Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
De meest klassieke zonwering is hartstikke bij de tijd!
(Collectie Schlappi Markiezen.)

De meest klassieke zonwering is hartstikke bij de tijd!

Moderne markiezen

De markies wordt alom beschouwd als de meest klassieke vorm van zonwering – al zou je daar een boom over kunnen opzetten – maar dat betekent niet dat ze niet bij de tijd is. Integendeel! De markies is hartstikke bij de tijd! Qua stijl en vormgeving, maar ook qua techniek en materiaalgebruik. 

Wie kiest voor een markies hoeft niet in een monument te wonen, 100+ te zijn of een zwak voor de oudheid te hebben. Een markies is allereerst een uiterst efficiënte zonwering. Omdat ze het raam als het ware omsluit, weert ze ook de zon die eventueel van de zijkant kan binnenvallen. Heel nuttig! Tegelijkertijd blijft het uitzicht naar buiten behouden. Ook niet verkeerd. 

Een markies kan strak en modern worden vormgegeven, maar ook meer klassiek. Technisch en voor wat betreft het materiaalgebruik is er heel veel mogelijk. De eindgebruiker kan naar buiten te gaan om de markies neer te laten of op te halen en het bedieningskoord vervolgens weer om de kikker te winden, zoals het al honderd of meer jaren gaat. Maar motorbediening en alles wat daartussen zit, is ook gewoon mogelijk. Kunststof en aluminium kappen, geïntegreerde ledverlichting, alle soorten doeken, de mogelijkheden zijn schier eindeloos. Hartstikke bij de tijd dus.

En dan nog die boom die we kunnen opzetten over de oudste vormen van zonwering. Kijk je bijvoorbeeld naar oude foto’s en ansichtkaarten uit het begin van de vorige eeuw, dan zie je meestal vooral… uitvalschermen. Soms heel eenvoudig in hout, maar vooral van ijzer, met een opvallend slank framewerk. Voor een deel zijn ze vast gemaakt door de plaatselijke timmerman of smid, maar fabrieksmatig geproduceerd zijn ze er ook al. Maar het klassiek imago? Dat is en blijft voorbehouden aan de markies!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details