Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Betalux: ‘Een baken in donkere tijden’

Betalux: ‘Een baken in donkere tijden’

Dankzij een combinatie van factoren ziet directeur Michel Wierda de toekomst zonnig tegemoet. 

2020 was een goed jaar voor markiezenbouwer Betalux uit Bolsward. Tijdens de lockdown in het voorjaar sloegen mensen massaal aan het klussen en in de periode die volgde, werkten ze in groten getale thuis. Wierda: “Toen hadden ze ineens last van de zon, als ze aan de eettafel werkten. En wat doe je dan? Dan ga je het internet op en zoek je een oplossing. Die oplossing maken wij in de vorm van markiezen.” 

Richard Hamersma bij de nieuwe CNC freesmachine van Betalux.

Van bloemenverkoop naar Bolsward

Corona bezorgde het bedrijf dus een topjaar. Misschien wel het beste in de ruim veertig jaar van zijn bestaan. Compagnon Cor Osinga begon Betalux® in de jaren zeventig. De voormalig bloemenverkoper werd na een brommerongeluk op zijn zeventiende arbeidsongeschikt verklaard, maar was niet van plan te stoppen met werken. Dus begon hij voor zichzelf. Via via kwam hij in de zonwering terecht en opende hij een winkel in Leeuwarden en vervolgens in Sneek. In 1998 kocht hij een perceel aan de Marne 30 in Bolsward, om daar het eerste stuk van de huidige fabriek te bouwen. 

Specialist in markiezen

Michel Wierda kwam er in 2003 bij voor het commerciële gedeelte en samen besloten ze zich te specialiseren in markiezen. “Dat was een strategische zet. Ik zag dat er ruimte voor was. Er waren maar één of twee markiezenbouwers in Nederland. Die eerste jaren reed ik wel negenduizend kilometer per jaar om onze klantenkring uit te bouwen. Ik ging bij elke potentiële dealer langs. Dat werkte. Er kwamen tot de recessie in 2008 alleen maar klanten bij.” 

De productie van markiezen is handwerk, want elke markies wordt op maat gemaakt.

Ambacht

Ze doen bij Betalux® alles zelf. Van het frezen van de kasten, met een gloednieuwe state of the art CNC freesmachine, tot het bouwen van de houten of aluminium frames, het naaien van de stof, bekleden van de frames en het vervoer naar de dealers. “We hebben een grote verscheidenheid in kappen en héél veel mogelijkheden”, vertelt Wierda. “Alles op maat, want in onze wereld bestaat geen productiewerk. We hebben veel geautomatiseerd maar het blijft een ambacht. Vakmanschap.” 

Relatiebeheerder Kira Dijkstra van Betalux.

Baken

“Alles moet pico bello zijn”, vervolgt Wierda, “we hebben tenslotte een naam hoog te houden. Zo ondersteunen we onze dealers bij de verkoop van onze markiezen door ze zoveel mogelijk gereedschap te bieden, in figuurlijke zin. Dus sterke, duurzame materialen in alle vormen en kleuren, uitstekende service, flitsend marketingmateriaal dat specifiek is gericht op bijvoorbeeld particulieren, horeca, winkels of kapsalons en een goede levertijd. Dealers kunnen zelfs in deze onzekere tijd 100% van ons op aan.” Lachend: “We zijn een baken in donkere tijden!” 

Persoonlijke benadering

Betalux® onderscheidt zich met die klantgerichtheid, vindt Wierda. Hij hecht veel waarde aan het contact met dealers en besteedt veel aandacht aan een persoonlijke benadering. Zo werd relatiebeheerder Kira Dijkstra aangenomen om het persoonlijk contact met de dealers te onderhouden. Wierda: “Even met een kop koffie bij elkaar aan tafel zitten, is goed voor de onderlinge band. Zo blijf je bij elkaar in beeld. Bovendien is jezelf presenteren, vertegenwoordigen, een vak op zich.” 

Kunststof kap

Maar dat is niet het enige waar het bedrijf zich mee onderscheidt van andere markiezenbouwers meent Wierda. “Wij zijn de enige met kunststof markieskappen. Die hebben we helemaal zelf ontwikkeld en zijn amper als kunststof te herkennen. Het is net hout. Je kunt ze ook verven als je wilt. Het voordeel ten opzichte van echt hout is dat je er amper omkijken naar hebt. Het is iets duurder in aanschaf, maar zó duurzaam dat het prijsverschil uiteindelijk verwaarloosbaar is.”  u

Showroom en scholing

Op het moment van het interview wordt de showroom vernieuwd, want die was aan een opknapbeurt toe. Zo kan Betalux® er weer fris tegenaan. “Dealers kunnen bij ons alle soorten markiezen zien die we hebben. Dat is belangrijk. Even zien hoe ze horen te hangen, hoe het materiaal er van dichtbij uitziet, hoe het voelt en we kunnen ze meteen een stukje scholing aanbieden over het inmeten en de montage.” 

Zonnige toekomst

Een nieuwe freesmachine, een nieuwe showroom, Betalux® is niet bang om te investeren. “Er komt nog genoeg werk voor ons aan”, denkt Wierda. “Het klimaat verandert, de zomers zijn heter, waardoor ook de vraag naar markiezen stijgt. Er worden veel nieuwe huizen in jaren 30 stijl gebouwd, daar past een leuke markies perfect bij. Dat staat gezellig en dankzij de super doeken en kunststof kappen is de levensduur lang. Precies wat mensen zoeken. Bovendien stokt de verkoop niet meer in de winter. Het jaar rond buiten leven is een trend. Dat merken wij aan de verkoop.” Die combinatie van factoren maakt dat Michel Wierda de toekomst van Betalux® zonnig inziet. En zon is goed nieuws, zeker voor een markiezenbouwer.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details