Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
HAROL-site draait 100% op groene energie

HAROL-site draait 100% op groene energie

Nieuwe windturbine officieel in gebruik genomen

De HAROL-site in Diest langs de E314 heeft er een nieuwe landmark bij: de indrukwekkende Aspiravi-windmolen, die het bedrijf volledig op groene energie zal doen draaien. De windturbine is de bekroning van een groot duurzaamheidsproject bij de Hagelandse zonweringspecialist. Ook omwonenden kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dat er bij Harol een nieuwe wind waait, mag je dus heel letterlijk nemen.

Tijdens de persvoorstelling vandaag lichtte CEO Annick Draelants de toekomstvisie van Harol toe op het vlak van duurzaamheid en productontwikkeling. Samen met merkambassadeur Dina Tersago kregen de aanwezige pers én alle medewerkers een rondleiding bij deze belangrijke stap in de geschiedenis van het bedrijf. Deze mijlpaal komt er immers in het jaar dat Harol, producent van rolluiken, oplossingen voor buitenleven en zonwering, 75 jaar bestaat.

CEO Annick Draelants“Zorgvuldig omspringen met de beschikbare energiebronnen zit in het DNA van Harol. Onze oplossingen verminderen het energieverbruik in gebouwen, terwijl we zelf een voortrekkersrol willen opnemen en bijdragen aan een klimaatneutrale maatschappij. Dat Harol werd genomineerd als Klimaatambassadeur door Voka Vlaams-Brabant en door het MiK (Milieu-infopunt voor de kmo) zien we dan ook als een mooie erkenning. Uiteraard willen we hierin nog verder groeien, en samen met onze merkambassadeur Dina Tersago de boodschap blijven uitdragen.”

Verduurzaming centraal

De nieuwe windturbine is de bekroning van een ambitieus duurzaamheidstraject. Zo worden de kantoren gerenoveerd tot BEN-normen, kwam er een succesvolle fietsleasing voor de medewerkers en werd de productie verduurzaamd, onder andere met recyclage van afvalwater en poeder voor de laklijnen. Daarnaast loopt er ook een traject om de lifecycle van de eigen producten te verduurzamen.

Klimaatbeleidsplan

De Aspiravi windturbine zit verankerd in 700 m³ beton, heeft een ashoogte van 116 m., een tiphoogte van 178 m. en een geïnstalleerd vermogen van 3,6 MW. De 61 m. lange wieken hebben een gewicht van 20 ton. De gondel weegt 40 ton, de 6 stalen torensecties wegen gemiddeld 70 ton en de generator, die bestaat uit de rotor en de stator, weegt 124 ton. De windturbine bespaart jaarlijks zo’n 3.600 ton CO2-uitstoot en past ook in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant, die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn.

Geert Maris, Senior Business Development Manager bij Aspiravi: “Windenergie is een zuivere, onuitputtelijke en lokale energiebron die een belangrijke rol speelt in de noodzakelijke energietransitie van fossiele brandstoffen naar een schone toekomst. Maar om dat te doen slagen, hebben we concrete samenwerkingen nodig. Dit project met Harol is een toonbeeld van hoe het moet: een gezamenlijk project van turbinebouwers, visionaire ondernemers en beleidsmakers, én omwonenden als coöperanten, waarbij we ook de minderbedeelden in de samenleving niet vergeten.”

Omwonenden en sociale doelen genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap ‘Aspiravi Samen cv’ kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cv telt vandaag bijna 3.500 coöperanten, die tegen een voordelig tarief lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen via Aspiravi Energy. Aspiravi Energy is daarmee uniek, want elke klant steunt automatisch ook een sociaal doel. Per verbruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan aan een goed doel in het kader van energie- en/of kinderarmoede.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details