Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Helioscreen: ‘Schitteringen vermijden is ook belangrijk als je thuis werkt’

Helioscreen: ‘Schitteringen vermijden is ook belangrijk als je thuis werkt’

“De toekomstige classificatie voor visueel comfort – ‘glare control classification’ – van de norm EN14501 helpt zonweringspecialisten én eindgebruikers om een optimale oplossing voor elke situatie te kiezen.” 

‘Heel vervelend’

“Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt tijdens de mooie herfstmaanden: het scherpe licht van de laagstaande zon kan erg verblindend werken”, zegt De Maeyer. “Wat je dan ervaart, is in goed Nederlands ‘glare’: lichthinder. Heel wat kantoren hebben – uiteraard – uitstekende zonwering om dat tegen te gaan. Maar op dit moment werken veel mensen thuis vanwege corona en het thuiskantoor is niet altijd uitgerust om lichthinder efficiënt te beperken.” 

“Elke zonnige dag drukt thuiswerkers met de neus op de feiten en herinnert aan het belang van zonwering en de noodzaak om lichthinder te voorkomen. Ook thuis! Misschien dat u als zonweringspecialist of een van uw klanten hetzelfde probleem ervaren? Dat biedt ons de gelegenheid om over ‘glare control’ te praten. Oftewel: hoe voorkom ik lichthinder?” 

De huidige classificatie van lichthinder.

Onmogelijk of onaangenaam

Lichthinder kan op verschillende manieren worden ervaren. De ene manier is als fel, direct of indirect – via reflectie – invallend (zon)licht het iemand fysiek onmogelijk maakt om zijn taak of werk uit te voeren. Dat heet in het vakjargon ‘disability glare’. Als door het raam invallend zonlicht direct in iemands ogen valt, wordt het onmogelijk om een (bureau)taak uit te voeren, omdat het de persoon in kwestie onmogelijk maakt om goed te zien. 

De andere vorm van lichthinder treedt op als zien niet onmogelijk wordt gemaakt, maar wel onaangenaam: ‘discomfort glare’. Wie het overkomt, kan nog wel objecten – zijn of haar werk – zien, maar het licht ter plaatse stoort, maakt het moeilijker om te concentreren en kan zelfs tot fysiek ongemak leiden, bijvoorbeeld hoofdpijn. Deze vorm van lichthinder wordt bijna altijd veroorzaakt door storende reflecties in beeldschermen en meubels of door te weinig contrast. 

De nieuwe classificatie van lichthinder.

Daylight Glare Probability (DGP)

Niet iedereen is even gevoelig voor ‘discomfort glare’. Daarom hebben wetenschappers er een index voor ontwikkeld, gebaseerd op gedegen onderzoek en experimenten. Het is de zogenaamde ‘Daylight Glare Probability’ (DGP) die is beschreven in de Europese standaard voor daglicht EN17037. De DGP voorspelt hoe groot de kans is dat personen in een ruimte lichthinder zullen ondervinden. 

Gebaseerd op deze DGP index is binnen de Europese Norm EN 14501 een nieuwe classificatie van lichthinder opgenomen, die naar verwachting begin 2021 wordt gepubliceerd. 

Om de DGP zo laag mogelijk te houden, adviseren de wetenschappers volgens De Maeyer een zonwering die voor een diffuse, directe lichtdoorlatendheid zorgt. Het precieze advies dat ze geven, is afhankelijk van de locatie en de oriëntatie van het onderzochte gebouw en de hoeveelheid glas. “Ideaal is dus een weefsel met een openheidsfactor van maximaal 3% met een lage, diffuse lichttransmissie. Voor een goede lichtbeheersing adviseren we onze afnemers daarom om donkere kleuren of gemetalliseerde doeken te gebruiken, zoals ons Panama Chrome+ screendoek.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?