Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Een heerlijk fris huis bij deze temperaturen?

Een heerlijk fris huis bij deze temperaturen?

Hou de zon buiten en haal koelere nachtlucht binnen

Het blijft nog wel een paar dagen puffen en zweten met temperaturen boven de 30 graden. Leuk voor festivalgangers, maar minder plezant voor wie het binnenshuis maar niet afgekoeld krijgt. Teruggrijpen naar een airco lijkt misschien logisch, maar draagt er net toe bij dat we in de toekomst nog meer van dit soort hittegolven te verwerken krijgen. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen.

Goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd: opgelet in de zomer

Als de uitstoot van CO2 blijft stijgen zoals nu zal het aantal ‘zomerdagen’ per jaar (met temperaturen boven de 25 graden) nog toenemen. We moeten dus met z’n allen ons steentje bijdragen om ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Goed isoleren en luchtdicht bouwen helpt daarbij. Alleen: bij deze warmte loop je het risico dat het binnenshuis te warm wordt en je die warmte – net door die goede isolatie – ook niet meer terug buiten krijgt.

oververhitting_binnenshuis_fotorenson_03-kopieren

Airco: oplossing of oorzaak?

Een airco op volle toeren laten draaien lijkt dan misschien logisch, maar ligt eigenlijk net mee aan de basis van het probleem. Aircotoestellen brengen wel koelte in je woning naar binnen, maar voeren ook de warmte af naar buiten. Het zijn ook echte energieverslinders, die de stijgende CO2-uitstoot en klimaatverandering net mee in de hand werken. Wist je dat een airco op volle toeren evenveel verbruikt als 3 strijkijzers? Zo krijg je een vicieuze cirkel want onrechtstreeks zorgen airco’s er dus onrechtstreeks voor dat er meer en meer hittegolven zullen voorkomen. Gelukkig bestaan er ook alternatieve oplossingen.

Hou de zon buiten

Het is even simpel als logisch: zorg ervoor dat de zon niet door de ramen naar binnen kan schijnen. Met grote ramen haal je dan wel veel daglicht in huis, maar als de zon er rechtstreeks op schijnt, zorgen die ramen binnenshuis letterlijk voor een ‘broeikaseffect’. Zonwering aan de buitenzijde van die ramen is dan de meest efficiënte oplossing, omdat je de zon tegenhoudt nog voor die het glas kan bereiken. Doekzonwering of screens hebben het voordeel dat je die toch steeds kan openen om (in de winter bijvoorbeeld) wél van de zonnewarmte te genieten. Bovendien kan je – in tegenstelling tot rolluiken – toch steeds naar buiten blijven kijken Zonwering houdt dan wel de zonnestralen tegen, maar niet je zicht of daglicht. Boven ramen op het zuiden kan trouwens ook een luifel soelaas bieden om te zon te weren.

oververhitting_binnenshuis_fotorenson_01-kopieren

Haal koelere nachtlucht binnen

Helemaal interessant wordt het als je die buitenzonwering combineert met intensief ventileren ’s nachts. Belangrijk is dan wel dat je grote hoeveelheden frissere nachtlucht kan binnen halen om je huis mee af te koelen. Door 2 tegenover elkaar liggende ramen of schuifdeuren de hele nacht open te laten staan, bijvoorbeeld. Of beter nog: via raamroosters of klapluiken, vast verwerkt in het frame van je ramen. Dankzij het ingewerkte muggengaas hou je zo bovendien insecten buiten en afgewerkt met aluminium lamellen, hebben ook inbrekers geen kans. Kwestie van veilig en in alle comfort te kunnen ventileren


Vraag & antwoord

Waarom hou ik de zon beter buitenshuis (met buitenzonwering) tegen dan binnen (met gordijnen)?
Zonder zonwering komen rechtstreekse zonnestralen binnen via het glas (kortegolfstralen) en zorgen voor de opwarming van het interieur (vloer, meubels, wanden). Het opgewarmde interieur geeft op zijn beurt de warmte weer af d.m.v langegolfstralen die door het glas weerkaatst worden. De warmte geraakt dus eigenlijk gevangen in huis, wat problematisch is in een goed geïsoleerde woning. Het komt er dus op aan om de zonnestralen al tegen te houden voor ze de ramen bereiken.

Is zonwering alleen voldoende om mijn woning volledig koel te houden?
Zonwering installeren scheelt al een flinke slok op de borrel, maar het is sterk aan te raden dit te combineren met natuurlijke intensieve (nacht)ventilatie. Natuurlijke intensieve ventilatie maakt gebruik van grote, natuurlijke luchtstromen om zo kosteloos de woning af te koelen. Dit wordt toegepast wanneer de buitenlucht koeler is dan de binnenlucht. Doorgaans is dit ’s nachts het geval, waardoor dit principe ook gekend is als ‘nachtkoeling’. Om dit principe in een woning toe te passen, worden één of meerdere roosters aan de buitenkant van het raam geplaatst.

Hoe duurzaam en weersbestendig is doekzonwering?
Doekzonwering mag je ook bij slecht weer (hevige regen, wind, …) met een gerust hart neerlaten, want die doorstaat dankzij het geleidingssysteem windsnelheden tot maar liefst 130 km/u. Glasvezeldoeken scoren het best op vlak van strakheid en vormvastheid en zijn bovendien zeer goed bestand tegen vocht en warmte. Het doek is ook UV-bestendig, kleurvast en vraagt enkel een regelmatig onderhoud met een zacht reinigingsmiddel voor een jarenlang gebruik.

Krijg ik met buitenzonwering nog wel daglicht binnen? En behoud ik het zicht naar buiten?
In tegenstelling tot rolluiken ben je met doekzonwering binnenshuis niet beperkt op het vlak van licht en visueel contact met buiten. Door de rolluiken neer te laten, verlies je het zicht op de tuin. Met doekzonwering daarentegen blijft het zicht op buiten behouden maar worden de felle zonnestralen wel tegengehouden. Dit is bv. handig om een oogje in het zeil te houden als de kinderen buiten spelen. Naast doekzonwering bestaat er ook vaste buitenzonwering. Dit zijn bijvoorbeeld aluminium lamellen (vast of beweegbaar) voor een raam, een aluminium luifel boven een raam of schuifpanelen om voor het raam te schuiven. Ook hiermee blijf je van daglicht genieten, terwijl de zon je huis niet nodeloos opwarmt.

Kan ik buitenzonwering automatisch sturen?
Absoluut, meer nog: het is zelfs sterk aan te raden. Buitenzonwering werkt optimaal als het automatisch aangestuurd wordt (bijvoorbeeld aan de hand van een luxmeter die de zonwering automatisch neer laat vanaf een bepaalde hoeveelheid zonnestralen). Zo krijg je een echte ‘smart home’ die voor zichzelf zorgt, of je nu thuis bent of niet. Uiteraard is buitenzonwering ook aan te sturen via bestaande domoticasystemen.

Heeft zonwering invloed op het energieverbruik van mijn woning?
Zeker! Door te voorkomen dat je huis te snel en te veel opwarmt, beperk je ook de energiekosten om het terug af te koelen door middel van een dure airco- of koelsystemen. Anderzijds kan je tijdens de koudere maanden ten volle profiteren van de zonnewinsten en beperk je de verwarmingskosten van de woning.

Welk risico loop ik als mijn woning ‘oververhit’ geraakt?
Krijg je het binnenklimaat in je woning niet meer afgekoeld, dan geeft dat vooral een comfortprobleem: slapen wordt moeilijk, binnenshuis vind je geen afkoeling meer, alle inspanningen worden lastig. Hoe beter woningen geïsoleerd en luchtdicht gemaakt zijn, hoe moeilijker de warmte die binnen geraakt is, ook weer weg zal kunnen. Onderzoek wijst uit dat het aantal warme dagen per jaar stijgt en het aantal dagen waarop verwarming nodig is, daalt. Het belang van zonwering wordt dus steeds groter om oververhitting te vermijden en de verwarmingsbehoefte te verkleinen.

Meer info? Renson pakt met de slogan ‘smelt jij ook voor een heerlijk fris huis’ momenteel uit met een online campagne over hoe je met screens en nachtkoeling de binnentemperaturen op een duurzame en energiezuinige manier onder controle kan houden. Surf naar https://www.renson.eu/nl-be/te-warm-in-huis

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?