Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Nieuws

HAROL-site draait 100% op groene energie

15 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Nieuwe windturbine officieel in gebruik genomen

De HAROL-site in Diest langs de E314 heeft er een nieuwe landmark bij: de indrukwekkende Aspiravi-windmolen, die het bedrijf volledig op groene energie zal doen draaien. De windturbine is de bekroning van een groot duurzaamheidsproject bij de Hagelandse zonweringspecialist. Ook omwonenden kunnen mee investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst. Dat er bij Harol een nieuwe wind waait, mag je dus heel letterlijk nemen.

Tijdens de persvoorstelling vandaag lichtte CEO Annick Draelants de toekomstvisie van Harol toe op het vlak van duurzaamheid en productontwikkeling. Samen met merkambassadeur Dina Tersago kregen de aanwezige pers én alle medewerkers een rondleiding bij deze belangrijke stap in de geschiedenis van het bedrijf. Deze mijlpaal komt er immers in het jaar dat Harol, producent van rolluiken, oplossingen voor buitenleven en zonwering, 75 jaar bestaat.

CEO Annick Draelants“Zorgvuldig omspringen met de beschikbare energiebronnen zit in het DNA van Harol. Onze oplossingen verminderen het energieverbruik in gebouwen, terwijl we zelf een voortrekkersrol willen opnemen en bijdragen aan een klimaatneutrale maatschappij. Dat Harol werd genomineerd als Klimaatambassadeur door Voka Vlaams-Brabant en door het MiK (Milieu-infopunt voor de kmo) zien we dan ook als een mooie erkenning. Uiteraard willen we hierin nog verder groeien, en samen met onze merkambassadeur Dina Tersago de boodschap blijven uitdragen.”

Verduurzaming centraal

De nieuwe windturbine is de bekroning van een ambitieus duurzaamheidstraject. Zo worden de kantoren gerenoveerd tot BEN-normen, kwam er een succesvolle fietsleasing voor de medewerkers en werd de productie verduurzaamd, onder andere met recyclage van afvalwater en poeder voor de laklijnen. Daarnaast loopt er ook een traject om de lifecycle van de eigen producten te verduurzamen.

Klimaatbeleidsplan

De Aspiravi windturbine zit verankerd in 700 m³ beton, heeft een ashoogte van 116 m., een tiphoogte van 178 m. en een geïnstalleerd vermogen van 3,6 MW. De 61 m. lange wieken hebben een gewicht van 20 ton. De gondel weegt 40 ton, de 6 stalen torensecties wegen gemiddeld 70 ton en de generator, die bestaat uit de rotor en de stator, weegt 124 ton. De windturbine bespaart jaarlijks zo’n 3.600 ton CO2-uitstoot en past ook in het Klimaatbeleidsplan van de provincie Vlaams-Brabant, die tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn.

Geert Maris, Senior Business Development Manager bij Aspiravi: “Windenergie is een zuivere, onuitputtelijke en lokale energiebron die een belangrijke rol speelt in de noodzakelijke energietransitie van fossiele brandstoffen naar een schone toekomst. Maar om dat te doen slagen, hebben we concrete samenwerkingen nodig. Dit project met Harol is een toonbeeld van hoe het moet: een gezamenlijk project van turbinebouwers, visionaire ondernemers en beleidsmakers, én omwonenden als coöperanten, waarbij we ook de minderbedeelden in de samenleving niet vergeten.”

Omwonenden en sociale doelen genieten mee

Via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschap ‘Aspiravi Samen cv’ kunnen omwonenden mee investeren in de windenergieprojecten van Aspiravi nv en zo ook mee genieten van de opbrengsten van windenergie. Aspiravi Samen cv telt vandaag bijna 3.500 coöperanten, die tegen een voordelig tarief lokaal geproduceerde, groene stroom aankopen via Aspiravi Energy. Aspiravi Energy is daarmee uniek, want elke klant steunt automatisch ook een sociaal doel. Per verbruikte megawattuur wordt een vast bedrag afgestaan aan een goed doel in het kader van energie- en/of kinderarmoede.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details