Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Circulariteit belangrijk onderdeel van renovatieproject Parteon

Circulariteit belangrijk onderdeel van renovatieproject Parteon

Toepassing VELUX dakraam van reclaimed hout bespaart materiaalgebruik en CO2

In Wormerveer heeft Logchies renovatie en onderhoud in opdracht van woningcorporatie Parteon energetische maatregelen uitgevoerd aan 81 woningen. Zo zijn de oude dakramen vervangen door energie-efficiëntere en is dak- en gevelisolatie en mechanische ventilatie aangebracht. Ook is tijdens het renovatieproces rekening gehouden met circulaire oplossingen. Zo heeft Logchies in samenwerking met BMN Bouwmaterialen gekozen voor het VELUX dakraam van reclaimed hout wat 100% bespaart op nieuw hout. 

Om ook in de toekomst een gezonde en prettige leefomgeving te behouden is het belangrijk om minder materialen te gebruiken. Ook moeten we de komende jaren onze CO2-uitstoot verminderen zodat gebouwen in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Om deze ambities te realiseren moet iedereen in de bouwketen, zoals aannemers, woningcorporaties, leveranciers en bouwmaterialenhandelaren samenwerken. Het toekomstbestendig maken en verduurzamen van de woningvoorraad is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Woningcorporatie Parteon voert daarom grootschalige onderhoudsprojecten uit om haar woningvoorraad te verduurzamen en neemt circulariteit hierin mee als een belangrijk onderdeel. Logchies voert voor de corporatie verduurzamingsprojecten uit en is altijd op zoek naar circulaire oplossingen.

“Door duurzaam en resultaatgericht samen te werken met opdrachtgevers in de gehele keten kan transparantie ontstaan en worden oplossingen gecreëerd die de eigen belangen overstijgen. Ons doel is om in 2023 al onze onderhouds- en renovatieprojecten volledig circulair uit te voeren. Wij werken hierbij onder andere samen met BMN Bouwmaterialen die een groot assortiment van circulaire en biobased bouwmaterialen levert,” aldus Paulina Logchies algemeen directeur Logchies renovatie en onderhoud.

VELUX tuimelvenster met hergebruikt hout

Voor het project in Wormerveer werden oude dakramen vervangen door de energie-efficiënte VELUX dakramen van reclaimed hout. Sinds de jaren ’60 zijn in Nederland enorme aantallen VELUX dakramen geplaatst. Door innovaties en strengere energie-eisen worden deze ramen bij renovatieprojecten na een jaar of veertig vervangen door duurzamere VELUX dakramen. In dit project is speciaal gekozen voor VELUX dakramen van reclaimed hout.

“Woningcorporaties en aannemers zijn steeds vaker op zoek naar duurzame oplossingen en manieren om circulair te bouwen. Het VELUX dakraam van reclaimed hout is gecertificeerd als ‘FSC 100% Recycled’ en vormt een speciale propositie voor grotere projecten,” vertelt duurzaamheidsmanager Ronald Bal van VELUX Nederland. “Dit ‘reclaimed’ hout is afkomstig van gebruikt hout, zoals balken en dakplaten die ‘gered’ zijn uit sloopgebouwen van soms wel honderd jaar oud, Wat het gebruik van nieuw hout met 100 procent vermindert. Bovendien voldoet het product aan de strenge kwaliteitscriteria van de VELUX Groep en FSC. Het wordt getest, goedgekeurd en CE-gecertificeerd volgens EU-voorschriften en -productnormen, waardoor we er dus alle gebruikelijke garanties op kunnen geven. Zo nemen wij onze verantwoordelijkheid voor de materialen die we gebruiken. Circulair wordt de nieuwe standaard en zal steeds meer versnellen door toenemende vraag, aanbod en kennis.”

Over deze samenwerking

Circulariteit gaat verder dan verduurzaming. Het gaat niet alleen om het gebruik van minder grondstoffen, maar ook om het recyclen van materialen om te voorkomen dat grondstoffen verloren gaan. Hierbij is het essentieel dat de cirkel waar mogelijk meer en meer gesloten wordt. Parteon, Logchies renovatie en onderhoud, BMN Bouwmaterialen en VELUX Nederland, zijn partners die allen het belang hiervan begrijpen en daadwerkelijk willen bijdragen. Met oog voor mens en milieu, een gemeenschappelijke visie en een transparante manier van samenwerken pakken zij gezamenlijk projecten aan die bijdragen aan een circulaire samenleving.

Lees meer over hun samenwerking hier: https://www.velux.nl/ons-bedrijf/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/velux-dakramen-van-gebruikt-hout

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details