Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Helioscreen: ‘Waarom goede normering belangrijk is. Ofwel het verhaal van Helioscreen Sergé 1%’
In sommige gevallen kan met een doek uit glare-klasse 3 toch verblinding optreden.

Helioscreen: ‘Waarom goede normering belangrijk is. Ofwel het verhaal van Helioscreen Sergé 1%’

“Hét succesproduct van Helioscreen is al jaren het Sergé 3% screendoek”, vertelt sales- en marketingmanager Leo De Maeyer. “Het is uiterst efficiënt tegen oververhitting en verblinding door de felle zon. In combinatie met hoogrendementsbeglazing type C halen de meeste kleuren klasse 3 tot 4 voor warmtewering. Dat betekent een goed tot zeer goed effect.” 

De basis om die klassen te bepalen, was tot voor kort de 2005-versie van de Europese norm voor thermisch en visueel comfort EN 14501. Voor hun werking tegen verblinding of glare haalden de meeste donkere Sergé 3% doeken binnen die norm klasse 3: een goed effect. Toch was er een beperkt aantal klanten van Helioscreen dat niet helemaal overtuigd was van de 3% openheid. “Zij vertelden ons dat mensen in sommige gevallen met een doek uit glare-klasse 3 wel degelijk last hadden van verblinding”, aldus De Maeyer. In klaslokalen bleek er met een 3% doek vaak nog steeds te veel zonlicht binnen te komen om het witte smartboard goed te kunnen lezen. De vraag was of een minder open screendoek daarvoor misschien een oplossing kon bieden. 

Op basis van de eisen en verwachtingen van de klant moet voor elk project het meest optimale doek worden gekozen.

“Helioscreen heeft gehoor gegeven aan deze verzuchtingen en onze R&D-afdeling is op zoek gegaan naar de ideale binding”, vertelt De Maeyer. “Het resulterende doek laat zelfs minder dan 1% direct licht door. Bovendien is het iets dunner en lichter dan het bestaande Sergé 3% doek en blijkt het ideaal voor ritstoepassingen. Zo heeft ons Sergé 1% doek het licht gezien en al snel aan populariteit gewonnen. Dit doek is immers uiterst efficiënt tegen verblinding!” 

“Helaas konden we dat tot voor kort niet aantonen met de Europese norm”, vervolgt De Maeyer. “Volgens de EN 14501 uit 2005 hadden doeken met een directe lichttransmissie van 5%, 3% en 1% in een donkere kleur allemaal dezelfde klasse 3: een goed effect. Enkel doeken zonder doorzicht konden klasse 4 halen. Maar daar is recent verandering in gekomen. Enkele gerenommeerde wetenschappelijke instituten hebben intensief studie gedaan naar verblinding in de werkomgeving, dit in samenwerking met verschillende Europese zonweringspecialisten. Met hun input is de EN 14501 in 2021 aangepast, waarbij de normeringscommissie de glare-classificatie ten opzichte van de vorige versie sterk heeft gecorrigeerd en verfijnd. Met de nieuwe versie van de norm kunnen we wél duidelijk aantonen dat Sergé 1% effectief beter beschermt tegen verblinding. Alle donkergekleurde doeken in deze range halen nu een klasse 4: zeer goed effect.” 

Betekent dit nu dat overal Sergé 1% moet worden toegepast? “Nee”, antwoordt De Maeyer. “Het blijft de kunst om goed na te gaan wat de eisen en verwachtingen van de eindklant zijn en op basis daarvan het juiste doek te adviseren. In veel gevallen zal dat nog steeds een Sergé 3% zijn. Waar overdadig zonlicht echter zorgt voor storende verblinding kan het Sergé 1% doek het best worden toepast.” 

“Daarom blijft Helioscreen kiezen voor een ruim aanbod aan kwaliteiten voor binnen en buiten. We bieden openheden van 0% tot 10% aan in verschillende kleuren. Zo kunnen onze klanten hun ideale evenwicht vinden tussen warmtewering, bescherming tegen verblinding, daglichttoetreding, doorzicht en privacy.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details