Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Overig

HET ENERGIEVRAAGSTUK DUURZAAM, ENERGIEZUINIG, GROEN…

In augustus is Europa – opnieuw – getroffen door een bijzonder lange periode van extreem warm weer.

VELUX—1—139615-01-xxl
Ventilatie en zonwering zijn belangrijk om oververhitting te voorkomen.

Tekst | Tekst: Piet Willemsen Beeld: VELUX, Unilux, NEN, markilux

11 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In augustus is Europa – opnieuw – getroffen door een bijzonder lange periode van extreem warm weer. Temperaturen liepen dagenlang op tot ver boven de dertig graden en zelfs ’s nachts wilde het niet meer afkoelen. Zelfs september kende nog een paar extreem 

warme dagen. Extreme warmte (en droogte) komt de laatste jaren steeds vaker voor. De kans op oververhitting van de woning is dan groot, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. VELUX maakt dit thema regelmatig aanhangig en adviseert over mogelijkheden om oververhitting te voorkomen.

Boven een bepaalde waarde kunnen hoge temperaturen leiden tot hittestress, verminderde productiviteit en oververmoeidheid benadrukt VELUX. En dat in de tijd van het nieuwe normaal, waarin mensen steeds meer thuis zijn en ook thuis werken. Dat laatste gebeurt regelmatig op de zolder, een groot deel van het jaar de warmste ruimte in huis. Kan oververhitting dan worden voorkomen? 

Vanuit wet- en regelgeving wordt vanaf 1 januari 2021 een grenswaarde voor de kans op temperatuuroverschrijding ingesteld, de zogenaamde TOjuli-waarde. Het blijkt niet alleen lastig om oudere woningen zonder goede isolatie en zonder actieve koeling koel te houden, voor nieuwbouwwoningen geldt vaak hetzelfde. Die worden immers zo energiezuinig mogelijk gebouwd, zodat zij hun warmte beter vasthouden. Dikkere muren, kleinere raampartijen en luchtdicht bouwen houden de warmte ’s winters beter binnen. Diezelfde isolatie en het ontbreken van natuurlijke tocht zorgen in de zomer echter voor dat er eerder oververhitting optreedt en afkoeling wordt bemoeilijkt. 

Uit de Healthy Homes Barometer, een representatieve studie in opdracht van de VELUX Groep, blijkt dat 87% van de Europeanen minimaal één keer per jaar oververhitting in huis ervaart en 31% regelmatig. “Nederlanders zijn van oudsher gewend om bij mooi weer de ramen open te zetten, maar met de nieuwe bouweisen en klimaatverandering zullen bewoners zich steeds meer als Mediterraans moeten gaan gedragen”, stelt Marcel Vreeken van VELUX Nederland. “Door overdag ramen en zonwering gesloten te houden en ’s nachts de ramen te openen, blijft de woning het koelst.”

’s Nachts energiezuinig koelen en luchten

“Wanneer hoog en laag in de woning ramen tegen elkaar opengezet kunnen worden – het schoorsteeneffect – kan de complete woning eenvoudig en energiezuinig door thermische trek worden gekoeld, zodat de temperatuur in huis ’s ochtends weer aangenaam is”, aldus Vreeken. “Door buitenzonweringen overdag gesloten te houden, wordt opwarming zoveel mogelijk tegengegaan. Dat kan eventueel automatisch middels intelligente huisbesturingssystemen, zoals VELUX ACTIVE, waarbij op basis van sensoren en weersvoorspellingen zonwering en zomernachtkoeling wordt aangestuurd. Goed nadenken over de inrichting van de zolder en de manier van luchten, levert zo het hele jaar door energie- en kostenbesparingen op!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details