Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Coronaveilige jubileumeditie InterSolution brengt solarsector weer samen

Coronaveilige jubileumeditie InterSolution brengt solarsector weer samen

Tal van primeurs op tiende editie vakbeurs voor zonne-energie in Flanders Expo Gent

Op 19 en 20 januari stond Flanders Expo in Gent eindelijk weer in het teken van de solarindustrie. Denk aan omvormers, opslagsystemen, zonnepanelen, montagesystemen en gerelateerde innovaties. InterSolution 2022 beloofde in alle opzichten een bijzondere editie te worden, en zonder twijfel was het dat ook. Niet alleen omdat dit de tiende editie van de solarvakbeurs was, maar natuurlijk ook omwille van de buitengewone coronatijden. Desondanks is de eindbalans indrukwekkend: meer dan 2500 solarprofessionals, waarvan 15% uit Nederland, genoten van de vele mooie standen en primeurs van 85 exposanten uit Europa. Dat de vakbeurs zelfs in deze onzekere periode op zoveel belangstelling kon rekenen, bewijst dat de markt zich sterk blijft ontwikkelen. En dat de beurs, na tien edities, een hoog gewaardeerde afspraak voor de solar business geworden is.

Een online ontmoeting kan persoonlijk contact niet vervangen, dat heeft deze beurs eens te meer aangetoond. Het deed vele bezoekers en exposanten zichtbaar deugd om elkaar weer – in alle veiligheid – te kunnen ontmoeten, innovaties te ontdekken en te presenteren, en om vruchtbare partnerships voor het nieuwe jaar te ontwikkelen.

Dat kon voor het eerst in 2009. Toen werd netwerk- en vakbeurs InterSolution voor het eerst georganiseerd voor iedereen die professioneel met de solarindustrie in contact komt, zoals elektriciens en solarteurs, maar ook aannemers, installateurs, dakwerkers, loodgieters, architecten enzovoort. Dat was lang voordat de Vlaamse zonnepanelenmarkt tot recordhoogte zou stijgen. De markt is ondertussen sterk geëvolueerd en wereldwijd staat solarenergie hoog op de agenda. Vandaag biedt InterSolution een compleet 360°-aanbod van solargerelateerde toepassingen en is het voor veel exposanten een belangrijke toegangspoort tot de Belgische markt of zelfs de Benelux geworden.

InterSolution groeit mee met de markt, aldus oprichtster van de beurs Delphine Martens. Terwijl in de beginjaren het aanbod beperkt bleef tot zonnepanelen, maken opslagsystemen en batterijen vandaag de dag een belangrijk deel uit van de beurs. De solarindustrie zal in de toekomst alleen maar blijven groeien, met steeds meer nieuwe toepassingen en integraties, en dus zal er de komende jaren voor de vakbeurs een belangrijke rol weggelegd blijven.

Beursaanbod

Door de hoge energieprijzen en de alsmaar grotere klimaatuitdagingen, is het maatschappelijk besef neergedaald dat zonne-energie een belangrijke bijdrage levert aan een meer duurzame wereld. Dit jaar was er op de beurs dan ook veel aandacht voor energieopslagsystemen om het electriciteitsnet te ontlasten en om minder afhankelijk te worden van het net, en voor omvormers als de spil in het energiemanagement van woningen en andere gebouwen. Daarnaast waren er heel wat innovaties, onder andere op het vlak van onderhoud, monitoring en montagesystemen – van indak tot opdak, van grondgebonden tot drijvend en van statisch tot zonvolgend. Naast zonnestroom krijgt ook zonnewarmte een alsmaar grotere rol op het vlak van verduurzaming. Andere leidende thema’s waren bijvoorbeeld digitalisering en automatisering, van sales tot montage, en laadoplossingen voor elektrische voertuigen. InterSolution toonde kortom een markt in beweging!

Er was wederom een uitgebreid programma van 18 boeiende Masterclasses georganiseerd door tal van exposanten. De onderwerpen liepen uiteen, van nieuwe thuisopslagsystemen, tips bij het installeren van montagesystemen en bipv-technologieën, tot en met het capaciteitstarief en het pv-beleid in Vlaanderen.

Volgende editie: 25 en 26 januari 2023

Na het succes van deze jubileumeditie legt de beursorganisatie graag de afspraak vast voor volgend jaar. InterSolution zal dan plaatsvinden op woensdag 25 en donderdag 26 januari 2023 in Flanders Expo Gent. De meeste exposanten lieten alvast weten present te zullen zijn. Geïnteresseerde standhouders kunnen zich aanmelden via [email protected].

Meer info: www.intersolution.be 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details