Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Nieuws

Hitterecordjaar 2020 doet vraag naar zonwering en terrasoplossingen exploderen

Zonweringssector trekt aan de alarmbel: fabrikanten kunnen niet volgen.

Winsol-screens-SolFix-met-rits6

18 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Belgen gaan massaal op zoek naar buitenzonwering, rolluiken en terrasoplossingen om te anticiperen op een nieuwe hete zomer. De stormloop is momenteel ongezien, waardoor fabrikanten de vraag nauwelijks kunnen bijhouden. Dat steeds meer consumenten teruggrijpen naar deze duurzame, energie-efficiënte en koolstofarme oplossingen tegen oververhitting, speelt in de kaart van een klimaatneutrale samenleving.

Wereldwijd gaat de klimaatopwarming steeds sneller. Ook België sloopte vorig jaar een record: er waren niet alleen meer momenten van extreme hitte, ze duurden ook veel langer. Helaas zijn onze gebouwen en terrassen daar niet op voorzien. Grote glaspartijen zorgen in combinatie met  doorgedreven isolatie en luchtdichtheid voor een groter risico op oververhitting in de zomer. En dan is het ook binnenshuis zweten én puffen.

Als gevolg gaat de Belg massaal op zoek naar oplossingen. Zonwering, rolluiken en terrasoplossingen zijn duurzame manieren om je woning en terras te vrijwaren van hitte. Ann Van Eycken, secretaris-generaal van VEROZO, de overkoepelende branchevereniging van rolluiken en zonwering, is blij dat de consument kiest voor groene oplossingen. “De zon weer je het best voor ze het raam of terras binnendringt en niet achteraf, want dan is het dweilen met de kraan open. Dat lijken steeds meer mensen te beseffen. De keerzijde is wel dat de sector vandaag met een ongeziene vraag te maken krijgt, die nog eens wordt versterkt door telewerk en het staycation-effect. Mensen willen het hele jaar optimaal genieten van hun woning, appartement en buitenruimte.”

“Dit is echt ongezien in onze sector”, stelt Ann Van Eycken nog. “In onze branche hebben we doorgaans te maken met piekmomenten die zich situeren in het voorjaar. Deze trend zagen wij de laatste jaren al evolueren naar een meer constante vraag doorheen het jaar. Maar de niet-aflatende stormloop die zich sinds begin dit jaar bij onze leden-fabrikanten voordoet, is werkelijk ongekend.”

Fabrikanten hebben al zeer vroeg op het jaar fors geïnvesteerd in extra personeel en bijkomende productiecapaciteit, maar nog blijkt het niet voldoende om aan de huidige vraag te voldoen. Bovendien kampt de bouwsector met een zoektocht naar gekwalificeerd personeel én een moeilijke aanlevering van grondstoffen en onderdelen. Dat alles maakt dat de levertijden langer worden.

Ann Van Eycken: “Wij hopen dat de consument begrijpt dat wij voor een uitzonderlijke situatie staan, waar vraag en aanbod tijdelijk uit balans zijn. Toch zijn wij ervan overtuigd dat de consument met deze oplossingen slim investeert: de waarde én het comfort van zijn woning neemt toe. Zonwering en terrasoplossingen brengen een onmiddellijk rendement in de vorm van een aangenaam binnen- en buitenklimaat. Bovendien zijn ze energie-efficiënt en koolstofarm waardoor ze bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details