Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Harol bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst
Annick Draelants in de nieuwbouw. De helm is inmiddels afgezet, want alles is klaar.

Harol bouwt letterlijk en figuurlijk aan de toekomst

Duurzaamheid en design als belangrijke aandachtspunten

Binnenkort is Z&R alweer terug in Diest. Want op het moment van het interview werd er nog volop gewerkt aan de afbouw van het nieuwe kantoorgebouw van Harol. Inmiddels is alles klaar en is de verhuizing achter de rug. Maar Harol bouwt niet alleen letterlijk aan zijn toekomst. Duurzaamheid is ook een facet van die toekomst en de Coolscreen is een volgend product om daar mede inhoud aan te geven. Omdat het oog ook wat wil, krijgt productdesign bij het bedrijf alle aandacht, en niet zonder succes. 

Het knikarmscherm Lux uit de serie Minimal.

Bij de fabriek van Harol langs de E314 in Diest staat een indrukwekkende windmolen, waarmee het bedrijf volledig op groene energie kan draaien. “Zonnepanelen waren voor ons geen optie omdat de daken van onze productiehallen daar niet geschikt voor zijn”, licht algemeen directeur Annick Draelants van Harol toe. “Deze windmolen is daarvoor een uitstekend alternatief.” De windturbine is een belangrijke stap in een groot duurzaamheidstraject dat Harol voor zichzelf heeft uitgestippeld. Het heeft het bedrijf het vorig jaar de titel miK Klimaatambassadeur 2021 opgeleverd, een initiatief van het milieu-infopunt voor het Vlaamse midden- en kleinbedrijf (miK), dat duurzame bedrijven beloont. 

De nieuwe Coolscreen van Harol werd op Polyclose met ledverlichting in de kast aan de vakwereld gepresenteerd.

“Verantwoord ondernemen, duurzaamheid, het zijn zaken die in ons DNA zitten”, constateert Annick Draelants. “We zijn nu zelfvoorzienend voor wat betreft ons elektriciteitsverbruik. We gebruiken overigens nog wel gas, bijvoorbeeld in onze lakkerij, maar ook daarover wordt nagedacht. Bedrijven en overheden eisen tegenwoordig vaak van elkaar dat er duurzaam wordt gewerkt. Ze willen wel zaken met je doen, maar alleen als je duurzaam werkt. Wij maken daar inmiddels ook afspraken over met bijvoorbeeld toeleveranciers of andere bedrijven waarmee we samenwerken.” 

“Duurzaamheid is belangrijk”, haakt marketingmanager Isabelle Wintmolders in. “Richting de eigen werknemers, richting onze dealers en installateurs en richting de onze eindgebruikers en het grote publiek.” Harol heeft ambassadeurs aangezocht om het idee van duurzaamheid verder uit te dragen en eindklanten te sensibiliseren. Voor België is dat onder andere Dina Tersago. Om de Nederlandse markt te sensibiliseren heeft Harol bureau Talk About in de arm genomen. Het bekende koppel Jaap Reesema en Kim Kötter gaat in Nederland eenzelfde rol vervullen als de Belgische ambassadeurs. “In België heeft dit concept tot nu toe heel goed gewerkt”, constateert Isabelle Wintmolders. “Natuurlijk hopen we er in Nederland net zo succesvol mee te zijn. De klimaaturgentie was voor veel mensen misschien nog wat abstract, maar nu het energieprobleem erbij is gekomen, met hoge prijzen die iedereen aan den lijve ervaart, wordt het concreter en ontstaat er meer bewustzijn.”    υ

Ervoor zorgen dat zonwering een plaatsje krijgt in energie-oplossing ziet Harol als de grote uitdaging. “Ons productassortiment kan een belangrijke rol spelen in het duurzaamheidsvraagstuk”, meent Annick Draelants. “Onze doelstelling is om producten te creëren die bijdragen aan een duurzame, maar ook een aangename woon- en werkomgeving én buitenleven. Een voorbeeld zijn onze rolluiken en screens op zonne-energie. Ze zijn inmiddels een reëel alternatief voor traditioneel bekabelde systemen. Dat solar programma willen we op termijn uitbreiden met verandazonweringen en zonneschermen, maar daar zijn krachtigere motoren voor nodig.” 

Half augustus nog een bouwplaats, nu operationeel.

Coolscreen

Op Polyclose heeft Harol zijn nieuwe Coolscreen officieel gepresenteerd. De naam is gekozen om de functionaliteit te benadrukken. De Coolscreen past natuurlijk bij duurzaamheid omdat de verwarmings- en met name de koellast er substantieel mee kan worden verlaagd: de stilstaande luchtlaag achter het screendoek werkt isolerend en warmte die niet binnen kan treden hoeft ook niet te worden verdreven. Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk. 

“De Coolscreen onderscheidt zich natuurlijk niet alleen door zijn naam”, benadrukt Annick Draelants. “Bij het ontwikkelen ervan hebben we nauwkeurig gekeken wat de wensen van zowel eindgebruikers als dealers zijn. Net als bij het VZ-concept hebben we getracht om met een minimum aan onderdelen en componenten een maximum aan variatiemogelijkheden te creëren. Gunstig voor de onderdelenpositie en de kans op vergissingen wordt kleiner.” 

De Coolscreen is ontworpen met aandacht voor montagevriendelijkheid, een laag geluidsniveau, veiligheid en esthetiek. “Zeker wat betreft het design hebben we een nieuwe standaard gezet”, meent Annick Draelants. “Zo verdwijnt de onderlat helemaal in de kast, zijn er geen zichtbare lasnaden in het doek en is de buitenkant van het systeem volledig schroefloos, mede door een nieuw ontworpen geleider. De Coolscreen kan worden voorzien van ledverlichting in de kast, wat niet alleen mooi oogt, maar ook de veiligheid kan vergroten.” 

Red Dot Award

Alleen functionaliteit is voor veel eindgebruikers inmiddels niet meer voldoende. Naast technische ontwikkelingen en innovaties vinden zij het esthetische aspect van zonwering steeds belangrijker. Harol besteedt vanouds veel aandacht aan het design van zijn producten. Een opvallend, open vormgegeven design knikarmscherm als de Praia uit de serie Curved is daar een manifestatie van, maar ook de Lux uit de serie Minimal. Voor dat scherm heeft Harol in het voorjaar een Red Dot Award in de categorie Product Design in ontvangst mogen nemen. 

Vol trots liet Harol op Polyclose zien dat de Lux eerder dit jaar een Red Dot Award heeft gewonnen in de categorie Product Design.

“Ik ben zelf naar de uitreiking geweest in het Design Zentrum Nordrhein-Westfalen in Essen”, vertelt Annick Draelants. “Eigenlijk zonder dat ik me er een voorstelling van had gemaakt. Eenmaal daar realiseerde ik me dat het toch wel heel bijzonder is om zo’n prijs te winnen. Het gaf een trots gevoel om daar tussen al die grote en gerenommeerde bedrijven te staan. Ik beschouw deze prijs als een opsteker en stimulans voor ons bedrijf en een groot compliment voor onze productontwikkelaars. Het is een duwtje in de rug om op deze voet door te gaan.” 

De jury van de Red Dot Award loofde in het jurybesluit het vernieuwende concept van het high end knikarmscherm Lux. “Het heeft exclusieve Invisibly Wired-armen met onzichtbaar weggewerkte staalkabels, waardoor de strakke, sobere vormgeving van het scherm wordt versterkt”, verduidelijkt Annick Draelants. “Deze armen zijn getest op 25.000 cycli, wat neerkomt op tweemaal per dag openen en sluiten gedurende 25 jaar.” De strakke lijnen en de kubistische kast van de Lux passen perfect bij een minimalistische bouwstijl, maar kunnen ook prima met klassieke architectuurstijlen worden gecombineerd, aldus de jury in het juryrapport. 

Nieuwbouw

Met de renovatie en nieuwbouw die in Diest is gerealiseerd, heeft Harol de ruimte gecreëerd én geoptimaliseerd die het nodig heeft om door te groeien. Er zijn nieuwe kantoren gerealiseerd, maar ook een nieuwe café annex kantine voor het personeel, een fitnesruimte voor de Harol-medewerkers – een gezonde geest huist in een gezond lichaam – en een aantal vergaderruimtes. “Het hele gebouw is toekomstbestendig constateert Isabelle Wintmolders. “Groen en gezellig!” 

Vanzelfsprekend is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid: een goede thermische isolatie, een optimale akoestiek, het gebruik van regenwater voor onder andere de toiletten, automatische verlichting en verwarming enzovoort, enzovoort. Buiten zijn laadpalen gerealiseerd om de accu’s van elektrisch auto’s op te laden en een stalling voor elektrische fietsen, waarvan het gebruik door een fietsleaseplan wordt gestimuleerd. “We prijzen ons gelukkig met een gering personeelsverloop”, stelt Annick Draelants niet zonder trots vast. “Veel van onze medewerkers komen uit de buurt en op de fiets, iets wat wij van harte stimuleren.” 

‘Smarter. Simpler. Sustainable’ is de slogan die Harol voor zijn producten hanteert. Hij is ook van toepassing op de renovatie en nieuwbouw. Met een dikke streep onder sustainable.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details