Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Duurzaamheid voorop: elk jaar stappen maken
Sabine Welman: ‘Met name projectklanten vragen steeds meer om gedetailleerde milieurapportages van onze producten.’

Duurzaamheid voorop: elk jaar stappen maken

‘Zonweringproducten dragen bij aan verduurzaming van de aarde’

Als je duurzaamheidsmanager Sabine Welman van de AVZ-Group vraagt, weet je dat je een goed verhaal over duurzaamheid hoort. Want wat zou er mis mee zijn om – als bedrijf, als keten en als mens – niet te willen werken aan een gezondere wereld voor ons allemaal. “Het zat al in ons DNA, maar nu hebben we er doelstellingen aan gekoppeld”, zegt ze. “In 2021 deden we een nulmeting met betrekking tot ons eigen verbruik. In 2025 willen we 49% zijn gedaald qua CO2-uitstoot. Daarnaast hebben we de focus op het verduurzamen van de producten zelf en hoe we onze klanten en eindgebruikers hierin meenemen. Een dubbele insteek dus.” 

Maar wat is duurzaamheid? “Dan gaat het over zuinig omgaan met grondstoffen en het creëren van een gezond leefklimaat”, antwoordt Sabine. “Bijvoorbeeld ten aanzien van gas, elektra en fossiele brandstoffen, maar ook over de materialen voor onze producten. Dat kan allemaal minder. Duurzaamheid zit in onze strategie. Alle beslissingen worden daaraan getoetst.” 

Verduurzaming producten

“En, dus vragen we ons af of de producten die we zelf leveren, in orde zijn”, vervolgt Sabine. “Ik maak Life Cycle Analyses om te zien waar we kunnen verbeteren. Op onze R&D-afdeling nemen we alle materialen onder de loep, zodat we tot de meest duurzame keuze kunnen komen. Zo zijn onze SolidScreens als eerste in de branche met milieuprestatieberekeningen in de Nationale Milieu Database opgenomen en voor het eind van dit jaar zullen ook andere gevelproducten worden toegevoegd.”

“Het mooie van buitenzonwering is dat het een grote rol speelt in het verduurzamen van onze planeet! Het zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat en bespaart fors op energie, zowel in de zomer als in de winter.”

Sabine merkt een toename van vragen hierover in de markt. “Met name projectklanten vragen steeds meer om gedetailleerde milieurapportages van onze producten. Dankzij de duurzame eigenschappen van buitenzonwering voldoet de architect of projectaannemer direct aan verschillende verplichtingen, zoals BENG & TOjuli en de milieuprestatieberekening van een gebouw of woning. De uiteindelijke gebruikers van het gebouw krijgen daardoor een aangenaam leefklimaat, waar wij als organisatie een belangrijke duurzame bijdrage aan kunnen leveren. Een win-winsituatie dus!” 

Eigen bedrijfsprocessen

Ten aanzien van de eigen processen is AVZ-Group ook al goed op gang gekomen. “Zo hebben we dit jaar de CO2-prestatieladder niveau 3 behaald. Dankzij dit traject zijn we op de hoogte van ons verbruik van gas, elektra en brandstoffen en hebben we een maatregelenlijst opgesteld om het jaarlijks te reduceren. Naast de gebruikelijke maatregelen als elektrische voertuigen en laadpalen zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met het opzetten van een gestructureerd energie- en afvalbeleid. Daarnaast hebben we voor onze medewerkers een fit4work-programma geïntroduceerd. Verduurzamen doe je samen! Het is dan ook van groot belang dat we bij iedereen in en buiten onze organisatie bewustwording creëren, zodat we elke dag samen aan een duurzamere planeet werken.”

“Als AVZ-Group zijn we ons ervan bewust dat we samen voor een gigantische uitdaging staan om onze planeet leefbaar te houden en we willen daarom met onze producten en onze partners investeren in een duurzame toekomst. We deden dit al, en we blijven dit doen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details