Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Producten

Helioscreen: ‘Schitteringen vermijden is ook belangrijk als je thuis werkt’

“Om schitteringen en andere lichthinder in een woon- of werkvertrek te voorkomen, worden vaak Helioscreen screendoeken met een geringe openheid in een donkere kleur of met een gemetalliseerd oppervlak gebruikt”, aldus sales- en marketingmanager Leo De Maeyer van Helioscreen.

Naamloos-2 kopiëren

8 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

“De toekomstige classificatie voor visueel comfort – ‘glare control classification’ – van de norm EN14501 helpt zonweringspecialisten én eindgebruikers om een optimale oplossing voor elke situatie te kiezen.” 

‘Heel vervelend’

“Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt tijdens de mooie herfstmaanden: het scherpe licht van de laagstaande zon kan erg verblindend werken”, zegt De Maeyer. “Wat je dan ervaart, is in goed Nederlands ‘glare’: lichthinder. Heel wat kantoren hebben – uiteraard – uitstekende zonwering om dat tegen te gaan. Maar op dit moment werken veel mensen thuis vanwege corona en het thuiskantoor is niet altijd uitgerust om lichthinder efficiënt te beperken.” 

“Elke zonnige dag drukt thuiswerkers met de neus op de feiten en herinnert aan het belang van zonwering en de noodzaak om lichthinder te voorkomen. Ook thuis! Misschien dat u als zonweringspecialist of een van uw klanten hetzelfde probleem ervaren? Dat biedt ons de gelegenheid om over ‘glare control’ te praten. Oftewel: hoe voorkom ik lichthinder?” 

De huidige classificatie van lichthinder.

Onmogelijk of onaangenaam

Lichthinder kan op verschillende manieren worden ervaren. De ene manier is als fel, direct of indirect – via reflectie – invallend (zon)licht het iemand fysiek onmogelijk maakt om zijn taak of werk uit te voeren. Dat heet in het vakjargon ‘disability glare’. Als door het raam invallend zonlicht direct in iemands ogen valt, wordt het onmogelijk om een (bureau)taak uit te voeren, omdat het de persoon in kwestie onmogelijk maakt om goed te zien. 

De andere vorm van lichthinder treedt op als zien niet onmogelijk wordt gemaakt, maar wel onaangenaam: ‘discomfort glare’. Wie het overkomt, kan nog wel objecten – zijn of haar werk – zien, maar het licht ter plaatse stoort, maakt het moeilijker om te concentreren en kan zelfs tot fysiek ongemak leiden, bijvoorbeeld hoofdpijn. Deze vorm van lichthinder wordt bijna altijd veroorzaakt door storende reflecties in beeldschermen en meubels of door te weinig contrast. 

De nieuwe classificatie van lichthinder.

Daylight Glare Probability (DGP)

Niet iedereen is even gevoelig voor ‘discomfort glare’. Daarom hebben wetenschappers er een index voor ontwikkeld, gebaseerd op gedegen onderzoek en experimenten. Het is de zogenaamde ‘Daylight Glare Probability’ (DGP) die is beschreven in de Europese standaard voor daglicht EN17037. De DGP voorspelt hoe groot de kans is dat personen in een ruimte lichthinder zullen ondervinden. 

Gebaseerd op deze DGP index is binnen de Europese Norm EN 14501 een nieuwe classificatie van lichthinder opgenomen, die naar verwachting begin 2021 wordt gepubliceerd. 

Om de DGP zo laag mogelijk te houden, adviseren de wetenschappers volgens De Maeyer een zonwering die voor een diffuse, directe lichtdoorlatendheid zorgt. Het precieze advies dat ze geven, is afhankelijk van de locatie en de oriëntatie van het onderzochte gebouw en de hoeveelheid glas. “Ideaal is dus een weefsel met een openheidsfactor van maximaal 3% met een lage, diffuse lichttransmissie. Voor een goede lichtbeheersing adviseren we onze afnemers daarom om donkere kleuren of gemetalliseerde doeken te gebruiken, zoals ons Panama Chrome+ screendoek.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%