Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Juha Leiviskä, Russell Foster en Henry Plummer ontvangen Daylight Award 2020

Juha Leiviskä, Russell Foster en Henry Plummer ontvangen Daylight Award 2020

VELUX stichtingen belonen toewijding aan daglicht

Op de UNESCO International Day of Light zijn de ontvangers van de Daylight Award 2020 bekendgemaakt. De Daylight Award 2020 voor architectuur gaat dit keer naar Juha Leiviskä en de Daylight Award 2020 voor onderzoek naar Russell Foster. Dit jaar is als uitzondering ook een Daylight Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Henry Plummer voor zijn gehele carrière.

Juha Leiviskä (Finland) ontvangt de Daylight Award voor zijn unieke vermogen om in zijn architectonische werk daglicht een integraal onderdeel van zijn gebouwen te maken. Russell Foster (Verenigd Koninkrijk), krijgt de prijs voor zijn klinische studies bij mensen die belangrijke vragen over het effect van licht behandelen. Henry Plummer (Verenigde Staten) wordt geëerd voor zijn levenslange werk van het opnemen van daglichtverschijnselen in zijn briljante fotografie en schriftelijk werk. Deze buitengewone onderscheiding wordt alleen dit jaar uitgereikt ter ere van de 40e verjaardag van de Daylight Award.

foster-labshot-kopieren

Russell Foster

 

“Terwijl Russell Foster de wetenschap achter het effect van licht op het menselijk gedrag en fysiek en mentaal welzijn bestudeert, benaderen Juha Leiviskä en Henry Plummer de effecten en implicaties van daglicht intuïtief door hun architectonische ontwerpen, fotografische expressie en verbale bemiddeling van deze menselijke reacties. Of ze nu de neutrale effecten van licht verhelderen of de poëtische essentie van licht oproepen, de laureaten van de Daylight Award 2020 tonen ons de kracht van natuurlijk licht,” aldus de internationale jury.

De Daylight Award eert en ondersteunt daglichtonderzoek en daglicht in de architectuur, ten behoeve van de menselijke gezondheid, het welzijn en het milieu. De prijs legt specifieke nadruk op het verband tussen theorie en praktijk.

plummer-portrait-kopieren

Henry Plummer

 

Over De Daylight Award

De Daylight Award is in het leven geroepen door de filantropische stichtingen VILLUM FOUNDATION, VELUX FOUNDATION en VELUX STIFTUNG en wordt iedere twee jaar uitgereikt in twee categorieën; architectuur en onderzoek. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1980 om prominente experts die zich inzetten voor daglicht in architectuur en onderzoek ten behoeve van de menselijke gezondheid, welzijn en het milieu, te erkennen. Het legt specifiek de nadruk op de wisselwerking tussen theorie en praktijk en werd oorspronkelijk opgericht door Villum Kann Rasmussen, de uitvinder van het VELUX dakraam.

De Daylight Award is een persoonlijke prijs in de vorm van een geldbedrag van 100.000 euro. De stichtingen ondersteunen daarnaast een breed scala aan non-profit doelen in wetenschappelijke, sociale, culturele en milieuprojecten.

Sinds 1980 hebben de drie stichtingen daglichtprijzen toegekend aan onder andere Jørn Utzon, Henning Larsen, Bob Gysin, Richard Perez, Peter Zumthor, James Carpenter, Lacaton & Vassal, Gigon & Guyer, SANAA, Marilyne Andersen, Steven Holl, Hiroshi Sambuichi en Greg Ward.

Lees meer over de winnaars in bijgevoegde PDF of op: www.thedaylightaward.com

The Daylight Award 2020.pdf

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details