Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
ES-SO wil een volgende stap zetten.

ES-SO wil een volgende stap zetten.

‘VERPLICHT GEAUTOMATISEERDE ZONWERING!’

Nu de opwarming van de aarde steeds sneller gaat, vinden ze bij ES-SO dat het verplicht stellen van geautomatiseerde zonwering een eerste stap moet zijn in de strijd tegen oververhitting van gebouwen. Volgens nieuwe onderzoeksresultaten is de tijd er rijp voor. Geautomatiseerde zonwering zou verplicht gesteld moeten worden binnen het kader van de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (EPBD). 

Slimme zonwering kan het energieverbruik voor airconditioning in Europese gebouwen tegen 2050 tot wel 60% doen dalen. Zo kan tot 100 miljoen ton CO2-uitstoot worden vermeden en 285 miljard euro worden bespaard. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Guidehouse, dat als eerste de impact van zonwering met het gebruik van airconditioning heeft vergeleken. Volgens ES-SO, de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie, bewijst de studie de dringende nood aan geautomatiseerde zonwering om gebouwen klimaatbestendiger en energiezuiniger te maken. ES-SO ijvert dan ook voor om geautomatiseerde zonwering verplicht te stellen binnen de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD). 

Strijd tegen oververhitting in gebouwen

Als koepelorganisatie is ES-SO ervan overtuigd dat geautomatiseerde zonwering de beste verdediging is tegen klimaatverandering en een structureel deel van de oplossing kan zijn. Op basis van de resultaten van de Guidehouse studie dringt ES-SO er bij EU-beleidsmakers op aan om zonwering in de strijd tegen oververhitting in de EPBD als eerste oplossing verplicht te stellen, dus vóór actieve koeling, zoals airconditioning. 

“Gebouwen zijn vandaag de grootste energieverbruikers in Europa”, stelt voorzitter Anders Hall van ES-SO. “Ze verbruiken 40% van onze energie en zijn verantwoordelijk voor 36% van de uitstoot van broeikasgassen. De studieresultaten van Guidehouse zijn ronduit indrukwekkend, met een potentiële energiebesparing tot 60% voor koeling van gebouwen tegen 2050. Dit onderzoek toont aan dat er geen ruimte is voor uitstel en dat zonwering de eerste oplossing moet worden in de strijd tegen oververhitting in gebouwen. We kijken alvast vooruit naar een toekomst, waarin gebouwen klimaatbestendiger en minder energieafhankelijk zullen zijn.” 

Studie: zonwering versus airconditioning

Klimaatverandering gaat hand in hand met gemiddeld hogere temperaturen en langere, intensere hittegolven. Het aantal gebouwen dat airconditioning nodig heeft, zal naar schatting 60% stijgen. Guidehouse, dat als adviseur optreedt voor openbare en commerciële markten over de hele wereld, analyseerde in zijn studie de impact van zonwering versus het gebruik van airconditioning in gebouwen. 

De simulaties en de verschillende scenario’s liegen er niet om, constateert Anders Hall. “Als slimme zonwering als eerste maatregel wordt gebruikt, vóór actieve koeling – dat is het voorkeursscenario – dan kunnen we de groei stoppen van het aantal gebouwen dat tussen nu en 2050 airconditioning nodig heeft tussen.” 

Dynamische zonwering kan de voorspelde trend van een stijgende behoefte aan airconditioning stoppen. (Bron: Zonwering, Guidehouse Germany GmbH, 5 november 2021.) 

Positieve impact van zonwering

De studieresultaten van Guidehouse tonen een duidelijke positieve impact van geautomatiseerde zonwering op zowel de planeet, de maatschappij als de mens. 

• Planeet: strategie voor CO2-reductie – In het voorkeursscenario van de Guidehouse-studie kan tussen nu en 2050 tot ongeveer 100 miljoen ton broeikasgasemissies (*) worden vermeden. Deze reductie van 100 miljoen ton CO2-uitstoot is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 22 miljoen auto’s.

(*) De CO2-factoren zijn afgestemd op de EPBD Impact Assessment 2021 en zijn gebaseerd op het Climate Target Plan 2030 van de Europese Commissie. 

• Maatschappij: strategie om eerst energie te besparen – In het voorkeursscenario kan zonwering het energieverbruik voor koeling in gebouwen in Europa met 60% verminderen. Volgens de Guidehouse-studie komt deze energiebesparing (van ongeveer 870 Terawattuur elektriciteit of 870 miljard Kilowattuur) overeen met het finale energieverbruik van Spanje dat 47 miljoen inwoners telt. 

Mens: strategie voor meer kostenefficiëntie – Uit het onderzoek blijkt verder dat zonwering een veel kosteneffectievere investering is dan actieve koeling, zoals airconditioning, omdat zonwering tussen nu en 2050 tot 285 miljard euro kan besparen. Dit bedrag is vergelijkbaar met het BBP van Finland en Luxemburg samen. 

De potentiële bijdrage van zonwering aan de Europese Green deal is enorm, stelt ook Shady Attia, professor in duurzame architectuur en bouwtechnologie aan de Universiteit van Luik. “Vandaag is minder dan 50% van de gebouwen uitgerust met zonwering, waarvan een groot deel niet geautomatiseerd. De resultaten van de Guidehouse-studie bevestigen mijn overtuiging dat zonwering voor onze planeet een veel betere oplossing is dan airconditioning en dat we dringend rekening moeten houden met geautomatiseerde zonwering om gebouwen klimaatbestendiger en energiezuiniger te maken.”

In 2050 kan een uiteindelijke energiebesparing van 62% worden gerealiseerd door geautomatiseerde zonwering toe te passen in alle gebouwen die koeling nodig hebben (voorkeursscenario). (Bron: Zonwering, Guidehouse Germany GmbH, 5 november 2021.)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details