Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Een speciaal voor luchtdicht bouwen ontwikkelde screen

Een speciaal voor luchtdicht bouwen ontwikkelde screen

ZipX®Zero van Wilms

De klimaatdiscussie wordt steeds scherper gevoerd en de energieprijzen stijgen. Dat leidt ertoe dat architecten en aannemers, maar ook opdrachtgevers, steeds vaker kiezen voor luchtdicht bouwen, een onderdeel van passief bouwen. Een passief gebouw heeft een comfortabele binnentemperatuur, kwalitatief goede binnenlucht en een laag energieverbruik.

De luchtdichte schil, die het belangrijkste kenmerk van luchtdicht bouwen is, moet ervoor zorgen dat ongewenste en ongecontroleerde toe- of uitreding van lucht – in het jargon in- en exfiltratie – wordt voorkomen. Het dichten van ongewenste kieren en naden is dus een belangrijke doelstelling van luchtdicht bouwen. 

Specialiteit luchtdicht bouwen
De Belgische producent van zonwering, rolluiken en buitenlevenproducten Wilms uit Meerhout heeft een aantal producten in het assortiment die speciaal voor luchtdicht bouwen zijn ontwikkeld. Het zijn het recent gelanceerde rolluik ShutterX® en de al in 2013 gelanceerde screen ZipX®Zero. Met de screen ZipX®Zero profileerde Wilms zich destijds als een voorloper in het onzichtbaar wegwerken van screens. Recent is een luchtdichte variant van de ZipX®Zero gelanceerd. Omdat Wilms zowel een luchtdichte rolluik alsook een luchtdicht screen aanbiedt, kan eenvoudig een combinatie worden gemaakt, zonder dat het uniforme buitenaanzicht van een woning of gebouw wordt aangetast. 

De screen ZipX®Zero wordt luchtdicht in de spouwmuur weggewerkt, zonder dat daarbij de binnenmuur wordt geraakt en geperforeerd. Extra voordeel: de screen is vanaf de buitenzijde praktisch onzichtbaar in de gevel geïntegreerd. De isolatie die uit de spouw wordt verwijderd om de screen in te bouwen, wordt vervangen door een composiet verstevigingsprofiel dat ter hoogte van de kast in de binnenmuur wordt geïntegreerd. Het neemt de isolatiewaarde van de ontbrekende spouwmuurisolatie over. Een extra voordeel van de luchtdichte inbouwproducten van Wilms is dat het raam waarbij ze worden toegepast aan de bovenzijde aan de binnenmuur kan worden bevestigd, wat met de gangbare opbouwscreens niet mogelijk is. 

ZipX®Zero
Een raam dat van een ZipX®Zero screen wordt voorzien, wordt rondom in de dagopening afgewerkt met isolerende constructieplaten

Een raam dat van een ZipX®Zero screen wordt voorzien, wordt rondom in de dagopening afgewerkt met isolerende constructieplaten, als barrière tussen de koude buiten- en de warme binnenlucht. Omdat het volledige systeem lucht- en waterdicht wordt afgewerkt, is het immers belangrijk dat er aan de binnenzijde van de woning geen condensatie of vochtproblemen kunnen optreden. Om in de winter geen last meer te hebben van koude vensterbanken wordt daarnaast een composiet raamondersteuningsprofiel gebruikt, waarop zowel de binnen- als de buitenvensterbank rust. Het voorkomt een koudebrug en zorgt er daarnaast voor dat de onderzijde van het raam eenvoudig waterdicht kan worden afgewerkt. 

Bij het ontwikkelen van ZipX®Zero en ShutterX® heeft Wilms zowel aan consument als installateur gedacht door gebruiksgemak te koppelen aan installatiegemak. De producten zijn licht en handelbaar en er is tevens rekening gehouden met levensduur en onderhoudsgemak.   


USP’s van de ZipX®Zero: 

  • Onzichtbaar weggewerkt – De screen is onzichtbaar weggewerkt. De onderlat verdwijnt helemaal in de kast, waardoor de zonwering opgerold praktisch onzichtbaar is. 
  • Composiet profiel – Het composiet profiel vervangt – en meer dan dat – de isolatie in de spouw die wegvalt waar de kast voor de screen is ingebouwd.
  • Luchtdicht – Op de composiet profielen boven en onder het raam heeft Wilms een luchtdichte folie aangebracht. Ze kan eenvoudig tegen de buitenzijde van de binnenmuur worden afgewerkt. 
  • Condensvorming voorkomen – Door in plaats van slecht isolerende multiplex isolerende constructieplaten te gebruiken, wordt condensvorming voorkomen. 
  • Geleiders – De geleiders van ZipX®Zero zijn driedelig en eenvoudig te monteren. Omdat ze in de dagkant van de muur worden weggewerkt, zijn ze voor het raam staand nauwelijks zichtbaar. Bovendien kunnen ze in exact dezelfde kleur als het kozijn worden afgewerkt. 
  • Composiet profiel in de vensterbank – Kou die via de vensterbank in huis kan binnendringen wordt geweerd door het composiet, vocht door een speciaal afwerkingsprofiel in combinatie met een afwateringsfolie. 
  • Vensterbank – De eindgebruiker kan voor zijn vensterbank kiezen uit steen of aluminium. De aluminium vensterbank is helemaal geïsoleerd en kan in een RAL kleur naar keuze worden afgewerkt. 
  • Onderhoud – Onderhoud of reparatie kan eenvoudig vanaf de buitenzijde van de woning worden uitgevoerd. De screen is van onderuit toegankelijk en kan verticaal worden gedemonteerd. 

Tekst: Thijs Pubben    Beeld: Wilms Marc Scheepers
Uitgelichte afbeelding: 
De screen is vanaf de buitenzijde praktisch onzichtbaar in de gevel geïntegreerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details