Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
DE VRAAG NAAR KWALITATIEF SCREENDOEK EN INSECTENGAAS BLIJFT TOENEMEN
Serge is het topproduct voor de productie van buitenzonwering. Dit product is beschikbaar met openingsfactoren van 10, 5 en 1%.

DE VRAAG NAAR KWALITATIEF SCREENDOEK EN INSECTENGAAS BLIJFT TOENEMEN

We houden van de zon. Daarom wordt onze hedendaagse architectuur gekenmerkt door veel en grote raampartijen. Maar we willen zonlicht en warmte wel kunnen beheersen om zo oververhitting en reflecties te voorkomen. Screenzonwering biedt daarvoor een ideale oplossing. Bouwheren investeren fors in screens voor woningen, kantoren, zorginstellingen, scholen en andere gebouwen, maar ook voor serres of terrasoverkappingen. De planning bij de plaatsers en fabrikanten staat vol en de leveranciers van screens moeten alle zeilen bijzetten om aan de wensen tegemoet te komen. Copaco Screenweavers uit Harelbeke is al meer dan 25 jaar dé specialist in het weven van screens. Salesmanager Jonas Lefebvre praat over het bedrijf, de markt en de producten.

Copaco Screenweavers werd opgericht in 1958 als verdeler van insectengaas en dhz-producten, maar al snel begon het familiebedrijf zelf met het weven van insectengaas. De firma groeide gestaag en in 1994 besliste de directie om het assortiment uit te breiden met een complementair product. Zo begon Copaco ook met het weven van screendoeken voor de productie van binnen- en buitenzonwering. In 2005 volgde de verhuizing naar de huidige gebouwen langs de Rijksweg in Harelbeke. Sindsdien investeert de directie continu in de optimalisatie van het productieproces met onder meer nieuwe machines en een uitbreiding van het aantal medewerkers. 

“Om op de trend naar grotere raampartijen en de hype van de terrasoverkappingen in te spelen, hebben we in 2012 een weeflijn voor de productie van doeken tot 3,5 meter breed zonder lasnaad geïnstalleerd. Ook na de integratie in de Hunter Douglas Groep in 2019 zijn we niet stil blijven zitten. We hebben nieuwe weefgetouwen gekocht en geïnvesteerd in een bijkomende coatinglijn, want door ook onze draad in eigen huis te coaten, verhogen we onze flexibiliteit en zijn we niet afhankelijk van derden bij ons productieproces”, vertelt Lefebvre. “Naast de weeflijnen voor insectengaas en screendoeken beschikken we vandaag over verschillende coatinglijnen en ovens voor thermofixatie. Na de productie worden gaas en doeken door onze vakkundige medewerkers aan een grondige controle onderworpen, waardoor we onze klanten steeds de hoogste kwaliteit kunnen garanderen.” 

Copaco Screenweavers is gespecialiseerd in het weven van insectengaas en screendoeken.

Een brede waaier aan screens in uiteenlopende kleuren

De vraag naar screenzonwering blijft ondertussen groeien. Aangezien we steeds luchtdichter bouwen en graag veel en grote raampartijen willen, is het vandaag minder een uitdaging om gebouwen te verwarmen, maar des te meer om ze op warmere dagen te koel te houden. Studies tonen aan dat de temperatuur in ruimtes met zonwering op warme dagen tot 10° C lager ligt. En er is meer, want screens nemen steeds vaker de plaats in van rolluiken om bijvoorbeeld slaapkamers te verduisteren. Daarnaast worden ze ook geïntegreerd als zon- en windbescherming in terrasoverkappingen. 

Klanten kunnen bij Copaco Screenweavers terecht voor verschillende doeken voor de productie van binnenzonwering, waaronder steeds meer specials, zoals Cradle to Cradle, ecologisch of op basis van gerecyclede petflessen. “Serge is ons topproduct voor buitenzonwering”, zegt de salesmanager. “Deze doeken zijn met glasvezel versterkt en driedimensionaal stabiel, waardoor ze altijd strak hangen. Door een screen op een juiste manier toe te passen, kan men niet alleen de zonnewarmte en temperatuur in een gebouw perfect onder controle houden, maar ook de lichtinval of transparantie. Daarom leveren we Serge screendoeken met openingsfactoren van 10, 5 en 1%, waarbij deze laatste vooral bedoeld is om storende reflecties in beeldschermen te vermijden. Terwijl dit type screendoek vooral op oost- en westgevels wordt ingezet, kiest men op zuidelijke gevels vaak beter voor doeken met een openingsfactor van 5%. Dankzij een gelamineerde coating aan de binnenzijde van de Serge Lunar bieden we ook een reeks volledig verduisterende screendoeken, bijvoorbeeld voor slaapkamers.” 

“Aangezien alle doeken dezelfde weefstructuur hebben, kunnen ze probleemloos door elkaar in een gebouw worden toegepast. Ze zijn bovendien leverbaar in een zeer ruim aanbod aan kleuren, waarbij ze nauw bij de kleur van de andere gevelelementen, zoals bakstenen, deuren en raampartijen aansluiten. Met onze OUT in the jungle collectie hebben we acht nieuwe trendkleuren geïntroduceerd: Mango, Maroon, Coconut, Safari, Moss, Palm, Lagoon en Shade.”

Er is onder meer geïnvesteerd in weefgetouwen voor de productie van screens met een breedte van 3,5 m voor grotere raampartijen en terrasoverkappingen.

Blik op de toekomst

Bij Copaco Screenweavers blijft men investeren in de verdere uitbouw van het bedrijf. De R&D-afdeling focust op innovatieve ontwikkelingen en het optimaliseren van bestaande producten, terwijl men ook fors blijft investeren in het machinepark en het personeel. “In de zomer hebben een extra naverbrander geïnstalleerd en recent werd een aanvraag ingediend voor een uitbreiding van onze gebouwen”, vertelt Jonas Lefebvre. “Ook zijn we op zoek naar enkele tientallen technisch geschoolde medewerkers die onze ploeg willen versterken. Architecten nemen onze producten op in hun bouwplannen en klanten kiezen bewust voor de kwaliteit van onze screendoeken. Ons ultiem doel is dat bouwheren zelf bij onze klanten informeren naar zonwering op basis van Serge of andere screendoeken van Copaco Screenweavers!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details