Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
De universele sbz 140 en de sbz 141 van Elumatec. ‘De perfecte allrounders voor de raam-, deur- en gevelbranche’

De universele sbz 140 en de sbz 141 van Elumatec. ‘De perfecte allrounders voor de raam-, deur- en gevelbranche’

Ze worden gebruikt voor het veelzijdig bewerken van aluminium, pvc en dunwandig staal. De 4-assige machines uit het leveringsprogramma zijn volgens Managing Director Bas Ladestein van elumatec de meest verkochte profielbewerkingscentra binnen de raam-, deur- en gevelbranche.

De 2-zone uitvoering met SICK laserscanner zorgt voor optimaal werken in pendelbedrijf.

Omdat de 4-assige machines zo enorm allround zijn, bieden ze grote voordelen. “De universele SBZ 140 en de SBZ 141 van elumatec maken een comfortabele, zekere, efficiënte en economische bewerking van aluminium- en dunwandige staalprofielen mogelijk”, licht Ladestein toe. “Een groot deel van de bewerkingen, zoals frezen, boren en draadtappen kan op diverse profielen worden uitgevoerd.” 

Verbeterde toegankelijkheid aan de voorzijde voor onder andere het navullen van olie.

Elumatec heeft de SBZ 140 al zo’n vijftien jaar geleden ontwikkeld. De machine heeft in de tussentijd diverse upgrades gehad en op het gebied van besturing is er ook veel veranderd. Daarom is nu een compleet nieuwe machine ontwikkeld. Het is de SBZ 141, met een extra bestuurde as. De bestaande SBZ 140 heeft een algehele upgrade ondergaan. 

Optioneel de mogelijkheid om 24 gereedschappen op te nemen, verdeeld over twee wisselaars.

Universele machine

“Voor veel firma’s is de 4-asser de hoofdmachine, maar zelfs de bedrijven die groot zijn geworden en veelal werken met de 5-assers of doorloopmachines, maken graag de combinatie met de 4-assige machines”, constateert Ladestein. “Enerzijds om de productiecapaciteit te vergroten, anderzijds om flexibel te blijven.” 

Ergonomische voordelen

“Alle bewerkingen vinden plaats op een stationair opgespannen profiel. Bij de SBZ 140 en 141 is deze opspanning naar voren geplaatst en de werkhoogte verbeterd, zodat profielen eenvoudig en ergonomisch ingelegd kunnen worden. Met profiellengtes variërend van 6 tot maximaal 16,5 m biedt dat grote voordelen. Het meerijdende gereedschapsmagazijn zorgt bovendien voor korte gereedschapswisseltijden en daarmee voor optimale bewerkingscycli.” 

Ook op het gebied van onderhoud is er voor de operator van de machine veel verbeterd. “Waar vroeger het onderhoud – zoals het bijvullen van olie – aan de achterzijde moest gebeuren, hebben we dat tegenwoordig toegankelijk gemaakt aan de voorzijde.”

Autonome klemverstelling

De SBZ 141 beschikt – met de extra bestuurde as – over een autonome klemverstelling met absoluut-meetsysteem. De materiaalklemmen worden hierdoor automatisch versteld, ook tijdens het bewerken en onafhankelijk van de rest van de functie van de machine. De SBZ 140 heeft een automatische klemverstelling middels indexstift. 

Besturing en beveiliging

“We hebben het hier over veel meer dan een facelift”, zegt Ladestein. “Er is bij deze nieuwe machines echt een grote verbeteringsstap gezet. Met elke nieuwe generatie besturing wordt de machine sneller dan de vorige. Ten opzichte van de eerste machine van 15 jaar geleden is de snelheid nagenoeg verdubbeld.” 

Naast snelheid is er ook op het gebied van beveiliging het nodige verbeterd. Over de veiligheidszone aan de voorzijde zegt Ladestein: “De nieuwste ontwikkeling op het gebied van toegangsbewaking is de SICK laserscanner Microscan3. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een inloopbeveiliging door middel van lichtschermen en mechanische afschermingen, maken we nu gebruik van een laserscanner voor een optimale zone-afscherming. Dankzij deze laserscanner wordt het proces automatisch hervat als de situatie weer veilig is. Deze revolutionaire, intelligente manier van toegangsbewaking resulteert in een nog snellere machine-handling en voorkomt onnodige stilstand”, besluit Ladestein.


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details