in de machine worden opgeslagen.” 

“Een ander hulpmiddel – als optie verkrijgbaar – is het meten van de doeklengte”, gaat Bloemhof verder. “Door niet klakkeloos te starten met confectioneren, maar vooraan in de keten een extra controle te hebben, gaat het first time right-percentage omhoog. Ook in dit geval is er dus sprake van procesoptimalisatie.” 

Blisservice
Een overzicht van de MLT met een werklengte van acht meter, zoals aan Brustor is geleverd. 

Voor de snelheid is de machine niet meer de beperkende factor
De totale snelheid wordt bepaald door de naaisnelheid, leidt Bloemhof een volgende eigenschap van de MLT in. “De machine is hierin niet meer de beperkende factor, wel de naald. Die raakt verhit en reageert met het garen. De machine zelf haalt probleemloos 2.400 omwentelingen per minuut.” 

“We onderscheiden twee snelheden op een naaimachine”, legt Bloemhof uit. “Enerzijds de naaisnelheid – afhankelijk van garen en materiaalsoort – en anderzijds de loze terugloopsnelheid. Die laatste staat ingesteld op maximale veiligheid voor de mens, want bij nood moet de naaikop gemakkelijk kunnen worden afgeremd. De terugloopsnelheid bij de MLT is echter twee keer sneller dan die bij onze concurrenten!” 

Bloemhof geeft aan dat de klant de keuze heeft uit twee merken naaikoppen. “We bouwen de machine naar wens op met een Pfaff of een Dürkopp Adler naaikop. Dat zijn triple koppen.” 

De eerste MLT machines zijn via partner Delmatec al in België geleverd en daarnaast twee exemplaren in Frankrijk. “Inmiddels hebben we aanvragen binnen voor een optie waarbij het geconfec­tioneerde doek tijdens de terugloop van de kop automatisch wordt opgerold”, zegt Bloemhof tot slot. “Daar kijken we nu naar. We stellen ons met maatwerkoplossingen in dienst van de klant.”     

Tekst: Jan Mol    Beeld: Blisservice
Uitgelichte afbeelding: 
Het MLT bouwteam. Van links naar rechts: Chris van Kooij, software engineer van het nieuwe besturingssysteem, Henk-Jan Bloemhof, engineer, Gerard de Koning, constructeur en technisch tekenaar en Lambert Bloemhof, bouwcoördinator automaten en aftersales engineer. (Foto: Henri van den Berg)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Ronald Klein

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Z&R netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details