Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Berner Torantriebe viert zestigjarige bestaan | ‘Wij zijn pionier en trendsetter’

Berner Torantriebe viert zestigjarige bestaan | ‘Wij zijn pionier en trendsetter’

In 2020 viert Berner Torantriebe KG zijn zestigste verjaardag. Het bedrijf uit Rottenburg am Neckar profileert zich als een van de marktleiders in de ontwikkeling en productie van deuraandrijvingen. Als gevolg van de voortdurende groei zal Berner in zijn hoofdkantoor in Rottenburg in het jubileumjaar opnieuw uitbreiden. Het nieuwe gebouw van 2.500 m2 zal plaats bieden aan een productie- en magazijnhal, een opleidingscentrum en een showroom.

De behoefte aan nieuwe productie- en opslaghallen en kantoorruimte is het resultaat van de voortdurende groei van het bedrijf. Ongeveer 1.500 van de nieuw gebouwde 2.500 m2 zijn een uitbreiding van de bestaande productie- en opslaghal. De overige 1.000 m2 zijn verdeeld over extra kantoorruimte en een nieuw gecreëerd en volledig uitgerust opleidingscentrum. Daar wil Berner zijn gespecialiseerde handelspartners in de toekomst gaan ondersteunen met knowhow en zijn productportfolio.

“Het opleidingscentrum is met zijn moderne glazen gevel bijzonder uitnodigend en representatief en past tegelijkertijd harmonisch in het bestaande gebouwencomplex”, vindt directeur Frank Kiefer van Berner. Nadat in mei 2019 de eerste steen is gelegd, zullen de nieuwe ruimtes in het voorjaar van 2020 daadwerkelijk worden betrokken. De uitbreiding wordt officieel geopend tijdens de viering van het zestigjarig bestaan op 19 september van dit jaar.

Oprichting

Het is allemaal begonnen in 1960 toen Kurt Berner (1934-2019) in Ammerbuch-Altingen het bedrijf Kurt Berner Apparatebau oprichtte, toeleverancier voor de metaalindustrie. Kurt Berner werkte op dat moment nog alleen en op zichzelf. Eind jaren zestig begon hij vervolgens met de productie van machinemodules. Hij richtte zich daarbij vooral op de productie van speciale machines. Tevens ging hij eindschakelaars en besturingen voor schuifdeuren produceren.

Midden jaren zeventig, toen zijn afhankelijkheid als toeleverancier steeds duidelijker merkbaar werd, besloot Berner zijn eigen producten te gaan ontwikkelen en produceren. Dat resulteerde in 1974 in de eerste Berner garagedeuraandrijving. In de daarop volgende jaren specialiseerde de firma Berner zich meer en meer op deuraandrijvingen en ze heeft sindsdien voor meer dan tien innovaties octrooi aangevraagd. Een van de innovaties die Kurt Berner heeft bedacht, is de C-rail die zorgt voor een stabiele geleiding van ketting, tandriem of kogelriem. De C-rail is nu nog steeds een belangrijk onderdeel van alle aandrijfrails van Berner. Het hart van het bedrijf zijn echter de garagedeuraandrijvingen. Sinds de BA-serie – de eerste serie aandrijvingen die in 1975 is uitgebracht en waarmee het allemaal is begonnen – zijn ze met elke doorontwikkeling stiller, kleiner, krachtiger, veiliger en energiezuiniger geworden. Met als voorlopige hoogtepunt de huidige GA-serie, inclusief radiografische accessoires. “In dit veld is Berner altijd al een pionier geweest en tot op de dag van vandaag een trendsetter”, aldus directeur Kiefer. “Tijdens de officiële opening in september 2020 zal Berner daarom een nieuw model presenteren!”

Op 19 september 2020 opent Berner Torantriebe KG de uitbreiding van zijn vestiging in Rottenburg am Neckar. Naast het bestaande complex (op de foto rechts) worden nieuwe productie- en magazijnhallen, kantoren, een opleidingscentrum en een showroom toegevoegd.

 

Daarnaast profileert Berner zich ook als specialist in draai- en schuifpoortaandrijvingen, slagbomen en parkeerplaatsafzettingen. Als product van de toekomst ontwikkelt Berner sinds 2017 ook systeemdeuren, en wel onder de merknaam Supeero. Het zijn zelfdragende schuifpoorten met variabele deurpanelen, die ook frameloos als zwevend glas kunnen worden uitgevoerd. “Berner en Supeero voldoen aan individuele klantwensen met praktijkgerichte oplossingen voor alle omstandigheden”, aldus Kiefer. “Eersteklas kwaliteit en betrouwbaarheid bepalen het brede assortiment, dat volledig in Rottenburg wordt geproduceerd.”

Twee keer de meters, twee keer de mensen

Berner is sinds 1987 in Rottenburg gevestigd. Hier produceerde Kurt Berner met 25 medewerkers voor het eerst op zijn eigen productielijnen. De eerste uitbreiding van het toen 800 m2 grote gebouw met nog eens 800 m2 vond plaats in 1991. Een jaar later werd het bedrijf hernoemd tot Berner Torantriebe GmbH en in 2009 werd het Berner Torantriebe KG. In 2011 werd de vestiging Rottenburg verder uitgebreid met nog eens 1.000 m2 tot 2.600 m2. Met 2.500 m2 is de nieuwbouw die over enkele maanden wordt opgeleverd dus bijna net zo groot als het bestaande gebouw. De bijna-verdubbeling van het vloeroppervlak is mede noodzakelijk om de groei van het personeelsbestand op te vangen. Berner heeft inmiddels meer dan vijftig medewerkers, een verdubbeling sinds 1987.

Zestig jaar geleden richtte Kurt Berner – op de foto aan het werk met een boorinstallatie – zijn bedrijf Kurt Berner Apparatebau op. Het werd in 1992 hernoemd tot Berner Torantriebe GmbH, later KG.

 

Kurt Berner heeft het beheer van Berner Torantriebe KG in 2003 in handen van de Hörmann Groep gelegd, maar het bedrijf is zelfstandig en autonoom blijven opereren. Frank Kiefer is sinds 2012 directeur van Berner en verantwoordelijk voor het bedrijf. “Zestig jaar is een lange tijd waarin Berner niet alleen een gezonde groei heeft doorgemaakt, maar ook zijn stempel heeft gedrukt op de industrie en de markt”, aldus Kiefer ter gelegenheid van het jubileum. “We kijken er naar uit om dat in september 2020 samen met onze klanten in ons nieuwe pand te vieren. Onze klanten zijn voor ons immers de inspiratie om in de komende decennia op onze succesvolle weg verder te gaan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details