Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Jaloezieën, zonwerende screens en externe rolluiken en hun rol bij duurzaam bouwen.

Jaloezieën, zonwerende screens en externe rolluiken en hun rol bij duurzaam bouwen.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40 % van het energieverbruik en 36 % van de CO2-emissie in de EU. Het is dus de hoogste tijd om hun energiebalans efficiënt te verbeteren. Dit is niet alleen belangrijk vanuit internationaal ecologisch standpunt, maar ook voor de individuele gebruiker, die wordt getroffen door stijgende energieprijzen, zowel om zijn woning te verwarmen als om ze te koelen.

Heet, zoals in Brussel

Het lijkt misschien alsof we niet behoren tot die landen die een groot probleem hebben met de opwarming van de aarde. We zitten hier immers nog onder de gemiddelde temperaturen van Spanje of het zuiden van Italië. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut meldde echter dat de temperatuur in België de afgelopen 100 jaar met 1,9°C is gestegen, en met 2,1°C in de regio Brussel.

Sinds 2015 hebben we minstens één hittegolf per jaar gezien, die statistisch gezien steeds langer (+2 dagen per decennium) duurt en intenser (+1°C per decennium) wordt. Als deze trend aanhoudt, stijgt de gemiddelde temperatuur in België over 100 jaar met 5°C.  Dan kan zo’n lange hittegolf als in 2018 (26 dagen) catastrofale gevolgen hebben.

Hoe kunnen we de effecten van de opwarming van de aarde verminderen en de opwarming stoppen? Het antwoord van AEC (Architecture Engineering Construction) is duurzaam bouwen, met respect voor de natuur, en tegelijkertijd de koolstofvoetafdruk beperken. Dit kan onder meer door het energieverbruik in elke fase van de levensduur van een gebouw te verminderen, vanaf de bouw tot de afbraak.

Zonneschermen voor ramen spelen een belangrijke rol bij duurzaam bouwen, omdat ze de energie van het gebouw aanzienlijk beperken.

Tot 30 % minder energieverbruik!

Ecologische gebouwen beperken energieverliezen in de winter en beschermen tegen opwarming in de zomer. Externe rolluiken zijn de meest voorkomende oplossing in de bouw, en ze zijn al lange tijd erg populair.

– Externe rolluiken worden dankzij nieuwe montageoplossingen nog efficiënter en ecologischer, zegt Emmanuel Gregoire, afgevaardigd bestuurder bij Aluprof Belgium nv. Het gebruik van moderne externe rolluiken met een extra thermische isolatie, zorgt voor een besparing van 30 % in de energiebalans van het gebouw, zegt de Aluprof-deskundige.

Geveljaloezieën voor optisch comfort.

Externe rolluiken zijn niet geschikt voor elk gebouw. In moderne gebouwen met grote glaspartijen, waar men de hele dag door vertoeft, is de behoefte aan natuurlijk licht essentieel om de energiebalans te optimaliseren en het comfort van de gebruikers te garanderen.

De geveljaloezieën komen hier goed van pas, aangezien de beweegbare lamellen zelf de mate van verduistering van de ruimte kunnen bepalen.

Geveljaloezieën zijn praktische zonneblinden die voldoende optisch comfort in het gebouw bieden. Met geveljaloezieën kunt u de hoek van de lamellen overdag vrij aanpassen, wat zorgt voor een optimale aanpassing van het zonlicht. De esthetisch geprofileerde lamellen in combinatie met cassettes en geleiders zijn ook een interessante oplossing voor architecten die met een moderne uitstraling van de gevel op indrukwekkende wijze vorm kunnen geven aan het ruimtelijke aspect.

– Het aanbod van Aluprof omvat vier varianten van geveljaloezieën: adaptieve (SZF/A), zelfdragende (SZF/S) en twee verzonken (SZF/P en SZF/BX). We werken momenteel ook aan nieuwe oplossingen, zegt Gregoire.

Geveljaloezieën, Aluprof.eu/nl

Moderne gebouwen vragen om moderne oplossingen, vooral als ecologie een prioriteit is. In duurzame gebouwen is het zorgen voor voldoende verlichting en het absorberen van energie in de winter essentieel om het energieverbruik te verminderen. In de zomer vormen grote glaspartijen wel een probleem. Daarom kan een duurzaam gebouw niet zonder zonneschermen aan de ramen.

– In het SKB STYROTERM opbouwrolluiksysteem hebben we ervoor gezorgd dat het mogelijk is om externe rolluiken en geveljaloezieën op dezelfde gevel te gebruiken. Zo behouden we de homogene, esthetische uitstraling. Tot voor kort gaven openbare gebouwen en kantoorgebouwen de voorkeur aan dergelijke oplossingen, maar het toenemende telewerk in het thuiskantoor maakt het combineren van rolluiken en jaloezieën ook tot een handige oplossing in de woningbouw, legt Emmanuel Gregoire uit.

Zonwerende screens

Na externe rolluiken en geveljaloezieën zijn zonwerende screens een derde manier om het evenwicht van de energiebalans te waarborgen.

– Vorig jaar hebben we drie zo’n oplossingen geïntroduceerd in ons aanbod. Twee ervan (SkyRoll ZIP en SkyRoll Classic) kunnen zelfs bij een beglazingsoppervlakte van 16 m2 worden ingezet. Speciale stoffen beschermen tegen het zonlicht, laten licht binnen in de kamer en beperken zoveel mogelijk het verblindingseffect. Het is een perfecte oplossing voor kantoren en openbare gebouwen, voegt Gregoire eraan toe.

Het merk Aluprof biedt drie systemen aan: SkyRoll Zip, SkyRoll Classic en SkyRoll Eco, waarvan de eerste twee verkrijgbaar zijn in de verzonken, opbouw- en adaptieve varianten. Om duurzaam te bouwen wordt aanbevolen om te werken met de verzonken en adaptieve varianten. De opbouwvarianten vergroten het risico op koudebruggen.

Deze ruime keuze zorgt er zeker voor dat wij een oplossing hebben die kan worden afgestemd op de behoeften van de gebruikers, legt de gedelegeerd bestuurder bij Aluprof Belgium NV uit.

Zonwerende screens, Aluprof.eu/nl

Screens aan ramen zijn niet alleen ecologisch, ze besparen ook geld.

Tussen juli 2021 en december 2021 stegen de aardgasprijzen in België met gemiddeld 50 %. Daardoor stijgt de gemiddelde jaarlijkse gasrekening van € 1386,05 tot € 2780,21. De stijging van de elektriciteitsprijzen bedraagt ‘slechts’ 27 %. Houd er echter rekening mee dat als het weer goed is en de zomer heter is dan vorig jaar, toen we een extreem natte zomer hadden, het energieverbruik snel zal toenemen. Voor de individuele gebruiker wordt bescherming tegen overmatige opwarming van ruimtes in de zomer daarom steeds belangrijker, omdat het een reële verlaging van de airconditioningkosten mogelijk maakt.Ze kiezen eerder voor investeringen waarin al in de ontwerpfase de mogelijkheid werd voorzien om de hoeveelheid zonlicht die de woning bereikt, te beperken.

De toegenomen belangstelling voor zonneschermen is ook het gevolg van een bijkomend probleem in de zomermaanden, namelijk invasies van muggen. Reeds enkele jaren geleden kwamen tijgermuggen naar België, en de aanwezigheid van deze insecten neemt jaar na jaar toe. Het is vermeldenswaard dat de SkyRoll ZIP-schermsystemen kunnen worden uitgerust met horren om de binnenkant van de ruimtes te beschermen tegen insecten.

Let’s build a better future

Screens aan de ramen zijn een noodzaak als het gebouw moet voldoen aan de eisen van duurzaam bouwen. Tegelijkertijd bieden screens een groot individueel voordeel voor kopers of huurders, omdat dit de kosten drukt. Alsmaar efficiëntere oplossingen in lijn met de trends van duurzaam bouwen geven hoop dat de toekomst in het tijdperk van de toenemende opwarming van de aarde niet zo negatief hoeft te zijn.

Artikel gesponsord door Aluprof

ALUPROF NETHERLANDS B.V.

KVK-nummer 67919340
Ommelseweg 44D
5721WV Asten
+31 49 37 69 004
aluprof.eu/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details