Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Metacon bouwt aan de toekomst

Metacon bouwt aan de toekomst

Eerste paal geslagen voor nieuw bedrijfscomplex

Metacon is fabrikant van rolluiken, branddeuren en zonweringsystemen en daarnaast gespecialiseerd in constructiewerk. Recent is – in aanloop naar complete nieuwbouw – de eerste paal geslagen voor een derde bedrijfspand voor het bedrijf. Het gaat om een kolossale bedrijfshal met een werkvloeroppervlakte van 11.500 vierkante meter en een aanpalend gebouw van nog eens 1.550 vierkante meter, waar entree, kantoren, showroom, kantine enzovoorts in zijn ondergebracht. De oplevering van de twee gebouwen staat gepland voor november 2019. 

Samen met het enorme, geheel onderheide parkeerterrein beslaat het fabrieksterrein ruim twee hectare. Het is gesitueerd in Moordrecht, op industrieterrein Gouwe Park aan de Zuidbaan 450. De nieuwe locatie is een A2-locatie: goed zichtbaar, nog beter bereikbaar. Ze ligt ten westen van Gouda/Moordrecht, pal aan de A20 Rotterdam/Utrecht. Het nieuwe bedrijfsgebouw van Metacon is daarmee mooi centraal gelegen en tevens goed bereikbaar, ook voor zwaar verkeer. 

Uit het jasje gegroeid
“Metacon, dat is opgericht in 1927, heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt waardoor het flink uit zijn jasje is gegroeid”, vertelt algemeen directeur Vincent Vergunst. “Omdat de expansiedrift nauwelijks meer te bedwingen viel, zijn we noodgedwongen tot nieuwbouw overgegaan.” Het bedrijf blijft na de officiële aftrap van de nieuwbouw nog bijna een jaar grotendeels gevestigd op het nabijgelegen industrieterrein Gouwestroom en daarnaast op nog een zevental locaties in zowel Gouda als Waddinxveen: eigen fabriekshallen met een modern en geavanceerd machinepark. Naast de Nederlandse vestigingen heeft Metacon in 2010 in België een exportkantoor geopend. 

“Naast het machinepark mogen ook al onze huidige locaties – in totaal zo’n 13.000 vierkante meter vloeroppervlak – vrijwel als nieuw worden bestempeld”, aldus Vergunst. “Door alles onder één dak te brengen, kunnen we evenwel een nog grotere efficiency en bereikbaarheid realiseren. 

Specialismen
Het succes van Metacon rust volgens Vergunst op een aantal pijlers. “In de eerste plaats is het vele – deels bijzondere – constructiewerk dat we doen belangrijk voor ons. Daarnaast hebben we ons gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van professionele en innovatieve inbraakwerende rolluiken, brandvertragende industriële (tussen)deuren en zonweringsystemen. Metacon vervaardigt zijn producten onder andere uit staal, aluminium en roestvaststaal. Het gaat daarbij om zowel eenvoudige serieproducten als complexe maatwerkoplossingen.

Alles wat we doen is met name gericht op de zakelijke markt: onze producten worden afgenomen door de industrie en de bouw, maar ook toegepast binnen de horeca en de detailhandel.” 

Nieuw bedrijfscomplex

Nieuw bedrijfscomplex

Innovatie en duurzaamheid
Dankzij een intern kennisplatform dat continu aan innovatie en vergroening werkt, bezit Metacon een groot aantal patenten, keurmerken en certificaten, constateert Vergunst. “Daarnaast staat Metacon bekend vanwege zijn unieke interne scholing en vergaande milieumaatregelen. Op de nieuwe locatie worden de laatste innovaties geïmplementeerd, zodat we onze reputatie als groene koploper gestand kunnen blijven doen.” 

“Daardoor en door onze praktische ervaring genieten we wereldwijd belangstelling en hebben we overal opdrachtgevers”, vertelt Vergunst. “Recent hebben we bijvoorbeeld een omvangrijke project in Doha gerealiseerd, de hoofdstad van Qatar, een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten. Het was voor het nieuwe, grote en futuristisch nationale museum aldaar. Een prestigeproject, waarin alle specialismen van Metacon ten volle tot hun recht zijn gekomen. We hebben daar veel mogen leveren en ook de montage begeleid.” 

“Wie bij zulke omvangrijke projecten al in een vroeg stadium door architect, aannemer en andere betrokkenen in het proces wordt ingeschakeld, geniet in de branche verdiende naam en faam”, vindt Vergunst. “Door de wereldwijde export en onze reputatie van duurzaam en veilig bouwen, kunnen we toekomstgericht investeren in de verdere groei en bloei van ons mooie bedrijf.” Metacon verschaft thans aan zo’n honderd vaste medewerkers werk. 

Familiebedrijf
Metacon is een typisch familiebedrijf. Tekenend daarvoor is dat de inmiddels alweer enige tijd gepensioneerde vader Cock Vergunst nog regelmatig op het bedrijf te vinden is. “Maar zonder de volgende generatie voor de voeten te lopen”, lacht Vergunst senior. “Ik opereer uitsluitend achter de schermen en assisteer waar nodig bij belangrijke beslissingen.” 

De nieuwbouw op industrieterrein Gouwe Park is ook een kroon op het werk van Cock Vergunst. Met het slaan van de eerste paal – gadegeslagen en met applaus begeleid door een enthousiast gezelschap van medewerkers en genodigden – heeft Metacon een volgende stap in zijn ontwikkeling gezet. Er zullen nog bijna vierduizend (!) palen volgen om gebouwen en parkeerplaatsen afdoende te funderen. “Met de nieuwbouw is Metacon klaar voor de volgende fase in zijn bestaan”, constateert een trotse Vincent Vergunst..   

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Metacon

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details