Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
De Pen | Thibaut Suys

De Pen | Thibaut Suys

Rolluiken versus screens? ‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’

Bij het bouwen of verbouwen van een woning vergelijk ik de keuze tussen rolluiken of screens weleens met een voetbalderby. Veelal een beladen keuze tussen twee producten die au fond veel gemeenschappelijk hebben, waarbij het voordeel van het ene vaak het nadeel van het andere is. Voetbal-legende Johan Cruijff kon het echter niet beter zeggen: ‘Ieder nadeel heb z’n voordeel’. 

Niet dat er in mij een voetbalfanaat schuilt, maar de vergelijking gaat wel op voor de keuze tussen rolluiken en screens. Zeker tegenwoordig, als de sneeuw in de winter soms tot aan de enkels komt, terwijl we in de zomer frequent gebukt gaan onder de hitte. Kiezen we dan niet beter voor een rolluik, waarmee we de warmte binnen houden tijdens de koude winter? Of toch screens, om onze woning te beschermen tegen oververhitting in de zomermaanden? 

Een brandend actuele keuze, met jongeren die wekelijks spijbelen om met duizenden te verzamelen in marsen voor het klimaat. In mijn optimisme geloof ik graag dat wij in onze sector een klein steentje bijdragen ten goede, met duurzame en energiezuinige oplossingen die een sterke verdediging opstellen tegen het veranderende klimaat.

Zonwerende screens zetten energieverslindende aircosystemen buiten spel en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. En ook rolluiken bieden thermische isolatie. Ze weren niet alleen de felle zon, maar dragen daarnaast sterk bij tot het vasthouden van de warmte in de winter. De markt evolueert steeds verder naar nieuwe, duurzame oplossingen. Denk maar aan de aansturing van rolluiken en screens op zonne-energie. Ik durf dus gerust te stellen dat beide producten goed scoren op vlak van energieprestatie. 

Evenzeer wat betreft wooncomfort zijn beiden in het voordeel. Ze zijn eenvoudig in gebruik en bediening, kunnen de nodige privacy bieden en zorgen bovenal voor een aangenaam, comfortabel binnenklimaat. 

Als het echter gaat om het veiligheidsgevoel, dan staan rolluiken op voorsprong. Door de vaste afsluiting van ramen en deuren worden ongewenste bezoekers afgeschrikt. Daar kan externe doekzonwering weinig punten scoren. Dit wordt dan weer mooi gecounterd door het behoud van doorkijk bij screens, waardoor het zicht naar buiten bewaard blijft. Bovendien worden screens vaak gekozen omwille van hun strakke design en de brede waaier aan uitvoeringsmogelijkheden. Al moet gezegd dat rolluiken op dat punt in de tegenaanval gaan. Bijvoorbeeld met een rolluikblad, geleiders en kast gepoedercoat in eenzelfde kleur, of doordat de onderlat esthetische in de kast verdwijnt. 

Zo zie je maar, bij ieder nadeel ‘heb’ het ene product ook een voordeel ten opzichte van het andere. Daarmee heb ik mijn punt gescoord, of tenminste duidelijk gemaakt: de keuze tussen rolluiken of screens is geheel subjectief of met de paplepel ingegeven. Net zoals je fan bent van een voetbalploeg omdat jouw vader dat is, of zoals je een voorkeur voor rolluiken hebt omdat die er vroeger thuis ook al waren… En als iemand echt niet kan kiezen tussen twee goede dingen, laat ze dan beide kiezen: verduisterende rolluiken voor de slaapkamers boven en zonwerende screens die het zicht naar buiten behouden op de benedenverdieping. Ik fluit dus af met een gelijkspel.    

Thibaut Suys, CEO van Building Shutter Systems

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details