Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Nieuws

De Pen | Peter Hoekzema, DGA Kortrijk Zonwering BV, Groningen

25 mei 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het virus

Het virus grijpt je, of niet. Je weet het nooit zeker tot je het meemaakt. Zo is het met veel virussen, zeker ook met het zonweringvirus. Het heeft mij al meer dan veertig jaar in zijn macht en laat maar niet los. Persoonlijk vind ik dat zelfs prettig. Het geeft stabiliteit, met toch iedere keer weer een stukje onzekerheid.

De laatste jaren is de zonweringsector booming. Mooie zomers die steeds langer lijken te worden en een bestedingspatroon bij de consument dat is gericht op luxe en gemak. Dat speelt ons als sector in de kaart. Terugkijkend op de jaren zeventig en tachtig herinner ik mij seizoenen van april tot september en hele rustige winters. Potverteren noemden we dat hier in het Noorden. Wat je zomers extra verdient, heb je nodig om de winter te overleven. Maar wat gebeurt er als die winterperiode onverwacht extra lang duurt door slechte weersomstandigheden, door economische recessie of door het coronavirus?

Gelukkig hebben we de laatste jaren allemaal weer wat spek op de botten gekregen. Een groeiende economie, mooie lange zomers en een goed assortiment zonweringproducten om aan de klant aan te bieden. Veel fabrikanten investeren in nieuwe producten of verbetering van bestaande producten. Z&R staat er regelmatig vol van. Ook de laatste editie weer.

Het valt mij op dat productontwikkeling bij veel bedrijven belangrijk is voor het imago van het bedrijf en lijkt te moeten zorgen voor de continuïteit. Persoonlijk ben ik van mening – en ja, ik ben van de oude stempel – dat de consument in de eerste plaats op zoek is naar bescherming tegen de elementen. Meestal is dat een stuk duurzaam doek met een paar aluminium profielen. Dus, wat heeft men nodig?

Veel fabrikanten en detaillisten proberen zich te onderscheiden door design. Maar volgens mij is het allereerst belangrijk om goed te kijken wat de klant nodig heeft, en niet wat de leverancier wil verkopen. Goed advies, vertrouwen en uiteindelijk een degelijk product. Omdat dit vakblad zich richt op de vakhandel en niet op de consument kan ik iets zakelijker afsluiten dan dat ik in een consumentenmagazine zou doen:

Beste collega’s in zonweringland,

Misschien krijgen we weer een recessie, in ieder geval een dip in een mooi gestart seizoen. Blijf met beide voeten op de grond en kom uw afspraken na. Zorg dat uw bedrijf goed gemanaged wordt en bedenk wat écht nodig is: design, of degelijkheid en continuïteit? Sterkte gewenst in deze moeilijke periode. Laten we hopen dat we het coronavirus spoedig onder controle krijgen. Het zonweringvirus daarentegen mag van mij rustig zijn gang blijven gaan en ook volgende generaties besmetten.

Peter Hoekzema

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details