Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
25 JAAR Z&R – L’HISTOIRE SE RÉPÈTE
Z&R 4 van 1997. Z&R 1 van 1997.

25 JAAR Z&R – L’HISTOIRE SE RÉPÈTE

In 2007, bij het 10-jarig bestaan van Z&R hebben de toenmalige bladmanager John Kösters en de toenmalige hoofdredacteur Don van Gool hun gedachtes aan het papier toevertrouwd en in een column in Z&R gepubliceerd. Wij – bladmanager Ronald Klein en (eind)redacteur Thijs Pubben – hadden het ons gemakkelijk kunnen maken. Overschrijven, onze namen eronder en klaar! Want wat John en Don – klinkt goed – toen schreven, geldt in feite nog steeds. l’Histoire se répète. 

Van voor naar achter: Z&R 7, 2013 Z&R 4, 2014 en Z&R 3, 2019.

Het vorige jubileum was in 2007. Het ging toen bijzonder goed met de branche; de bomen groeiden de hemel in en 2007 was een topjaar. Niemand kon bevroeden dat kort daarna een wereldwijde economische crisis zou uitbreken die ook de zonweringsector in alle hevigheid zou treffen. De omzet van de branche kelderde met ongeveer een kwart. Maar het jubileumjaar was top. Net als het huidige jubileumjaar. L’Histoire se répète. Maar dan hopelijk zonder de crisis na het jubileum. 

Een hernieuwde crisis is overigens niet te verwachten. De zonweringbranche heeft in 2020 en 2021 topseizoenen gekend. Dat er ‘iets’ van een reactie naar beneden komt, lijkt na deze topjaren onvermijdelijk. Toch kan de branche de toekomst met vertrouwen tegemoetzien. De opwarming van de aarde gaat door en uiteraard niet voorbij aan huizen en gebouwen. Om de warmte te weren en het hoofd binnen enigszins koel te houden, blijkt zonwering – en/ of rolluiken – een onmisbaar instrument, zoveel is wel duidelijk. Lees het verhaal van Peter Winters in dit Jubileumboek er maar op na. 

Ongeveer veertig procent van ons energieverbruik wordt in de bebouwde omgeving gerealiseerd. Als we niks doen, wordt dat alleen maar meer. Er ligt dus er ook voor de zonweringbranche een enorme uitdaging. Voor fabrikanten en leveranciers, voor zonweringspecialisten (de dealers, verdelers…), voor brancheverenigingen, vertegenwoordigende organisaties én voor vakbladen. Die handschoen pakt Z&R graag op.   

Dezelfde doelstellingen

De doelstellingen voor Z&R, waar John en Don in hun column over spraken, staan nog steeds: een leesbaar blad maken, menselijke interactie benadrukken – mensen uit de branche aan het woord laten – en nieuws en (product)informatie breng­en. Het zijn zaken die onverminderd gelden en ook voor de huidige bladmanagement en redactie een leidraad zijn. 

Natuurlijk zijn er ook dingen veranderd. Neem internet dat een enorme vrucht heeft genomen. Heel veel nieuws en informatie komt nu ook langs digitale weg naar de branche. Denk bijvoorbeeld aan het Journaal, waarin het zonweringnieuws wordt gepresenteerd. Dat heeft door internet natuurlijk een andere status gekregen. Nieuws reist over de digitale snelweg sneller dan voorheen. Daar hebben kranten en het journaal op televisie ook mee te maken. Z&R heeft op die nieuwe werkelijkheid gereageerd met zenronline.nl, om nieuws sneller bij de branche te brengen. Het Journaal in de papieren Z&R is daarbij ondersteunend. 

Is het bestaansrecht van print daarmee ondergraven? Het succes van Z&R maakt duidelijk dat dat niet zo is. Het grote voordeel van een gedrukt blad als Z&R is dat alles wat de zonweringbranche betreft, op één plek en in een handzaam formaat wordt verzameld. Kort gezegd: de zonweringspecialist – want daar is het blad in eerste instantie op gericht – kan kiezen: het internet afzoeken en tig sites bezoeken, of de Z&R erbij pakken! Een extra voordeel van print is dat veel mensen nog steeds liever van papier lezen dan van een – klein – beeldscherm. 

Z&R 4 van 2007.

Tweerichtingsverkeer

Bladmanagement, redacteuren en vormgeving werken hard om elke keer weer een aantrekkelijke Z&R te produceren, maar dat is geen eenrichtingsverkeer. Interactie met betrokkenen in de branche is en blijft heel belangrijk. Dat is iets wat John en Don in 2007 al constateerden en wat heden ten dage nog steeds geldt. 

Interactie is er in de eerste plaats met zonweringfabrikanten en -leveranciers. Zij voeden Z&R met informatie die het redactieteam en de vormgeving vervolgens in leesbare en aantrekkelijke artikelen vervatten om de branche te informeren. 

Interactie is er ook met zonweringspecialisten die regelmatig in Z&R aan het woord komen. Het is leuk én leerzaam voor zonweringspecialisten om ook eens bij een ander in de keuken te kijken. Puntje van kritiek van Z&R op Z&R: dat zouden we wel weer wat vaker mogen doen! Er is continu zoveel (product)nieuws te melden, dat de dealerreportages er wel eens bij inschieten en dat is natuurlijk jammer. John en Don spreken in hun verhaal de wens uit om “…verder te werken aan een nog betere kwaliteit van [het] vakblad.” Daar kunnen we ons anno 2021 alleen maar bij aansluiten. l’Histoire se répète. Ook in dat opzicht. Het kan altijd weer beter en dat is waar uitgever, bladmanagement en redactie voortdurend naar streven. 

Van voor naar achter: Z&R 4, 2021 Z&R 2, 2005 Z&R 1, 2004 Z&R 1, 2003 Z&R 4, 2012 Z&R 1, 1998 en Z&R 1, 1997

Voor de interactie met de branche in de meest ruime zin van het woord – fabrikanten en leveranciers, zonweringspecialisten, brancheverenigingen… – zijn bladmanagement en redactie uiterst dankbaar. Die interactie maakt Z&R wat het is: een platform voor zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen. Voor de branche en door de branche. Samen op naar het volgende jubileum, zodat de geschiedenis zich opnieuw kan herhalen. 

Dank voor de plezierige samenwerking in de afgelopen jaren en hopend op voortzetting!   

Ronald Klein, bladmanager

Thijs Pubben [eind]redacteur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details