Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Goed bezocht en de focus op innovatie
Entree Flanders Expo

Goed bezocht en de focus op innovatie

Terugblik Polyclose 2024

Van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 januari stond Flanders Expo in Gent in het teken van (heel veel) innovatie tijdens de 21e editie van Polyclose, de Europese netwerk- en vakbeurs voor raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek. Met meer dan 200 exposanten en – ondanks de aangekondigde sneeuwval – maar liefst 12.108 vakbezoekers was het opnieuw een bedrijvige bijeenkomst, waar de nieuwste trends en oplossingen voor de uitdagingen waar de bouwsector voor staat werden gepresenteerd. Het merendeel van de bezoekers kwam uiteraard uit België en 23% uit Nederland. Donderdag was met afstand de drukste dag. Je kon ‘over de hoofden’ lopen en dat is natuurlijk altijd positief voor de uitstraling van een beurs. 

De entreehal van Polyclose in Flanders Expo in Gent.

Al die bezoekers zullen het in ieder geval beslist beamen: er waren verrassend veel innovaties op de drukbezochte Polyclose 2024. Bezoekers namen dan ook graag kennis van de primeurs die onthuld werden op de veelal mooi afgewerkte stands. Heel wat vertrouwde exposanten tekenden present, daarnaast presenteerden ook enkele nieuwkomers zich aan de markt. Drie thema’s stonden centraal op de beursvloer: wooncomfort, circulariteit en klimaatbeheersing. 

Zonwering is de afgelopen decennia sterk opgekomen binnen de gevelindustrie en dus ook op Polyclose. Op de beurs was daarom een divers aanbod zonweringsystemen te ontdekken, die veelal automatisch worden bestuurd en vaak gebruikmaken van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie. Kortom: veel duurzaamheid. Daarnaast wordt het de eindgebruiker – veelal de particulier – steeds gemakkelijker gemaakt om met slimme apps de eigen zonwering zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voor de professionele vakhandel waren er dan ook veel eyeopeners en dientengevolge genoeg stof tot nadenken op weg terug naar huis. Voor de exposanten leverde de beurs veel leads op, die in de weken na de beurs ongetwijfeld tot interessante vervolgafspraken zullen hebben geleid. 

De eerste dag om 10.00 uur: de lanyards met de badgehouders liggen er klaar voor.

Internationalisering

De beurs in Gent heeft zijn positie als internationaal platform opnieuw bevestigd. Het evenement bleek andermaal goed op maat gesneden voor bedrijven actief in de raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek. De aanwezigheid van gerenommeerde exposanten en professionals uit verschillende landen illustreert de internationalisering van de sector. “Natuurlijk zijn we bijzonder tevreden en dankbaar dat opnieuw zoveel Europese exposanten én bezoekers de weg naar onze beurs hebben gevonden”, zegt beursoprichter Guy Martens hierover. “Maar bovenal zijn we trots op de kwaliteit van de contacten die hier worden gelegd. Ongetwijfeld heeft de beurs weer heel wat zakelijke kansen voor de aanwezigen opgeleverd, waar zij de komende twee jaar de vruchten van kunnen plukken.” 

Toch waren er her en der ook wat kritiekpuntjes. Zo bleek een aantal grote spelers uit de zonweringindustrie uiteindelijk niet voor een presentatie op de beurs te hebben gekozen. Ze werden node gemist. Perswoordvoerder Kurt Peeters erkent dat het jammer is dat partijen als Verano® en Somfy deze keer geen acte de présence gaven. “In eerste instantie hadden deze bedrijven aangegeven wel aanwezig te zullen zijn. Het is aan hen om aan te geven waarom zij er uiteindelijk voor hebben gekozen om toch niet te komen.”   

Een hartelijk en vriendelijk welkom door de gastvrouwen van de beurs. Maar wel de toegangscode even scannen!

Natuurlijk is Polyclose blij met de algemene teneur: veel positieve reacties, zoals blijkt uit het overzicht met reacties van standhouders. Maar ook de suggesties die vanuit de exposanten werden aangedragen, zoals de wens om meer centrale presentaties of workshops met bijvoorbeeld trendwatchers te organiseren, zullen in overweging worden genomen. Kurt Peeters laat weten dat de organisatie uiteraard “openstaat voor initiatieven van standhouders”. 

De volgende Polyclose kan in ieder geval alvast in de agenda worden genoteerd. Van 14 tot en met 16 januari 2026 zal het in Gent wederom een komen en gaan worden van de (inter)nationale vakhandel uit de zonweringindustrie die graag een praatje wil maken mét en geïnspireerd wil worden door toonaangevende (inter)nationale fabrikanten en leveranciers! 

Voorbereidingen voor de Nocturne op donderdagavond.

Standhouders waarderen Polyclose met een 7,4 en het marktsentiment met een 7,6

Vakblad Z&R was ook aanwezig op de beurs in Gent. Natuurlijk om de contacten met de standhouders te onderhouden (en elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen), maar ook om de eerste reacties te horen op wat er gaande was op de beurs en in de markt. Op de volgende pagina’s een overzicht van de standhouders die wij uitgebreid hebben gesproken tijdens en direct na Polyclose.

We hebben deze exposanten ook om een cijfermatig oordeel gevraagd. De beursorganisatie kan in ieder geval tevreden zijn want de standhouders gaven een gemiddeld eindcijfer van een 7,4 voor de beurs, het verloop en de organisatie. Een meer dan dikke voldoende dus.

Ook vroegen we de standhouders welk gevoel zij hadden ten aanzien van het marktsegment. Immers, de tijden lijken wat onzeker door oplopende spanningen in de wereld die mogelijkerwijze het consumentenvertrouwen kunnen beïnvloeden. Hoewel de spreiding van de gegeven cijfers hier wel wat breder was dan bij de vraag over de beurs zelf, noteerden we toch een eindcijfer van 7,6. Kortom, genoeg vertrouwen voor het jaar 2024!

Veel drukte op Polyclose. Er waren momenten dat je ‘over de hoofden kon lopen’.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details