Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
KWALITEIT IN ELKE FASE  VAN HET PROCES

KWALITEIT IN ELKE FASE VAN HET PROCES

‘MADE IN GERMANY’ HEEFT NOG ALTIJD MAGISCHE KLANK

Een scherm is technisch uiterst complex. Er moet aan hoge eisen voor wat betreft materiaal, constructie en productie worden voldaan om te waarborgen dat het decennialang soepel en veilig functioneert. Daarom zijn alle ontwikkel- en productiefasen bij markilux volgens de norm voor kwaliteitsmanagement DIN EN ISO 9001 gecertificeerd.

Volgens Michael Gerling, directeur Productie en Technische Ontwikkeling bij markilux, zijn hoge kwaliteitseisen de rode draad bij de productie van zonneschermen. “We zijn onze producten al vroeg aan strenge kwaliteitscriteria gaan onderwerpen, nog voordat Duitse of Europese industriële normen de standaard werden. Inmiddels zijn we gecertificeerd volgens DIN EN ISO 9001:2015, de belangrijkste norm voor kwaliteitsmanagement.”

Perfectie is essentieel voor kwaliteit

Een essentiële bouwsteen hiervoor is het continue verbeteringsproces of CVP, want een product is voortdurend in ontwikkeling. “De impuls hiervoor is gegeven door eindklanten, vakpartners, de productieafdelingen en de technische klantenservice”, constateert Gerling. “In de constructie en de afzonderlijke productieafdelingen hebben we regelmatig meetings die zijn gericht op het verder perfectioneren van onze producten en van alle processen in het bedrijf. Daarbij hoort ook de feedback die we krijgen van het afhandelen van technische storingen. CVP is dus de stuwende kracht om de eigen kwaliteitsnormen voortdurend verder te verbeteren.”

Strengere normen zorgen voor veiligheid

Kwaliteitsmanagement begint al in de constructiefase. Er wordt regelmatig afdeling-overschrijdend aan nieuwe projecten gewerkt, waarbij de focus volgens Gerling altijd op de hoogste technische normen ligt. “Daarom is het totale constructieproces genormeerd, van het moment van de eerste ideeën, via het ontwerp en het vervaardigen van prototypes tot het testen van materialen en functies.” Deze hoge normen gelden volgens de directeur evenzeer voor de inkoop van goederen. “Dat begint met de keuring van het materiaal door de leverancier en wordt voortgezet met een grondige controle van de inkomende goederen. We leggen de toleranties voor alle voor de productie benodigde materialen vast. Met genormeerde testapparatuur testen wij ofwel gedefinieerde steekproeven, ofwel – als het om gevoelige componenten gaat – de complete levering. Materialen die niet aan onze technische bepalingen voldoen, komen niet in het productieproces terecht!”

Michael Gerling.

 

Sneller en nauwkeuriger door automatisering

Het kwaliteitsmanagement wordt volgens Michael Gerling ook in het volledig geautomatiseerd orderproces van markilux, in controles van de afzonderlijke productiestadia, maar ook in de logistiek toegepast. Productie- en voorraadbeheer zijn geautomatiseerd en met elkaar gekoppeld. Kleine onderdelen voor de montage van de schermen worden op maat in elektronisch gestuurde buffermagazijnen opgeslagen, zodat gespecialiseerde werknemers er onbeperkt over kunnen beschikken. Dat zorgt voor een lagere foutmarge, net als het papierloos werken in delen van de productie.

“We produceren in het seizoen per dag ruim 500 schermen, en dat steeds met dezelfde hoge kwaliteit”, vertelt Gerling. “Dat vereist een nauwkeurige en snelle toelevering van onderdelen en componenten en geoliede productieprocessen. Automatisering is daarbij heel erg nuttig! Ook de doeken worden daarom niet meer met de hand, maar zeer nauwkeurig met een laser of met ultrasone techniek gesneden.” In de productiefase horen bij het kwaliteitsmanagement extra goederencontroles, bijvoorbeeld van speciaal op wens van de klant gecoate materialen. Voordat de schermen worden verzonden, worden alle technische functies getest en worden alle elektronische componenten volgens de VDE-norm gecontroleerd.

Zorgvuldigheid is de basis voor vertrouwen

Ook voor het verzenden van de kant-en-klare producten naar zijn klanten hanteert markilux hoge kwaliteitsnormen. De producten worden bijvoorbeeld in speciale, voorgevormde kartonnen verpakkingen met beschermende vormstukken verpakt. Daarmee wordt voorkomen dat de producten tijdens het transport verschuiven of beschadigen. Bovendien worden er voor een veilige verzending naar het buitenland bijzonder schokbestendige materialen gebruikt. Daarbij zorgt het bedrijf er uit economische en ecologische overwegingen voor dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van herbruikbare verpakkingen en transportrekken.

Voor de daadwerkelijke verzending werkt markilux samen met vaste partners. “Het heeft enige tijd geduurd voordat we expediteurs hadden gevonden die voldeden aan onze verwachtingen”, zegt Michael Gerling tot besluit. “Niet alles gaat even snel, maar aan alle processen in de productie- en distributieketen moet nu eenmaal optimaal invulling worden gegeven. Dat hoort bij het hoge kwaliteitsniveau dat typisch is voor een merkproduct en de basis is voor een vertrouwensrelatie met de klant.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details