Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Euro-Bis draait nu op zonnestroom
Zonnepanelen op het dak van EuroBis met op de achtergrond rechts de koepel van de ‘Sint-Pieter van Oudenbosch’.

Euro-Bis draait nu op zonnestroom

Een belangrijk deel van die laatste groep komt terecht bij Euro-Bis in het Brabantse Oudenbosch (van de mini-Sint-Pieter). Het bedrijf is dé poedercoater van de Nederlandse zonweringbranche. De dúúrzame poedercoater, want sinds dit jaar wekt het bedrijf met 662 zonnepanelen zijn eigen stroom op. 

De overheid verplicht bedrijven en instellingen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Als ze per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken, hebben ze een energiebesparingsplicht. Dat vraagt extra inspanningen van bedrijven, maar biedt ook de mogelijkheid om op de energiekosten te besparen. 

“Op ons rust dus een wettelijke plicht om iets te doen”, zegt Pauline Klaassen van Euro-Bis. “Maar we vonden dat sowieso belangrijk, voor onszelf, maar ook voor het milieu en voor volgende generaties. We hadden de afgelopen jaren al van alles gedaan om het energieverbruik terug te dringen. Zonnepanelen op het dak was een van de stappen die we nog konden zetten. Een grote stap, maar vooralsnog hebben we er geen spijt van. De 662 panelen leveren op jaarbasis genoeg elektriciteit om in onze stroombehoefte te voorzien. En wat we extra produceren, kunnen we terugleveren aan het net.” 

Met een elektriciteitsverbruik van circa 200.000 kWh behoort Euro-Bis tot de grootverbruikers. De 622 zonnepanelen zijn goed voor een maximale opbrengst van 230.000 kWh, ruim voldoende dus om het huidige verbruik te dekken en toekomstige groei op te vangen. 

De zonnepanelen zijn geïnstalleerd door Zonnepanelen Brabant. “We hadden direct een goed gevoel bij dit bedrijf”, aldus Pauline Klaassen. “Zij hebben alles geregeld, tot en met ondersteuning bij de subsidieaanvraag. Ze reageerden snel als we vragen hadden en voorbereiding en aanleg zijn uitstekend verlopen.” 

Voor de plaatsing van de zonnepanelen hoefde het dak van het bedrijfsgebouw van Euro-Bis niet versterkt te worden. Sterkteberekeningen hadden aangetoond dat de dakconstructie sterk genoeg was, ook bij een grote water- of sneeuwlast. “Dat was wel een opluchting”, reageert Pauline Klaassen. “De zonweringbranche is bij aanvang van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 ontploft en dat merken wij uiteraard ook. Het was voor ons dus wel fijn dat we gewoon konden doorwerken, wat sowieso niet vanzelfsprekend was in de coronatijd.” 

“Bij Euro-Bis zijn we blij met de zonnepanelen”, besluit Pauline Klaasen. “Een aanrader voor andere bedrijven. Bovendien leveren we een bijdrage aan het milieu. Vooralsnog alleen maar voordelen!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details