Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
De Pen | Johan Hol

De Pen | Johan Hol

Ga niet door de psychologische grens

Kwaliteit bieden en we kunnen weer wat meer vragen voor onze producten, is een veel gehoord geluid in de markt. Ik merk aan mezelf dat ik ook weer wat gemakkelijker geld uitgeef, want het gaat goed. We hebben het druk en verdienen een leuke boterham, maar toch. 

Links en rechts beginnen me ook dingen op te vallen. De kapper bijvoorbeeld altijd 23 euro 50 betaald en schrok laatst toen ik met mijn vrouw en kindjes 116 euro af moest rekenen. 29 euro voor een knipbeurt vind ik vrij prijzig en gaat door mijn psychologische grens. Energie is een ander voorbeeld. Ik heb minder verbruikt, maar zie mijn termijnbedrag 40 euro per maand stijgen. De verklaring is bekend, want we weten allemaal dat de belastingen flink omhoog gaan. 

In beide gevallen ga ik toch rondkijken. Ik ontdek dat ik in een andere kapsalon dezelfde kwaliteit kan krijgen voor 22 euro 50, en ze knippen nog leuker ook want hebben weer leuke nieuwe ideeën. En energie kan ook wel wat goedkoper als je prijzen gaat vergelijken. Mijn energieleverancier wil nu ook wel wat omlaag met zijn tarief, maar helaas, dat is te laat, want ik ben overgestapt. Ondertussen denk ik aan zonnepanelen om mijn lasten verder naar beneden te brengen. 

Als je nu wilt verhuizen, betaal je de hoofdprijs voor een huis waar je nog alles aan moet doen. Verhuizen is dan voor veel mensen niet meer te betalen. Of met een tophypotheek, weliswaar met een lage rente, maar er moet hoe dan ook worden terugbetaald. 

Toeleveranciers van ons komen ook met verhogingen die vaak niet zijn uit te leggen. Tien procent is geen uitzondering. Ook dan kun je als je goed zoekt vergelijkbare of soms zelfs betere kwaliteit krijgen voor een betere prijs. Maar kwaliteit blijft uiteraard voorop staan. 

Ik heb het idee dat veel bedrijven in de zonweringmarkt het momenteel zo druk hebben dat ze te weinig kritisch naar prijzen kijken en gewoon voortborduren op de bestaande situatie. Maar er komt een moment dat voor de consument én voor de fabrikant de psychologische grens bereikt is. En dan ben je de klant helaas kwijt, aangezien ze elders vergelijkbaar kunnen kopen voor een betere prijs. 

Kwaliteit en een goede marge staan voorop, maar houd de focus en zorg dat je klaar bent voor als er weer mindere tijden komen. Zorg dat jouw klant niet door die psychologische grens heen gaat, waar ik wel al een aantal keren doorheen ben gegaan. 

Johan Hol, mededirecteur Markiezen Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details