Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Hoe bereik je het ‘glazen wanden’-effect? 
Schuifdeuren met het verborgen frame MB-SKYLINE TYPE R.

Hoe bereik je het ‘glazen wanden’-effect? 

Over de invloed van panoramische ramen op het gebruikscomfort

In de hedendaagse bouw betekenen ramen meer dan alleen een glazen isolatie tegen de kou. In het tijdperk van passief en energiebesparend bouwen spelen ramen een sleutelrol bij het winnen van warmte uit hernieuwbare energiebronnen. Hoe groter het raamoppervlak, hoe groter de kans op energie-optimalisatie. In dat opzicht vormen panoramische ramen een praktische oplossing; ze bieden energie-efficiëntie maar zorgen daarnaast voor een opvallende vormgeving van gebouwen. 

Vliesgevel met stijlen en dwarsbalken met hoge therrmische prestaties MB-MM50N.

Het raam – een cruciaal aspect van emissievrij bouwen

Dankzij de winning van zonne-energie via de ramen is het mogelijk om ruimtes passief te verwarmen, wat tegelijkertijd de energie-efficiëntie van het betreffende gebouw vergroot. Voor een maximale benutting van deze energiebron is de plaatsing van de ramen ten opzichte van de buitenwereld van cruciaal belang, evenals de afstemming van het raamoppervlak op de afmetingen van de ruimtes in het gebouw. 

De juiste plaatsing van de ramen maakt het mogelijk om maar liefst 45% van de benodigde energie te winnen, aldus Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland BV. “Omdat bij traditionele bouw jaarlijks 10 tot 15% van de energie via de raampartijen verloren gaat, is een dergelijke winning van energie uit hernieuwbare bronnen bijzonder gunstig voor de energie-efficiëntie”, voegt hij eraan toe.

Buitendeuren met de verschoven rotatie-as MB-86N Pivot Door.

Een goede warmte-isolatie en uitgebreide oplossingen

Panoramische ramen moeten voldoen aan hoge isolatie-eisen. In deze context zijn niet alleen het aantal raampartijen, de gebruikte afdichtingen en de isolatoren van belang, maar ook de mate van isolatie van de gehele constructie waarin de ramen worden aangebracht. Dat maakt het zo belangrijk om in het geval van raamsystemen gebruik te maken van uitgebreide oplossingen. Een voorbeeld van een dergelijke oplossing is de aluminium vliesgevel van het MB-SR50N-systeem. Deze vormt een solide basis voor de integratie van verschillende soorten raampartijen (ook draai- en kiepramen) in de gevel, met behoud van de hoge isolatiewaarden van de volledige constructie. 

MB-SR50N garandeert niet alleen een goede warmte-isolatie, maar levert tevens een esthetische constructie op in de vorm van gevels met zichtbare dunne scheidingslijnen. Deze stijl leent zich perfect tot het bouwen van zowel moderne gebouwen als voor historische architectuur, wat inhoudt dat de toepassing van panoramische ramen om de energie-efficiëntie van een gebouw te optimaliseren niet uitsluitend is voorbehouden aan nieuwbouw. 

Hefschuif-Terrasdeur MB-82HS.

Meer dan alleen panoramische ramen

Grote glasoppervlakken in gebouwen houden niet alleen verband met de raampartijen. Dankzij moderne technologieën kunnen fabrikanten energiezuinige en visueel aantrekkelijke panoramische deuren aanbieden die geschikt zijn voor een groot aantal toepassingen. Bijvoorbeeld voor de woonkamer, zoals de aluminium schuifdeuren van het type MB-Skyline Type-R, die met twee nieuwe oplossingen zijn uitgebreid, namelijk met een minimalistische handgreep en een vaste deurstijl. Het voordeel van dit systeem is niet alleen het minimalistische ontwerp ervan maar ook de mogelijkheid van het ontwerpen van functionele en bijzonder grote glaspartijen. 

…en niet alleen voor woningen

Systemen voor grote glasoppervlakken kunnen met succes in verschillende soorten ruimtes worden toegepast. Het volledig glazen, openschuivende overkappingssysteem MB-OpenSlide bijvoorbeeld, waarmee het hele jaar door een terrasoverkapping kan worden neergezet, biedt de mogelijkheid om dit type oppervlaktes optimaal te benutten.

Met de MB-OpenSlide-schuifdeuren kan het terras op warme dagen worden geopend, hetzij naar één kant hetzij symmetrisch ten opzichte van elkaar naar twee kanten, afhankelijk van het aantal toegepaste deuren, aldus Michiel van Duren. Het systeem onderscheidt zich tevens door zijn goede isolatiewaarden, waardoor het sluiten van het systeem er bij lagere temperaturen voor zorgt dat het terras op doeltreffende wijze wordt beschermd tegen kou, vocht en warmteverlies. 

Daarbij kan nog worden opgemerkt dat panoramische beglazing ook geschikt is voor handelspanden en openbare gebouwen. Voor dit soort investeringen zijn de aluminium deuren van het MB-100GFT-systeem geschikt. Ze worden toegepast in winkelcentra, restaurants en overheidsgebouwen. Deze deuren zijn robuust en hebben een hoge mechanische weerstand, tot wel 1.000.000 cycli. Met dit systeem kunnen onder andere enkele deuren, dubbele deuren, etalages en ruimtelijke constructies worden vervaardigd, stuk voor stuk gekenmerkt door esthetisch design, gebruikscomfort en gebruiksveiligheid. 

…maar wat te doen bij te veel zon?

Aluprof heeft een innovatieve oplossing op de markt gebracht die gebouwen effectief beschermt tegen overmatig zonlicht, zonder daarbij de beschikbaarheid van het natuurlijke daglicht te beperken. SkyTwin is een combinatie van een rolluik en een screen en zorgt voor een ware doorbraak in de sector. Met deze combinatie kan namelijk de optimale binnentemperatuur worden gehandhaafd, wat scheelt in de elektriciteits- en verwarmingskosten. Van belang is dat SkyTwin geen invloed heeft op de constructie van de ramen of op de draagconstructies, waardoor niet alleen de esthetiek van de gevel behouden blijft maar ook de energiebalans buiten schot blijft.

Let’s build a better future!

De toepassing van panoramische ramen heeft niet alleen een positief effect op de esthetiek van het gebouw, maar ook op de functionaliteit en de energie-efficiëntie ervan. In overeenstemming met de beginselen van duurzaam bouwen moet de sector zich in haar bouwoplossingen steeds meer openstellen voor de natuur. Het gebruik van moderne oplossingen zal de residentiële en commerciële bouw volledig integreren met de omgeving, zodat deze kunnen samenwerken ten behoeve van de toekomst van de komende generaties. 

Volg de wedstrijd ‘Gebouw van het jaar met Aluprof-systemen’. Alle informatie over deze wedstrijd is te vinden op de website van Future Builders.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details