Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Een bewezen succesproduct: Een eeuw bandopwinders ‘made by SELVE’
Jürgen Weißenfeld, sinds 2017 plantmanager van de SELVE-vestiging in Bad Arolsen, voor een van de hightech assemblagemachines.

Een bewezen succesproduct: Een eeuw bandopwinders ‘made by SELVE’

Het is in de jaren 20 begonnen met een gietijzeren behuizing die per stuk met de hand werd vervaardigd. Een eeuw later is alles anders, niet alleen qua uiterlijk. Net zoals de bandwikkelaars van SELVE zijn uitgegroeid tot een steeds grotere, meer diverse en steeds geoptimaliseerde productgroep, is ook de productie ervan veranderd. In de SELVE-vestiging in Bad Arolsen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van de modernste techniek om bandopwinders te maken. “SELVE is de grootste fabrikant en marktleider en heeft alleen al in 2021 4,4 miljoen bandopwinders geproduceerd”, zegt productmanager Rolluiktechniek Udo Pingel. “Samen met slimme regelingen en innovatieve aandrijvingen vormen ze nog steeds een essentiële hoeksteen van het uitgebreide SELVE-gamma.” 

De bandopwinders zijn bij SELVE klein begonnen. De eerste catalogi en oude posters getuigen van de tijd dat ze nog niet zo’n technisch verfijnd binnenwerk hadden als nu, uit andere materialen waren gemaakt en soms curieuze namen hadden. Het model Roller is al lang verleden tijd, maar de ingebouwde bandopwinder Paro (Patentmäßiger Rollladenwickler, gepatenteerde rolopwinder) maakt in een vergelijkbare vorm nog steeds deel uit van het in het assortiment. 

“In de afgelopen honderd jaar heeft SELVE een hoofdrol gespeeld bij de geschiedschrijving van de bandopwinder”, benadrukt Pingel. “Achter tientallen artikelnummers gaat tegenwoordig verreweg het grootste assortiment bandopwinders van de hele branche schuil, met een grote verscheidenheid aan uitvoeringen en varianten.” 

“Ook in aandrijvingen en besturingen heeft SELVE een breed productassortiment dat voortdurend wordt aangevuld met innovatieve nieuwe producten”, vervolgt Pingel. “Niet in de laatste plaats door de productie van bandopwinders zijn wij sinds de jaren 20 steeds meer met de rolluiken- en zonweringindustrie verbonden geraakt. Vanaf de jaren 60 hebben we er ons helemaal op gespecialiseerd. Na aanvankelijk in rolluikmotoren te hebben gehandeld, ontwikkelen en produceren we ze sinds de jaren 90 zelf. Het aanbod is sindsdien consequent uitgebreid en vervolmaakt. Dit geldt ook voor besturingen, waar SELVE al vele jaren oplossingen voor biedt en dus is ons productaanbod inmiddels heel erg breed geworden.” 

Van de 100-jarige geschiedenis van SELVE als producent van bandopwinders getuigen ook deze oude advertenties.

Bandopwinders voor elke situatie

Naast de 0848 minibandopwinder als absolute topper, behoren standaardproducten voor nieuwbouw zoals de 110100 en andere modellen voor opbouw en in- of halfinbouw tot het assortiment. SELVE maakt bandopwinders met een band in verschillende lengtes, zonder band, koordopwikkelaars en speciale ontwerpen. De laatste toevoeging is een nieuwe tandwielopwinder met een bandopname van negen meter. In Bad Arolsen (bij Kassel) worden bijna 400 verschillende opwinders geproduceerd, gemiddeld ongeveer 18.000 per dag. Ze worden geleverd aan afnemers in onder andere Polen, Frankrijk, Kroatië, België, Nederland en Oostenrijk.

“Om reden van prijs blijven bandopwinders in bepaalde bouwsectoren gevraagd”, constateert Pingel. “Daarom hebben wij de afgelopen jaren voortdurend geïnvesteerd in nieuwe machines om topkwaliteit tegen een scherpe prijs te kunnen bieden. Ondanks de toenemende motorisering en automatisering van rolluiken blijven bandopwinders gevraagd en de verwachting is dat ze nog lang in het assortiment zullen blijven. Door voortdurende aanpassingen van product en productie blijft SELVE de norm in deze productgroep.” 

Productmanager Rolluiktechniek Udo Pingel toont een van de eerste, uit gietijzer vervaardigde modellen van de bandopwinder. Let ook op de versieringen.

Geautomatiseerde productie

De basis voor het enorme productievolume zijn lean production en een uiterst modern machinepark. “Niet minder dan 80% van onze bandopwinders wordt volautomatisch geproduceerd”, zegt Jürgen Weißenfeld, Plant Manager in Bad Arolsen, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de implementatie van lean production. “Voor lean hebben we de hele productiehal gereorganiseerd en een kanban-controlesysteem voor alle productiematerialen ingevoerd”, legt hij uit. “Daarnaast hebben we geïnvesteerd in nieuwe assemblagemachines en een nieuw opslagsysteem.” 

Met een toegewijd team van 30 medewerkers vervaardigt Weißenfeld bandwikkelaars. De benodigde kunststof onderdelen en de behuizingen worden in Lüdenscheid vervaardigd, het merendeel van de metalen onderdelen in Bad Arolsen. De veerpot met de veer erin vormt het hart van een bandopwinder. Afhankelijk van de variant bestaat een opwinder uit negen tot twintig onderdelen. De afzonderlijke componenten van de bandwikkelaars worden op vijf volautomatische en vier andere automatische machines in tweeploegendienst geproduceerd. Daarmee draait de productie in Bad Arolsen op volle toeren om aan de grote vraag naar SELVE-bandwikkelaars te kunnen blijven voldoen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details