Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
En de winner is… De Child Safety tassel van Copahome!
Bladmanager Ronald klein van Z&R overhandigd de Z&R Product of the Year Award aan Edward Vervisch. Rechts CEO Patrick Vervisch, met de bloemen productontwikkelaar Marnik Dejonckheere.

En de winner is… De Child Safety tassel van Copahome!

Dat, plus het feit dat de Z&R-jury heel gemêleerd is, leidt ertoe dat de uitslag van de verkiezing van de Z&R Product of the Year Award vaak heel verrassend is. Zo ook dit jaar, met als winnaar… de Child Safety tassel van Copahome. 

Deze keer geen compleet product, zoals de verduisterende dakzonwering van VELUX die in 2020 de winnaar was, of een concept, zoals de Q-series van Rainbowsol die de award in 2019 in de wacht sleepte. Deze keer is de winnaar een Willie Worteluitvinding, en wel van Copahome. Op de tweede en derde plaats zijn geëindigd de BREL HOME BZE45-40 WiFi-motor en de weinor modern basics blue® doekcollectie. 

Child Safety tassel

Om te verhinderen dat kinderen verstrikt kunnen raken in de bedieningskoorden of -kettingen van raamdecoratie kent Europa sinds 2014 de Child Safety wetgeving. Die bepaalt dat de afstand van de vloer tot de onderkant van koord of ketting minimaal 150 cm moet bedragen. Bovendien moeten koord- of ketting worden vastgezet aan de muur of moeten ze bij een bepaalde trekkracht losspringen, zodat ernstige ongevallen worden voorkomen. 

De winnaar: de Child Safety tassel van Copahome.

“Copahome heeft deze regels vanaf het begin heel serieus genomen”, aldus CEO Patrick Vervisch. “We hebben er ons nooit met een goedkope oplossing vanaf willen maken en altijd de functionaliteit en de veiligheid voorop gesteld.” De ervaring leert dat slechte oplossingen bij eindgebruikers soms verkeerde reacties uitlokken. Ten einde raad worden veiligheidsvoorzieningen dan maar uitgeschakeld, bijvoorbeeld door een break-away connector met transparante tape dicht te plakken. “Voor ons was dat het signaal om serieus werk te maken van een slim en veilig alternatief.” 

Copahome investeert veel in trainingen voor zijn partners.

Het Copahome designteam onder leiding van Product Manager Marnik Dejonckheere heeft zich met verve aan deze taak gekweten. Het resultaat mag er zijn, vond ook de jury van de Z&R Product of the Year Award. Enkele vragen aan de Product Manager om de winnende Child Safety Tassel in het juiste perspectief te plaatsen. 

Was er echt zo’n behoefte aan deze Child Safety tassel?

“Absoluut. Onze tassel is niet de eerste op de markt, maar wel de eerste die de veiligheidsbelofte waarmaakt en doet waarvoor hij gemaakt is.” 

In hoeverre verschilde de aanpak van Copahome van die van concullega-bedrijven?

“We hebben de noden van onze klanten en de veiligheid hun kinderen voorop gesteld. Onze technische mensen zijn getraind in technische zaken, maar hebben ook heel goed geluisterd naar wat er leeft onder eindgebruikers. We hebben de ergernissen en het ongenoegen over de koorden en kettingen van binnenzonwering opgepikt en zijn vervolgens met ons team aan de slag gegaan om een oplossing te verzinnen.” 

Het domein van productontwikkelaar Marnik Dejonckheere en zijn collega’s.

Hoe lang heeft de ontwikkeling van de tassel geduurd?

“De productontwikkeling heeft twee jaar geduurd. We hebben de lat hoog gelegd en de tijd genomen tot het helemaal perfect zat. Als het om kindveiligheid gaat, sluit je geen compromissen! Het resultaat mag er zijn, want met onze gepatenteerde Child Safety tassel overtreffen we ruimschoots de Europese veiligheidseisen.” 

Wat maakt de Child Safety tassel zo bijzonder?

“Uit testen bleek dat veel van de bestaande Child Safety oplossingen zouden falen als het er echt om ging. Dat was voor ons onaanvaardbaar. Onze kindveilige oplossing treedt alleen in werking als het echt nodig is en niet als iemand zomaar hard aan het koord trekt. Alleen als een kind in het koord verstrikt raakt, breekt de tassel open, overigens zonder dat er kleine onderdelen op de grond vallen!” 

Wat betekent deze onderscheiding voor Copahome?

“We zijn heel blij dat Z&R onze jarenlange inspanningen nu heeft beloond, maar we zijn nog blijer met de reacties van onze klanten en het geruststellende gevoel dat hun kinderen veilig zijn. Daarvoor doen we het uiteindelijk. Ontzorgen zit in het DNA van Copahome.” 

De start van veel moois

Het lijkt er niet op dat het met deze Z&R Product of the Year Award stopt. Daarvoor straalt Copahome teveel ambitie uit. Het bedrijf heeft een productiebedrijf in Servië en ontwikkelt zich van een Belgische tot een Europese speler. “De mix van ervaring en jeugdige energie – de gemiddelde leeftijd in ons bedrijf in Servië ligt rond de 35 – heeft Copahome een impuls gegeven”, ziet Patrick Vervisch. “We voelen ons een 70 jaar oude start-up! Dat moet ook, want de veranderingen gaan steeds sneller. De tijd dat een collectie een jaar of vijf meeging is al lang voorbij.” 

Het jeugdig elan blijkt dus nodig om met die ontwikkelingen mee te gaan. “Het is belangrijk om de klant goed te bedienen”, zegt sales- en marketingmanager Edward Vervisch (de zoon van). “We hebben veel aandacht voor upselling. Het is aan de dealer om daar op in te spelen. Een aspect daarvan is dat de aandacht voor motorisering en domotica-oplossingen groeit.” 

“Voor de motorisering van binnenzonwering werken we overigens veel met BREL”, haakt Marnik Dejonckheere in. “Zij lopen voorop met motoren voor binnenzonwering en er zit veel ontwikkeling in hun producten. Voor de besturing werken ze met een veelzijdig open source systeem.” 

“Intern praten we veel over een compleet partnership met onze klanten”, zegt Patrick Vervisch. “We zoeken naar een intensieve samenwerking”, vult zoon Edward aan. “We hebben de feedback van onze klanten nodig om ons verder te ontwikkelen. Waar het vroeger meer een kwestie was van inkoop-verkoop zoeken we nu naar waardevermeerdering voor alle partijen, niet in de laatste plaats ook voor de eindklant. We moeten ons onderscheiden van online en de meerwaarde van maatwerk en persoonlijk advies laten zien. Veel van onze dealers spelen daar al op in” 

Om die doelstelling voor elk budget te kunnen waarmaken, is Copahome zijn collectie aan het differentiëren in een Basic, een Comfort en een Design collectie. “We zijn begonnen met onze collectie rolgordijnen en willen dat concept in de loop van de tijd uitvouwen naar alle collecties.” 

Montagevriendelijkheid is ook een belangrijk aspect, meent Patrick Vervisch. “De installatie wordt steeds vaker uitbesteed, waardoor de echte vak- en productkennis ontbreekt. Montagevriendelijke producten zijn dan natuurlijk een voordeel. Door dit soort ontwikkelingen hebben we ons steeds meer ontwikkeld van een assemblagebedrijf naar een bedrijf met eigen productontwikkeling. We merken wel dat dat tijd kost: het moet wel goed zijn.” Bij de productontwikkeling hanteert Copahome een brede blik. “We betrekken er veel mensen bij, waaronder dealers omdat zij de markt als geen ander kennen. Dan proberen we te denken vanuit de eindklant. Daarnaast zijn de wettelijke energie- of veiligheidseisen een belangrijke inspiratie voor productontwikkeling. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat we in twee jaar maar liefst twaalf collecties gaan vernieuwd hebben. Daarbij hebben we veel aandacht voor functionele eigenschappen, als isolatie, brandwerendheid, duurzaamheid enzovoorts.” 

Om zijn – toekomstige – handelen handen en voeten te geven, heeft Copahome in 2020 een manifest opgesteld. “In feite geeft het een antwoord op de vraag waarom een dealer zaken zou willen doen met Copahome”, zegt Patrick Vervisch. “In de versie voor 2021 hebben we daar een extra paragraaf over duurzaamheid aan toegevoegd, omdat dat in onze samenleving een steeds belangrijker thema wordt.” 

En dan is het tijd voor de plichtplegingen, want de delegatie van Z&R is natuurlijk met een reden naar Kortrijk gereisd. “We hebben een groot aantal inzendingen mogen begroeten”, stelde bladmanager Ronald Klein tevreden vast. In hoeverre de R+T digital daar van invloed op is geweest, is moeilijk vast te stellen. In ieder geval heel knap dat de Child Safety tassel van Copahome het in al dat geweld tot de eerste plaats heeft geschopt. Het is een nuttig en functioneel product, want het dient de kindveiligheid, het is innovatief en het is mooi vormgegeven, allemaal eigenschappen die de jury in zijn waardering heeft meegenomen. Met de Z&R Product of the Year Award 2021 als verdiend resultaat!” 

Achtervolgers

Op drie punten van de winnaar is de BREL HOME BZE45-40 WiFi motor als tweede geëindigd. Het komt niet zo vaak voor dat een motor heel hoog eindigt in de verkiezing voor de Z&R Product of the Year Award. Het geeft aan dat het hier om een bijzonder product gaat, dat grenzen verlegt op het gebied van aandrijvingen en besturingen. 

Op de derde plaats is geëindigd de weinor modern basics blue® doekcollectie van weinor. Voor deze doekcollectie is duurzaamheid het leidende motief, omdat deze doeken voor maar liefst 85% zijn gemaakt uit gerecycled pet. In deze tijd van – terecht – groeiende aandacht voor het milieu een belangrijk gegeven. 

Vooruitkijken naar 2022

De verkiezing voor de Z&R Product of the Year Award 2021 is hiermee afgerond. Het jaar 2022 wordt weer een jaar met een – fysieke – R+T en meestal is dat een inspiratie voor productontwikkeling. De verwachtingen voor het volgend jaar zijn dus hooggespannen. De hoop is dat het aantal van 22 inzendingen zelfs nog overschreden kan worden. Innovatie blijft immers belangrijk voor de branche om zich te blijven ontwikkelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details