Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Buitenzonwering, een luxe of onmisbaar?

Buitenzonwering, een luxe of onmisbaar?

De grondstoffenmarkt staat al langer onder druk. Het Russisch-Oekraïens conflict zorgt nu echter voor een ronduit hallucinante impact op de energieprijzen. Spaarzaam zijn is daardoor niet alleen aangeraden, het is intussen een absolute must. Elk gezin, elke onderneming zoekt naar oplossingen om het energieverbruik te beperken. Wat is het advies dat jij aan jouw eindklanten geeft? Of welke tips pas je zelf toe voor je zaak?

Hier alvast een waardevolle bedenking van zonweringsfabrikant BUILDING Shutter Systems: Hoe kan buitenzonwering helpen om te besparen op de energiefactuur?

Verlaag de energiebehoefte, winter en zomer

Grote glaspartijen, ze zorgen voor een ruimtegevoel en een strakke, eigentijdse look. Ramen en deuren zijn echter een zwakke plek in de bouwschil. Logischerwijs is er in de koudere maanden een warmteverlies. Met grote ramen profiteer je daarentegen evengoed van de binnen stralende winterzon overdag, zo geniet je van de extra warmte die binnen blijft en zal je minder hoeven verwarmen. Op hete zomerdagen biedt zonwering buiten, zoals screens, dan weer bescherming tegen oververhitting. Bijgevolg zal er minder energie nodig zijn om de leefruimte te koelen. Onmisbaar tegenwoordig, want een airco verbruikt enorm veel elektriciteit. Bovendien scoor je met zonwerende screens voor buiten tegelijk gunstig voor de geldende energie-eisen. Verticale zonwering aan de buitenkant worden in aanmerking genomen bij de beoordeling hoe energiezuinig je gebouw is: met buitenscreens heb je minder energie nodig om de binnentemperatuur op peil te houden. Zo kan je genieten van grote glaspartijen, als je die compenseert met extra zonwering om te besparen op de energiekost.

Adviseer zonwerende screens langs buiten

Met zonnescreens houdt het screendoek buiten de warmte al tegen, nog voor de zonnestralen het raam bereiken. “Buitenscreens kunnen tot 40% meer warmte weren dan bijvoorbeeld gordijnen,” vertelt Femke Desmet, verantwoordelijk voor marketing bij BUILDING Shutter Systems. “Dat wil zeggen dat extra koeling, zoals een airco, onnodig is met verticale zonwering buiten en je een hoop bespaart op de energiekost door reeds buiten de warmte te weren. Onderzoek toont aan dat buitenzonwering de energiefactuur tot wel 10% kan verlagen.” Rolluiken kunnen evengoed een degelijk pantser vormen tegen oververhitting. Zonnescreens hebben evenwel de troef dat ze het zicht naar buiten behouden. Je geniet van het tafereel van een mooie zomerdag, terwijl je binnen in een comfortabel binnenklimaat vertoeft.

Nog meer besparen dankzij automatisatie

Een automatische sturing van de screens is niet alleen makkelijk, het is vooral een slimme manier om weer wat euro’s uit te sparen. Centraal aangestuurde systemen (domotica) en sensoren nemen het over. De stuurmodule speelt meteen in op de weersomstandigheden, ook als er niemand thuis is. Deze systemen bewaken de binnen- en buitentemperatuur en passen de zonwering aan volgens de gekozen instellingen. “De geprogrammeerde schema’s zorgen ervoor dat er geen energie verspild wordt aan het onnodig openen en dicht doen van de zonnescreens,” vult Femke Desmet aan. “Met deze dynamische bediening van de buitenzonwering ga je kostenefficiënt de energie beheren.”

Zonwering op zonne-energie: geen stroom nodig

Naast een klassieke elektrische sturing, kan je de zonnescreens ook aansturen op zonne-energie. Buitenzonwering op zonne-energie is nog duurzamer en de zon betaalt mee aan de energierekening. Bovendien is het systeem draadloos, waardoor de montage eenvoudig en snel kan verlopen.
“Met de zomer voor de deur denken velen reeds na over hoe het binnen de hele dag aangenaam koel kan blijven. Daarnaast blijven de energieprijzen enorm stijgen, en daar lijkt niet snel verandering in te komen. Dan wil je je geld echt niet uit geven aan energieverslindende aircosystemen. We zien het nu al, met de eerste lentezon, dat mensen hun energieverbruik kritisch onder de loep nemen en bekijken hoe de investering in screens terug verdiend kan worden,” besluit Femke Desmet. Zonwerende screens zijn onmisbaar om het op de zonnige dagen heerlijk fris in de leefruimtes te houden, zonder daarvoor extra energie te verbruiken. Screens zijn bovendien veruit de meest elegante en minimalistische zonweringsoplossing op de markt.

Bij BUILDING Shutter Systems gaan ze voor een mooi en functioneel design, 100% Belgische makelij en dat aan een no-nonsense prijs.

Partner worden voor de producten van BUILDING Shutter Systems?
Voor meer info kan je terecht op de website www.building-shuttersystems.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details