Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Martijn van Dijk over Smits Rolluiken en Zonwering BV: ‘De combinatie van bedrijven in de groep geeft slagkracht’
Martijn van Dijk: “Reken maar dat de mensen gemotiveerd zijn.”

Martijn van Dijk over Smits Rolluiken en Zonwering BV: ‘De combinatie van bedrijven in de groep geeft slagkracht’

Terwijl de zonweringmarkt de afgelopen twee jaar door corona een boost van jewelste heeft beleefd, wordt de branche nu geplaagd door leveringsproblemen. Problemen die overigens universeel lijken, want ze komen ook in andere branches veelvuldig voor. Ook voor een vooraanstaand fabrikant van rolluiken en zonweringen en een van de oudste nog bestaande merken in Nederland betekent dit een uitdaging. “Die gaan we echter graag aan!”, opent directeur Martijn van Dijk van Smits Rolluiken en Zonwering BV het gesprek. “Er zijn meerdere manieren waarop we proberen de continuïteit voor onze dealers te waarborgen. Niet altijd even gemakkelijk, maar we lopen met liefde een paar passen harder voor onze klanten.” 

Bij Smits is geïnvesteerd in nieuwe machines.

Er is nog steeds sprake van groei

Ondanks de logistieke problemen in de keten groeit het Cuijkse bedrijf nog steeds. Dat is volgens Van Dijk geheel te danken aan de gebundelde kracht binnen AVZ-Group, waartoe Smits Rolluiken en Zonwering behoort. “Met name ons zusterbedrijf AVZ speelt hierin een belangrijke rol. Zij hebben strategische zetten op inkoopgebied gedaan, waarvan zowel wij als de andere klanten van AVZ-Group profiteren. We grijpen niet snel mis als het om profielen en buizen gaat.” 

In plaats van uitzendkrachten naar huis te sturen, heeft Smits er in 2020 vijftien een vast contract gegeven.

“Daarnaast hebben wij in 2020 intern een enorme slag gemaakt op de afdelingen planning en inkoop. We hadden de ruimte om jonge mensen aan te nemen en ze intern op te leiden. Dat heeft de continuïteit gewaarborgd toen we door corona overspoeld werden met orders. Onze afdeling inkoop heeft leveranciers buiten onze groep flink op de hielen gezeten om over de brug te komen met leveringen. Gezien het volume dat wij inkopen, werden we serieus genomen en kregen we – zij het in lagere aantallen – toch geleverd wat we nodig hadden.” 

Smits Rolluiken en Zonwering ziet nog steeds een stijgende lijn in omzet.

Ook de productiecapaciteit is vanaf 2020 verhoogd, vertelt Van Dijk. “In plaats van onze uitzendkrachten naar huis te sturen, hebben wij er dat jaar vijftien een vast contract gegeven. En in 2021 zijn er daar nog eens tien bijgekomen. De optelsom is simpel: de enorm toegenomen orderstroom in coronatijd konden we de baas dankzij een strakke inkoop, een betere planning én voldoende handjes. Een intensief proces waar we met zijn allen met succes de schouders onder hebben gezet. Geen tijdelijke actie, maar een werkwijze die onderdeel uitmaakt van het groeiscenario dat ik voor ogen heb.” 

Martijn van Dijk: “De enorm toegenomen orderstroom in coronatijd konden we de baas dankzij een strakke inkoop, een betere planning én voldoende handjes.”

In alle primaire processen heeft optimalisatie plaatsgevonden

Smits Rolluiken & Zonwering BV maakt dus, in tegenstelling tot vroeger, veel minder gebruik van een flexibele schil van uitzendkrachten. In plaats daarvan zijn er op cruciale plekken vaste medewerkers gekomen, die goed zijn ingevoerd in de materie. “Reken maar dat die mensen gemotiveerd zijn”, aldus Van Dijk. “Daarnaast hebben we geoptimaliseerd in het machinepark. In de productie zijn er diverse machines bijgekomen en waar mogelijk hebben we de automatisering nog verder doorgevoerd. We hebben al best veel stappen gezet maar blijven onverminderd werken aan het verder optimaliseren van onze organisatie. We stellen alles in het werk om onze klanten centraal te stellen en ze nog beter te bedienen. Smits heeft een grote leverbetrouwbaarheid en de producten die hier de fabriek verlaten zijn van een constante, hoge kwaliteit. Wat wil je als dealer nog meer?” 

Smits Rolluiken en Zonwering stelt alles in het werk om zijn klanten nog beter te kunnen bedienen en centraal te stellen.

Overstappen op nieuw ERP-systeem

Als kers op de taart stapt Smits over op een nieuw ERP-systeem. “We hebben op groepsniveau besloten alle bedrijven over te laten gaan naar Dynamics 365”, legt Van Dijk uit. “Helemaal van deze tijd en met een functionaliteit die je anno 2022 van een ERP-pakket mag verwachten. Hierdoor hebben we continu inzicht in de voorraden van alle bedrijven binnen AVZ-Group. Gevolg is dat doorlooptijden direct na opdracht inzichtelijk zijn, waardoor onze klanten direct online kunnen zien wanneer we kunnen leveren en tussentijds kunnen controleren of we op schema liggen. Onze klanten kunnen winst boeken door hun orders straks rechtstreeks in het systeem in te geven en de voortgang in de productie online te volgen. Hierdoor kunnen ze hun planning beter afstemmen, wat rust schept – in beide kampen. Daarnaast voorkom je fouten in orders en beperk je in het seizoen het telefoonverkeer enorm. We laten geen kans onbenut om te verbeteren en zodoende onze klanten maximaal te kunnen ondersteunen. Als je me vraagt hoeveel werk het is om de conversie van oud naar nieuw te doen, dan weet ik niet waar ik zou moeten beginnen met uitleggen. Het is een titanenklus, maar zo belangrijk dat we er graag tijd voor maken en er de juiste mensen voor reserveren. Men zegt vaak: vooraan in de keten investeren, is achter in de keten winst boeken. Dit is daar een schoolvoorbeeld van.” 

Outdoor Living wordt steeds belangrijker’

Last but not least praat Martijn van Dijk over de enorme focus die Smits Rolluiken & Zonwering BV heeft op de productgroep Outdoor Living. “We zien een enorme groei in dit segment. Mensen zien de tuin als een verlengstuk van de woning. Dat is door corona alleen maar toegenomen, toen thuis ineens heel belangrijk werd.  

Men is bereid te investeren in producten die bijdragen aan een rijk buitenleven. Er zijn zelfs bedrijven die veranda’s met beglazing rondom verkopen als de ideale thuiswerkplek. En waarom ook niet? Voor ons is deze tak van sport zo belangrijk geworden dat we de productie en de logistiek eromheen willen optimaliseren. Daarom zijn we bezig met een nieuwe hal aan de overkant, die grotendeels voor Outdoor Living gebruikt gaat worden.” 

“Onze andere focus ligt op het meebewegen met de groei die we nog steeds doormaken”, zegt Martijn van Dijk tot besluit. “Ja, we hebben het geluk dat we gebruik kunnen maken van de kracht van de groep waartoe we behoren. Het is fijn om van profiel tot doek alles binnen de eigen gelederen te kunnen inkopen.” 

“Wat echter net zo belangrijk is, is dat we contact met de markt houden. Anticiperen op de beweging die we waarnemen en zorgen dat we ontwikkelingen net een stap voor zijn. Ook al is de prognose voor de zomer van dit jaar dat we een lichte terugval in omzet gaan beleven, we mogen niet inslapen. Op termijn zal er weer groei plaatsvinden, als iedereen zijn vakantie heeft genoten en het consumentenvertrouwen weer een beetje is hersteld. Wie zich zorgen maakt over de stijgende energieprijzen, moet worden gewezen op de voordelen die rolluiken en zonweringen bieden als het gaat om het terugdringen van het energieverbruik. Minder koelen, minder stoken en ook nog eens comfortabeler wonen! Het kan allemaal met de producten die onze mooie branche te bieden heeft.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details