Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
De beste energie efficiëntie bereik je wanneer je geen energie gebruikt
Knikarmscherm. (Beeld: Winsol.)

De beste energie efficiëntie bereik je wanneer je geen energie gebruikt

25 jaar Z&R – hartelijke felicitaties van VEROZO overigens voor het bereiken van deze mijlpaal – markeert 25 jaar ontwikkeling in de zonweringindustrie. 25 jaar waarin het nodige is veranderd. Ook in België kwam de belangstelling voor zonwering met name op gang toen de eerste zomerse hittegolven onder de aandacht kwamen en ook de eerste airco’s hun intrede deden. 

Lamellenpanelen. (Beeld: Renson.)

VEROZO, de Belgische beroepsvereniging voor rolluiken- en zonweringproducenten, is opgericht in 1995. Een van haar eerste actiepunten was haar actieve betrokkenheid bij het VLIET project: Oververhitting van gebouwen in zomervoorwaarden. Deze belangwekkende studie werd uitgevoerd in de periode 1995-1997 door het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), in samenwerking met enkele universiteiten in de beide taalgemeenschappen en genoot tevens de steun van de minister van Economie van het Vlaams Gewest. De VLIET studie was de eerste wetenschappelijke mijlpaal, waarbij de functionaliteit van zonwering grondig onder de loep werd genomen. 

Ann Van Eycken.

ES-SO

VEROZO was ook de actieve motor bij het oprichten van ES-SO, de Europese beroepsvereniging van zonwering. Vertegenwoordiger Dick Dolmans werd de eerste secretaris-generaal van de vereniging. 

Als trouw lid van ES-SO maakt VEROZO dankbaar gebruik van de kennis die op Europees vlak met de ledenverenigingen wordt samengebracht. VEROZO brengt ook zelf kennis in. Zo worden de krachten gebundeld. Zie naar aanleiding van de in aantocht zijnde nieuwe revisie van de EPBD, de Europese richtlijn voor de energieprestaties van gebouwen, de position paper op de website van VEROZO: Automatische zonwering, een sleuteloplossing voor het bereiken van de klimaat neutrale doelstellingen voor het Europese gebouwenbestand in 2050. (http://www.verozo.be/sites/verozo/files/files/Paper_ES_SO_NL_v2.pdf, red.) 

Screenzonwering. (Beeld: Building Shutters.)

Gesprekspartner

Intussen is VEROZO een belangrijke gesprekspartner voor de bouwsector geworden en wordt de beroepsvereniging gevraagd als raadgever in tal van studieprojecten. VEROZO doet aanbevelingen aan de overheid over het belang van zonwering op het vlak van oververhitting en het vermijden van actieve koeling in de EPB-regelgeving. Om de overblijvende pijnpunten bloot te leggen heeft de beroepsvereniging hiervoor telkens bijkomende wetenschappelijke studies laten uitvoeren. 

Voor secretaris-generaal Ann Van Eycken van VEROZO – en van ES-SO – is er geen ontkomen aan: “Naarmate de klimaatverandering en de energietransitie verder doorzetten, zullen zij die wetten en regels maken langzaam maar zeker overtuigd raken dat zonwering gewoonweg de eerste sterkmaker is om de oververhitting in gebouwen onder controle te houden. Immers de beste energie efficiëntie bereik je wanneer je geen energie gebruikt.” 

Ann Van Eycken

secretaris-generaal VEROZO  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details