Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Luxaflex® is 70 en eeuwig jong
Marketingmanager Jaap-Jene Langevoord (links) en manager sales Geurt de Haas.

Luxaflex® is 70 en eeuwig jong

Eigenlijk was de aanleiding voor een bezoek aan Luxaflex® Nederland het 70-jarige bestaan, maar het liep anders. Niet dat ze bij Luxaflex® niet trots zijn op hun verleden, integendeel, maar ze zijn vooral bezig met het heden en de toekomst. Daar kwam het gesprek dus steeds op terug. Elk poging om terug te gaan in de tijd werd keer op keer gevolgd door een sprong naar nu of zelfs de toekomst. Want Luxaflex® mag dan 70 zijn geworden, het bedrijf lijkt eeuwig jong en loopt nog steeds over van ambitie. 

In 1951 – vandaar de zeventig jaar – hebben Joe Hunter en Henry Sonnenberg de Hunter Douglas Machinery Corporation opgericht om een innovatief giet- en productieproces voor lichtgewicht aluminium te ontwikkelen: continuous casting. Het werd ingezet voor een compleet nieuw product voor raambekleding: horizontale jaloezieën van aluminium. 

De horizontale jaloezieën werden in 1951 onder de merknaam Luxaflex® in Europa geïntroduceerd. Ze waren functioneel en effectief en pasten bij de tijdsgeest, waardoor ze in korte tijd populair werden. De aluminium jaloezieën bleken tijdloos en de merknaam is een zelfstandig naamwoord geworden dat inmiddels in de Woordenlijst Nederlandse Taal staat. Luxaflex® gaat tot de dag van vandaag door met de introductie van nieuwe, baanbrekende producten, zoals de Duette Shades en Silhouette Shades. 

Tegenwoordig biedt Luxaflex® een uitgebreid portfolio van op maat gemaakte raambekleding, binnenzonwering, insectenwering en buitenzonwering. Daarnaast focust Luxaflex® op innovatieve bedieningssystemen en verbeterde kinderveiligheid middels koordloze en intrekbare handmatige besturingssystemen en gemotoriseerde besturingen, waaronder PowerView Automation. 

Gesprekspartners in Hardinxveld-Giessendam waren marketingmanager Jaap-Jene Langevoord en manager sales Geurt de Haas. Zij vertelden openhartig over Luxaflex®. Over het productenpakket, indoor en outdoor, insectenwering, automatisering en smart home, de relatie met dealers, marketingondersteuning, online, pizza-avonden, shopconcepten… “Bij Luxaflex® zijn er altijd ontwikkelingen, er is altijd dynamiek”, aldus Geurt de Haas. “Het is nooit eentonig door altijd weer nieuwe uitdagingen.”

De eigen green-screen-studio van Luxaflex® Nederland.

Hebben jullie intensief contact met jullie dealers?

Langevoord: “We hebben een groot salesteam en veel aandacht voor klantcontacten. We zijn een koploper qua marktondersteuning wat dit soort zaken betreft.” 

Dealercontacten zijn soms moeilijk in de coronatijd. Hoe pakt Luxaflex® dat aan?

Langevoord: “Luxaflex® heeft een eigen green-screen-studio voor onlinetrainingen en instructies. In 2020 hebben we 2800 mensen online kunnen trainen. Een getrainde Luxaflex® dealer is ons heel wat waard. De rol van Luxaflex® Academy nemen we daarom zeer serieus en hebben dus direct moeten anticiperen op de beperkende maatregelen die roet in het eten gooiden van onze groepstrainingen en de overstap naar online gemaakt. Nu zijn onze online trainingen niet meer weg te denken uit ons assortiment, maar dat geldt ook voor dealergesprekken via Teams en Facetime.” 

Wat doen jullie zoal om jullie dealers te ondersteunen?

Langevoord: “Wat er op het gebied van marketing dit jaar uitsprong, is dat we terug zijn op tv, bijvoorbeeld met een succesvolle horrencampagne. Dat hebben we jaren niet gedaan. Het wordt gewaardeerd door onze dealers én het slaat aan: klanten komen binnen en vragen specifiek om een Luxaflex® product. Naast Horren is de onlangs herziene collectie Duette Shades een belangrijk product voor onze dealers. Dat we dit jaar afsluiten met ook voor deze productgroep een prachtige tv-campagne geeft aan hoe graag we willen investeren in onze producten.”.
 

“Overigens is beleving een steeds belangrijker aspect in marketing. De lifestyle-kant. Wat voegt een product toe aan het leven van de consument. Het accent in de marketing verschuift steeds vaker van een productgerichte aanpak naar beleving.”
“Wat we belangrijk vinden is dat ze een compleet advies geven. Als mensen bijvoorbeeld Duettes nemen, is het verstandig om insectenwering meteen mee te nemen. Het is namelijk het mooiste als alles in één keer wordt gemonteerd. Verschillende ‘lagen’ kunnen bijvoorbeeld ook Duettes en gordijnen zijn. Dat is tegenwoordig een gevraagde combinatie, niet in de laatste plaats omdat Duettes ook uitstekend isoleren.” “Last but not least hebben we om onze dealers te ondersteunen een groot team servicemonteurs. Als pilot hebben we afgelopen jaar een installatieservice voor PowerView en Shutters aangeboden. We hebben ook aparte monteurs voor onze shopconcepten. Zij zorgen ervoor dat alles werkt en dat alles er op en top uitziet.”

Hoe zit het met jullie producten voor buiten?

De Haas: “Steeds meer van onze dealers bieden alles aan: binnen en buiten. Veel op Gallery niveau, wat wil zeggen dat het onze meest complete dealers zijn. Overigens is de stap om naast buitenzonwering ook producten voor binnen te gaan doen gemakkelijker dan omgekeerd, maar het kan natuurlijk allebei.” 

“Dealers die al producten voor buiten doen, staan vaak – maar niet altijd hoor! – ook eerder open voor smart home-toepassingen. Zij zijn dat door de motorbediening van buitenzonwering iets meer gewend.”
 

“Wat betreft motorisering van onze raamdecoratie en binnenzonwering constateren we een verschuiving naar accuproducten met een in de motor geïntegreerde accu. Losse batterijpacks als vroeger – eerst aan de buitenkant, later in de bak – zijn verleden tijd.”

In een vitrine relicten van 70 jaar Luxaflex®.

Wat doen jullie om dealers bij te praten over aandrijvingen en besturingen, mocht dat nodig zijn?

De Haas: “Pizza-avonden! We gaan dan na sluitingstijd bij de dealer op bezoek. We eten eerst pizza en dan gaan we aan de slag om in de winkel de automatiseringsopties door te nemen en ermee te oefenen. We doen dat bijvoorbeeld vaak om PowerView bij dealers te introduceren. Om het product goed te kunnen verkopen, moet de dealer het zelf goed beheersen. Daar is training voor nodig. Het helpt als ze dat soort producten zelf thuis hebben. Ze krijgen er dan vanzelf meer gevoel voor en worden echte ambassadeurs.” “Dit soort ontwikkelingen zijn belangrijk”, haakt Jaap-Jene in. “In 2010 heb ik bij mijn vorige werkgever eens iemand van SONY horen spreken. Hij voorspelde toen al dat de smartphone het belangrijkste scherm in huis zou worden. Hij heeft gelijk gekregen. Zelf doe ik thuis alles met mijn telefoon! De jongere generatie groeit ermee op en weet straks niet beter.”   υ

Jullie spraken eerder over het Gallery concept. Zijn shopconcepten belangrijk voor Luxaflex®?

Langevoord: “Zeker! Ze zijn onderdeel van de voortdurende ontwikkeling die we doormaken. Het zichtbare deel is natuurlijk de shop-in-shop. We hebben een team dat de dealer helpt met de showroominrichting. Maar het gaat verder. Gallery en Inspiration zijn concepten om de consument actief te benaderen. Ze vergen een investering én commitment van de dealer. 

“Het is onze wens om de dealer zo goed mogelijk te ondersteunen. Onze accountmanagers komen daarom voorbereid bij de dealer op bezoek om de samenwerking te versterken, waardoor beide partijen voordeel ervaren.” 

Luxaflex® is ooit gestart met een productinnovatie. Maakt innovatie nog steeds deel uit van het Luxaflex®-DNA?

Langevoord: “Luxaflex® is al 70 jaar leidend in innovatie en wil dat graag blijven. Onze Duettes en PowerView zijn daar recente manifestaties van. In deze tijd ligt een belangrijke focus op duurzaamheid. De meeste van onze producten hebben een eco-keurmerk. Een van onze nieuwste innovaties, is Greenscreen® Sea-Tex™. Het is ’s werelds eerste zonweringweefsel, gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Het garen ervoor is gemaakt van afval dat wordt verzameld door de Waterkeeper Alliance, een organisatie met afdelingen in 35 landen.” 

We hebben eigenlijk nog alleen gepraat over de consumentenmarkt. Wat is de positie van Luxaflex® op projectgebied?

De Haas: “Onze projectafdeling timmert minstens net zo hard aan de weg. Ze staan minder in de schijnwerpers, maar nemen binnen het bedrijf een prominente positie in. Lichtbeheersling is ontzettend relevant, ook in de werkomgeving. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Je moet dan denken aan honderden of zelfs duizenden raambekledingen, binnenzonweringen en/of insectenweringen.” 

Jullie hebben een brede range aan producten. Hoe is dat intern georganiseerd?

De Haas: “Luxaflex® heeft nu veertien productgroepen, de vijftiende komt eraan. Elke groep is als het ware een bedrijf binnen het bedrijf, want elk product, elke productgroep heeft zijn eigen aanpak: technisch, maar ook voor wat betreft marketing, promotie enzovoorts. Maar er zijn natuurlijk ook raakvlakken en kruisbestuivingen. En ze hebben natuurlijk allemaal het Luxaflex®-DNA” 

Zijn er groepen die eruit springen?

Langevoord: “Niet echt. Ze zijn niet allemaal even groot en de ene beweegt zich wellicht meer op de voorgrond, de andere minder, maar in beginsel zijn ze allemaal gelijk. Als ik voor nu dan toch een groep zou moeten kiezen, is dat buitenzonwering – al kort aan de orde geweest – omdat die groep binnen Luxaflex® steeds belangrijker wordt.” 

“Dit jaar hebben we de Nova Shade geïntroduceerd, een elegant zonnescherm met een slanke vormgeving, zowel passend bij klassieke als moderne bouwstijlen. En daar blijft het niet bij, want in januari komt er nog een nieuw knikarmscherm bij. De conclusie is dat we ook als het om outdoor gaat een steeds belangrijkere speler in Nederland worden. Daarom ook hebben we in onze fabriek in Eindhoven een nieuwe productieflow gerealiseerd.”

De Haas: “We nodigen jullie van harte uit in onze fabriek in Eindhoven. ”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details