Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Dealers op bezoek in Ludwigslust

Dealers op bezoek in Ludwigslust

LEWENS DE BURGERZONNEKONING

Het paleis van Versailles werd gebouwd door Lodewijk XIV, bijgenaamd de Zonnekoning. Lewens Sonnenschutz-Systeme is gevestigd in het Duitse Ludwigslust, even ten noorden van de Elbe en ten zuiden van de snelweg Hamburg-Berlijn. Ten zuiden van het barokke kasteel waaraan de gemeente zijn naam dankt, ligt het bedrijfscomplex van Lewens. Het kasteel wordt in toeristische brochures het ‘Versailles van het Noorden’ genoemd. Voor de bezoekers die half februari voor Lewens – onder andere ter gelegenheid van de opening van een nieuwe bedrijfshal – naar Ludwigslust kwamen, was het voormalige jachtslot als een vorstelijk visitekaartje op weg naar de open dagen van de plaatselijke ‘zonnekoning’.

1.-img_1762-kopieren

Het voormalige jachtslot als een vorstelijk visitekaartje op weg naar de open dagen van de plaatselijke zonnekoning Lewens Sonnenschutz-Systeme.

 

Op het bedrijfsterrein wezen slechts een paar vuurkorven de weg. Daartegenover stond het warme onthaal door de gastvrouwen van Lewens. In een recent gebouwde productiehal stonden feestelijk gedekte tafels en werden de gasten getrakteerd op Kuchen, warme keuken van vega tot vlees en een keur aan fris en warme dranken, van glühwein tot alcoholvrije punch. Van alle bezoekers uit den vreemde, waaronder Belgen, Noren, Denen en Engelsen, bleken enkel de Nederlanders strak in het pak te gaan.

2.-lew_2002_03-kopieren

Gezellige drukte én muziek in een van de bedrijfshallen van Lewens in Ludwigslust.

 

De productie van zonwering door Lewens begon 22 jaar geleden. Daarna volgden de terrasoverkappingen. Binnen het huidige bedrijfscomplex valt vooral het nieuwe, harmonische en volledig automatische magazijn van zesduizend vierkante meter op, gebouwd door Stow aan de Hessische Rijn.  Na zes of zeven generaties industriële ontwikkeling doet het uit het noorden van Duitsland, ‘Hanseatische’ geslacht Lewens bij voorkeur zaken met andere familiebedrijven. De directeur speecht tijdens de ontvangst korter dan zijn naam lang is. Daarna staan de medewerkers en productiefaciliteiten weer in het middelpunt. Tijdens de open dagen geven ze een publieke demonstratie van Lewens’ open karakter. Zo vormt het geen probleem om technici bij precisiewerk op de vingers te kijken en ondertussen uit te vragen. Verbeterpunten liggen op een neutraal terrein: deze of gene medewerker verontschuldigt zich voor zijn of haar slechte Duits. Oost-Europa, vooral Polen en Hongarije, is ruim vertegenwoordigd. Uiteindelijk is het de vraag of bedrijfsgeheim überhaupt een rol speelt.

Honderd procent Europees

De tweede open dag wordt begonnen met een ontbijt op de werkvloer. “Gezellig”, zegt Marc Smeets, exportmanager voor Noordwest- en Zuid-Europa, die er tijdens de rondleiding niet voor terugschrikt om ook af en toe een ‘negatief’ advies af te geven. Zo zweert de flamboyante vertegenwoordiger bij gestikt doek. “Het mooiste product. Door te lijmen gaat namelijk de flexibiliteit van het doek verloren.”

Tijdens de rondleiding blijkt de flexibiliteit die Lewens in de relatie met zijn afnemers aan de dag legt. Een van de bezoekers vraagt in het Engels naar plastic strips die zich aan de binnenkant van een dragend frame bevinden. Of die ook direct kunnen worden afgenomen? Terwijl onder Nederlanders nog steeds het vooroordeel leeft dat je voor flexibiliteit niet in Duitsland moet zijn – in dit geval zelfs in het voormalige Oost-Duitsland – regelen Linda en Steffi het binnen vijf minuten!

Lewens is een door en door Europees bedrijf. Dit komt niet alleen tot uitdrukking in de internationale samenstelling van het personeel, maar ook in de herkomst van materialen. Zo komen de doeken die worden verwerkt uit Frankrijk en Italië. En voor het ontwerp van zijn systemen werkt Lewens al vele jaren samen met een ingenieursbureau uit Delft.  

Lewens is eigenzinnig en heeft zijn eigen ideeën over productie en productieorganisatie. Alle productiemachines komen uit ‘eigen keuken’, gebaseerd op in vele jaren opgedane inzichten en ervaringen. De eigen inbreng van de medewerkers wordt gewaardeerd en verantwoordelijkheid gaat hand in hand met openheid. Een zonnescherm wordt opgebouwd door een en dezelfde persoon. Worden er schermen zonder doek besteld, dan vindt de opbouw met doek en al plaats, want er gaat geen scherm de deur uit voordat het in zijn geheel is opgebouwd en getest. Een order van zestig stuks betekent evenzovele keren opnieuw één scherm. De persoonlijke verantwoordelijkheid die het personeel bij Lewens draagt, wordt ruimschoots gecompenseerd. Zo draagt iedere hydraulische productiebok – uiteraard van eigen makelij – de naam van een specifieke medewerker. Een klein gebaar, maar o zo belangrijk.

7.-_g2w7156_srgb-kopieren

De productie van knikarmen.

 

Portretten van de werkvloer

Sandra, een blonde Poolse op de montage- en confectieafdeling, zegde haar vaderland vier jaar geleden vaarwel om bij de Noord-Duitsers aan de slag te gaan. Ze wil zeker nog eens zo lang doorgaan. Navraag leert dat haar collega’s meestal beschikken over een lager aantal dienstjaren. Lewens’ gestage groei laat zich raden…

5.-20200206-091403-kopieren

Marc Smeets, exportmanager voor Noordwest- en
Zuid-Europa van Lewens.

 

De 61-jarige Detlef is teamleider. Ten tijde van het communistische Oost-Duitsland begon hij zijn carrière als automonteur in Malliß, een mijnwerkersoord. Na de val van de Muur werkte hij onder meer voor een steenbakkerij en een online-winkel en bouwde websites. Hij wilde voor zijn zestigste nog een keer een switch maken. Wat is er mooier dan je loopbaan af te sluiten in een bloeiende bedrijfstak met al even

3.-lew_2002_01a-kopieren

Het magazijn van Lewens.

 

mooie arbeidsvoorwaarden?

Detlef toont enkele in elkaar grijpende onderdelen van twee centimeter in het vierkant. Door een ander onderdeel toe te voegen, kan een scherm door een enkele persoon worden opgebouwd. Vanzelfsprekend drukt deze slimmigheid de kosten. Nadeel is dat de gezelligheid op het werk even moet wachten tot na de montage. Tijdens de demonstratie belt Detlef zijn vrouw hem voor een wissewasje. Dat kan, want sinds 2017 staat Lewens te boek als ‘gezinsvriendelijke werkgever’.

4.-lewens-img_1764-kopieren

Marc Smeets (links op de voorgrond) leidt bezoekers rond
in de bedrijfshal waar doeken worden geconfectioneerd.

 

Toekomstvisie

Voor de poort hangt een zestal vlaggen waaronder de Nederlandse. Hoeveel zullen het er bij het 25-jarige jubileum in 2023 zijn? De volgende aanbouw bij de fabriek in Ludwigslust staat in ieder geval al op de rol. Nog zijn de bovenste twee lagen in het magazijn onbereikbaar voor de heftrucks, maar dat komt wel goed, want onder andere de Russen komen. In januari 2020 lag de temperatuur in Moskou een schrikbarende 9,3 graden hoger dan normaal, viel op 1 februari in Trouw te lezen.

Een vloeiende beheersing van het Engels en Duits ligt aan de basis van de presentaties die Marc Smeets verzorgt. Bij zijn eerste optreden in de Benelux van dit jaar, afgelopen januari op Polyclose in Gent, werden de verwachtingen al meteen zwaar overtroffen: meer dan honderd nieuwe contacten in België en Nederland. En zo blijft Lewens Sonnenschutz-Systeme aan de weg timmeren, natuurlijk niet alleen in de Benelux, maar ook in thuisland Duitsland en andere Europese landen. Het bedrijf hoopt – en doet er alles aan – om de razendsnelle ontwikkelingen voor te blijven. Smeets denkt dat er tegen de tijd van het jubileum een nieuwe productiehal staat, dat er dan misschien wel 250 mensen bij het bedrijf zullen werken en dat de omzet tot boven de vijftig miljoen zal zijn gestegen. Ook voorziet hij een kentering ten gunste van zonne-energie.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details