Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Membraanoverkappingen zijn functioneel, sterk en esthetisch
De membraanoverkapping combineert functionaliteit en esthetiek.

Membraanoverkappingen zijn functioneel, sterk en esthetisch

REKENKRACHT, VAKMANSCHAP EN HET JUISTE DOEK

Je zou bijna vergeten dat ze vooral heel functioneel zijn, omdat ze ogen als kunstwerken. We hebben het over de design membraanoverkappingen die door Key-Doek in Echt worden gemaakt. “Je mag deze bijzondere vorm van overkapping niet verwarren met de standaard zonnezeilen die je her en der ziet”, legt eigenaar en zeilmaker Joris Mulders van Key-Doek uit. “De berekeningen die voorafgaan aan het vervaardigen van een membraanoverkapping zijn complex. De confectie moet 100% kloppen, want eenmaal opgespannen, is het doek niet vergevingsgezind. Wil je een perfect resultaat, dan moet alles op weg daarheen kloppen. Ook het doek. Daarom gebruiken wij het WEATHERMAX-doek van Contender.”

Alles in gereedheid voor een tuinfeest onder een membraanoverkapping.

In de kern gekleurd polyester

Contender BV heeft zijn hoofdzetel in Mijdrecht. “We zijn een wereldwijd opererende groothandel in zeilmakerijartikelen, met een sterke focus op doek”, vertelt salesmanager René Wijnties over het bedrijf. “De meeste doeken in ons assortiment vinden hun weg binnen de maritieme wereld. Het WEATHERMAX-doek is echter ook uitermate geschikt om te confectioneren als zonweringdoek. We spreken hier over polyesterdoek met een in de kern gekleurde vezel. Dit hoogwaardige doek heeft een zware kwaliteit, is zeer uv-bestendig en nagenoeg waterdicht, geholpen door een vuil- en waterafstotende finish.”

Ook in de avond biedt een membraanoverkapping sfeervolle beschutting.

Het WEATHERMAX-doek is leverbaar in 23 kleuren en in twee kwaliteiten. WEATHERMAX 65 weegt 220 gr per m2, WEATHERMAX 80 weegt 271 gr per m2. De laatstgenoemde kwaliteit levert Contender aan Key-Doek.

Enorme krachten aan het werk

Membraanoverkappingen zijn dubbel gekromde doeken, met twee hoge en twee lage punten. “In opgespannen toestand zijn de heersende krachten volledig in balans”, legt Joris Mulders uit. “Wij weten exact welke krachten op het doek komen te staan en berekenen nauwkeurig hoe de membranen moeten lopen om deze balans te bereiken. Voor de juiste spanningsverdeling houden we rekening met de ketting en de inslag van het doek. De membranen worden met teflon garen aan elkaar gestikt.”

Een membraanoverkapping kan door Key-Doek tot een oppervlak van ongeveer 120 m2 worden gemaakt. “Een doek van 100 m2 weegt ongeveer 30 kg”, licht Mulders toe. “Dat kun je nog opvouwen en opbergen. Maar vergis je niet: het gewicht mag hanteerbaar zijn, maar als het op kwaliteit aankomt, is het doek zeker geen ‘lichtgewicht’. We zien hier in de zeilmakerij veel doeksoorten voorbijkomen en ik durf gerust te stellen dat WEATHERMAX een van de allerbeste polyesterdoeken is om mee te werken. Contender gebruikt naar mijn mening het beste polyestergaren. Het is zeer stabiel en verkleurt niet.”

Toepassingen genoeg

Zoals we begonnen: omdat ze hangen als kunstwerken, zou je haast vergeten dat membraanoverkappingen heel functioneel zijn. Toch wordt er volgens Mulders dankbaar van de functionaliteit gebruik gemaakt. “De doeken worden vooral als zonwering op het terras gebruikt, maar ze bieden ook bescherming bij kortstondige regenval. En inmiddels neemt het gebruik als carport in populariteit toe.” Key-Doek maakt de membraanoverkappingen hoofdzakelijk voor derden. “Wij leveren doorgaans niet rechtstreeks aan de eindgebruiker, maar via de vakhandel”, besluit Mulders. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details