Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
BUILDING Shutter Systems: ‘Is buitenzonwering een luxe of een onmisbare noodzaak?’
Screens zijn een effectieve vorm van zonwering.

BUILDING Shutter Systems: ‘Is buitenzonwering een luxe of een onmisbare noodzaak?’

De grondstoffenmarkt staat al langer onder druk. Het Russisch-Oekraïens conflict zorgt nu echter voor een ronduit hallucinante impact op de energieprijzen. “Spaarzaam zijn is daardoor niet alleen aangeraden, het is intussen een absolute must”, aldus Femke Desmet, verantwoordelijk voor marketing bij BUILDING Shutter Systems. “Elk gezin, elke onderneming zoekt naar oplossingen om het energieverbruik te beperken. Wat is het advies dat een dealer aan zijn eindklanten geeft? Of welke tips past een ondernemer zelf toe voor zijn zaak? Hier alvast een waardevolle bedenking van zonweringfabrikant BUILDING Shutter Systems hoe buitenzonwering kan helpen om te besparen op de energiefactuur.” 

Met screens blijft het doorzicht naar buiten gehandhaafd.

Verlaag de energiebehoefte, in winter en zomer

Grote glaspartijen zorgen voor een ruimtegevoel en een strakke, eigentijdse look. Ramen en deuren zijn echter een zwakke plek in de bouwschil. In de koudere maanden is er logischerwijs warmteverlies, maar overdag is er de gelegenheid om van de binnenvallende winterzon te profiteren, waardoor extra warmte ervoor zorgt dat er minder hoeft te worden verwarmd. Op hete zomerdagen biedt (screen)zonwering buiten bescherming tegen oververhitting, waardoor er minder koelenergie nodig is. “Eigenlijk onmisbaar tegenwoordig, want een airco verbruikt enorm veel elektriciteit”, constateert Femke Desmet. 

Bediening van de screens kan desgewenst met de app.

“Bovendien zijn zonwerende screens voor buiten gunstig in relatie tot de geldende energie-eisen”, gaat Desmet verder. “Verticale zonwering aan de buitenkant wordt in aanmerking genomen bij de beoordeling hoe energiezuinig je gebouw is: met buitenscreens heb je minder energie nodig om de binnentemperatuur op peil te houden. Zo kan worden genoten van grote glaspartijen als die worden gecompenseerd met extra zonwering om op de energiekosten te besparen.” 

‘Adviseer zonwerende buitenscreens’

Met buitenscreens houdt het screendoek de warmte buiten al tegen, nog voor de zonnestralen het raam bereiken. “Buitenscreens kunnen tot 40% meer warmte weren dan bijvoorbeeld gordijnen”, weet Femke Desmet. “Dat wil zeggen dat extra koeling, zoals een airco, onnodig is en er veel op de energiekosten kan worden bespaard. Onderzoek toont aan dat buitenzonwering de energiefactuur tot wel 10% kan verlagen. Rolluiken kunnen overigens ook effectief beschermen tegen oververhitting, maar screens hebben de troef dat ze het zicht naar buiten behouden. Er kan worden genoten van een mooie zomerdag, terwijl het binnenklimaat comfortabel blijft.” 

Nog meer besparen dankzij automatisering

Een automatische sturing van de screens is niet alleen gemakkelijk, het is vooral een slimme manier om zonwering nog effectiever te gebruiken. Centraal aangestuurde systemen (domotica) en sensoren nemen de besturing over, die direct op de weersomstandigheden inspeelt, ook als er niemand thuis is. Deze systemen bewaken de binnen- en buitentemperatuur en passen de zonwering aan volgens de gekozen instellingen. “De geprogrammeerde schema’s zorgen ervoor dat er geen energie wordt verspild aan het onnodig openen en dicht doen van de screens,” aldus Femke Desmet. “Met deze dynamische bediening van de buitenzonwering kan het energieverbruik kostenefficiënt worden beheerd.” 

Zonwering op zonne-energie: geen stroom nodig

Behalve met een klassieke, elektrische gevoede aandrijving, kan voor screens ook zonne-energie worden gebruikt. “Buitenzonwering op zonne-energie is nog duurzamer en de zon betaalt mee aan de energierekening”, meent Femke Desmet. “Bovendien is een dergelijk systeem draadloos, waardoor de montage eenvoudig en snel kan verlopen.” 

“Met de zomer voor de deur denken veel mensen erover na hoe het binnen de hele dag aangenaam koel kan blijven. Daarnaast blijven de energieprijzen enorm stijgen – en daar lijkt niet snel verandering in te komen – waardoor mensen hun geld echt niet uit willen geven aan energieverslindende aircosystemen. We zien nu al, met de eerste lentezon, dat mensen hun energieverbruik kritisch onder de loep nemen en bekijken hoe de investering in screens terugverdiend kan worden”, besluit Femke Desmet. “Zonwerende screens zijn onmisbaar om het op de zonnige dagen binnen heerlijk fris te houden, zonder daarvoor extra energie te verbruiken. Screens zijn bovendien veruit de meest elegante en minimalistische zonweringoplossing op de markt. Bij BUILDING Shutter Systems gaan we voor een mooi en functioneel design, 100% Belgische fabricaat en dat voor een no-nonsense prijs!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details