Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Gibus: ‘Onze cassettezonwering is functioneel en duurzaam, met een grote visuele impact’
Zes TXT-knikarmschermen achter elkaar in een horecaomgeving

Gibus: ‘Onze cassettezonwering is functioneel en duurzaam, met een grote visuele impact’

Gibus profileert zich al ruim veertig jaar als een Europees leider op het gebied van high end outdoor design voor de particuliere markt en de horecasector. Sinds het vorig jaar heeft het bedrijf, dat zijn hoofdzetel heeft in Saccolongo, nabij Padua, een vestiging in Zwolle, van waaruit de Nederlandstalige markt wordt bediend. 

“Gibus streeft ernaar om de behoeften van zijn klanten over de hele wereld te begrijpen en er vervolgens met zijn aanbod op in te spelen”, zegt General Manager Martijn Westenbrink van Gibus Nederland. “Dat aanbod omvat een breed scala aan vouwdaken, bioklimatische pergola’s, zonneschermen en zipscreens. De producten van Gibus onderscheiden zich door hun exclusieve vormgeving en grote aandacht voor het welzijn van eindgebruikers, maar ook voor energie- en milieuaspecten.” 

In het ontwerp van de Nodo combineert de ronde vorm van het scharnierpunt met de hoekige vormen van cassette en voorlijst

Binnen zijn productassortiment heeft Gibus altijd bijzondere aandacht besteed aan cassetteschermen. “Ze combineren betrouwbare technologie en functionaliteit met esthetiek en eigentijdse accenten”, aldus Westenbrink. Binnen het aanbod van Gibus voor deze productgroep zijn de drie modellen Nodo, TXT, en Duck vermeldenswaardig. Ze zijn het resultaat van de samenwerking tussen de R&D-afdeling van het bedrijf en de industriële ontwerpstudio Meneghello Paolelli. Doelstelling van de samenwerking was om te komen tot een optimale combinatie van technologie, efficiëntie en schoonheid. 

Nodo

De Nodo, in 2020 winnaar van de Red Dot Award en de iF Design Award, is geschikt voor zowel wand- als plafondmontage. De hellingshoek van het scherm kan variëren van 0° tot 90. “Dit scherm kan harmonieus in de meest uiteenlopende situaties worden ingepast”, vindt Westenbrink. “Het kenmerkt zich door een vierkante vorm met een cirkelvormig scharnierpunt. Het centrale scharnier, waarmee de gewenste helling van het scherm traploos kan worden ingesteld, zorgt voor een vast draaipunt. Ongeacht de neiging van het scherm ziet het doek er altijd aantrekkelijk lijkt.” 

De Nodo is een authentieke technologische omzetting van natuurlijke geometrieën, vinden ze bij Gibus. Dat gaat verder dan het eenvoudige concept van een zonnescherm, omdat dankzij de Nodo een verblijfsomgeving met een geheel eigen karakter ontstaat. 

Detailbeeld van de Gibus Duck.

TXT

Het ruim bemeten TXT knikarmscherm voor gevelbevestiging – ook winnaar van de Red Dot Award in 2020 – heeft een cassette in de vorm van een parallellepipedum, een veelvlak met zes zijden die alle zes een parallellogram zijn. Opvallend aan dit scherm zijn de parallelle aluminium lamellen die volgens de ontwerpers van Gibus een dubbele functie hebben: een eigenzinnig design met een gevoel van lichtheid, maar ook het camoufleren van de zichtbare technische elementen. 

“De TXT kan als architectonisch element met een eigen identiteit gemakkelijk op zichzelf staan, zelfs als het scherm gesloten is”, meent Westenbrink. “Met zijn geraffineerde vormgeving verfraait het elke gevel. Maar het is ook functioneel. Uiterst stil en bovendien kan het van optionele ledverlichting in zowel de cassette als het uitvalprofiel worden voorzien.”

Duck

Het knikarmscherm Duck heeft eveneens een eigen identiteit, dankzij een innovatief en een eveneens met een Red Dot Award bekroond ontwerp met ronde vormen. Gibus beschrijft het scherm als een originele interpretatie van de drie elementen waaruit een knikarmscherm bestaat: muursteun, cassette en voorlijst. Bij de Duck vormen de ronde cassette en steun als het ware één element. De voorlijst – die doet denken aan de snavel van een eend, vandaar de naam – is zowel functioneel en visueel de afsluiting van het scherm. 

Knikarmscherm Segno.

Segno

Een andere opvallende verschijning binnen het Gibus-assortiment is het Segno knikarmscherm. Dit scherm heeft een rechthoekige cassette die opvalt door een verfijnd lijnenpatroon. De Segno kan worden uitgerust met verlichting, zodat het terras ook als de zon onder is en het donker wordt nog kan worden gebruikt.

Behalve bescherming bieden tegen de zon, energie-efficiëntie en het verbeteren van de leefbaarheid van de binnenruimte van woningen en gebouwen, is volgens Gibus ook het verfraaien van het terras een belangrijke functie van de knikarmschermen Nodo, TXT, Duck en Segno. Deze schermen zijn zowel geschikt voor de woonomgeving als voor de horeca en kunnen voor wat betreft vorm, kleur van de hardware, doekkeuze en afmetingen aan tal van situaties worden aangepast. 

Een knikarmscherm Nodo in een luxe omgeving.

Daarbij let Gibus er niet alleen op dat steeds aan de smaak en behoeften van de mens – bewoners en gebruikers – kan worden voldaan. Wat de Italiaanse fabrikant ook belangrijk vindt – passend in een nationale traditie – is dat hun schermen het hoogste esthetische niveau aantikken om optimaal te kunnen worden geïntegreerd in elke architectonische context en elke natuurlijke omgeving waarin ze worden ingepast. 

Daarnaast hecht Gibus er belang aan dat zijn zonneschermen functioneel zijn om terrassen én binnenruimtes effectief te beschermen tegen de zon. Daardoor verbeteren deze schermen niet alleen het verblijfsklimaat op terrassen, maar vergroten ze ook de leefbaarheid én de energie-efficiëntie van binnenruimtes. Het gebruik van airconditioning kan dan immers worden beperkt, wat resulteert in een lager elektriciteitsverbruik, wat de bescherming van de planeet ten goede komt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details