Platform over zon-en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen
Het nieuwe cassettescherm MX-4 van markilux combineert design met lichtdesign.

markilux: ‘De MX-4 verbindt futuristisch design met moderne ledtechnologie’

Met de MX-4 onderstreept markilux zijn missie om productdesign met een expressieve stijl te ontwikkelen. “Via eenvoudige, duidelijke lijnen worden in het design van het nieuwe scherm ronde en hoekige vormen met elkaar verbonden”, meent Michael Gerling, directeur Productie en Techniek bij markilux. “Bovendien zorgt de moderne ledtechnologie voor een nieuwe kijk op kleurrijke verlichtingsmogelijkheden voor het terras.” 

“Hoogwaardig design is voor markilux bij elk product een must”, vervolgt Gerling. “Het is de rode draad in ons assortiment. Dat komt met name tot uitdrukking in de MX-productfamilie. Dan is het niet verwonderlijk dat ook het nieuwe cassettescherm MX-4 hier met zijn avant-gardistische uitstraling op voortborduurt.” 

Spots in de voorlijst

Uitstraling door te contrasteren

“Bij dit product vonden we het – opnieuw – belangrijk om een boeiende samenstelling van vorm en kleur te creëren”, licht Gerling toe. “Uitgangspunt is een opvallende, conisch gevormde cassette. Ze wordt geaccentueerd door een opvallend frontpaneel rondom dat de behuizing aan de voorkant goed afsluit en doorloopt in de zijkappen. Het frontpaneel en de cassette kunnen in zeven standaardkleuren worden uitgevoerd, maar ook met kleuren naar keuze voor de cassette. Dit leidt tot levendige contrasten en illustreert de vorm, die rond met hoekig verbindt.” 

Grote keuze aan ledverlichting

Maar dat is nog niet alles, gaat Gerling verder. “Bij de MX-4 wordt het thema kleur daarnaast door het lichtdesign ondersteunt. Daarbij is de grote keuze aan ledverlichting het eerste dat opvalt. De dimbare LED-Line, die in een multifunctionele groef aan de onderkant van de cassette is bevestigd, kennen de meesten wel. Daarnaast is het vanaf mei mogelijk om, afhankelijk van de schermafmeting, maximaal zes nieuw ontworpen draai- en kantelbare spots aan de binnenzijde van het uitvalprofiel te integreren.” 

De collection one van markilux wordt begin 2023 officieel gepresenteerd. Deze doekcollectie combineert design met duurzaamheid, onder andere door een eind te maken aan de gebruikelijke vijfjarige levenscyclus.

Creatief zijn ook de leds in de uiteinden van de cassette. Ze zorgen voor een lichtbundel die naar boven en naar beneden schijnt. “Op dit bijzondere verlichtingsconcept van het scherm borduren we voort met speciaal ontwikkelde, aparte wandlampen die hetzelfde verlichtingsconcept hebben, maar ook qua design aansluiten bij de MX-4, wat zorgt voor een uniform gevelbeeld”, verduidelijkt Gerling. 

Kleurrijke lichteffecten op de gevel

Een ander bijzonder aspect is volgens Gerling de speciale verlichtingstechnologie, waarmee de kleur van de ledelementen, afhankelijk van de gelegenheid en de stemming van de eindgebruikers, naar wens kan worden aangepast. “Want naast normale warmwitte lampen zijn er ook RGB-lampen beschikbaar. Die kunnen worden bediend met een handzender via de ingebouwde io-technologie of middels speciale apps van de slimme systemen Philips Hue en TaHoma Switch van Somfy. Daarbij is ook spraakbediening mogelijk. Via de app kunnen bovendien individuele warme, bonte of koele kleur­scenario’s worden gedefinieerd.” 

Solide techniek

Naast de moderne vorm en het bijzondere lichtdesign zet markilux met de MX-4 in op solide techniek en praktische afmetingen. Het scherm is verkrijgbaar met maximale afmetingen van 600 x 400 en 700 x 350 cm. Het is daarnaast koppelbaar. “De stabiele knikarmen zijn uitgerust met een onderhoudsarme en stille bionische pees”, gaat Gerling in op de techniek van het scherm. “Verder zijn de knikarmen voorzien van een kantelscharnier, zodat het uitvalprofiel bij het indraaien naar boven zwenkt en de behuizing optisch mooi sluit. Samen met onzichtbare wandconsoles en een aansluitende bevestiging aan de gevel zorgt dat voor een esthetisch geheel. Met de bijzondere compositie van vorm en kleur zijn we er bij dit nieuwe model volgens mij in geslaagd een boeiende combinatie te creëren”, besluit Michael Gerling.

‘De nieuwe doekcollectie collection one is de nieuwe nummer 1’

Markilux presenteert om de vijf jaar een nieuwe collectie zonweringdoeken. Met de nieuwe collection one is het weer zover. De nieuwe doekcollectie verrast volgens het bedrijf omdat ze compacter, internationaler en moderner is. “Deze collectie is een interessante mix van klassieke en nieuwe trendy dessins”, aldus textielontwerper Anette Busch. Het betreft een duurzame collectie met een kleinere omvang op basis van de drie doekkwaliteiten sunbow, sunvas en sunsilk. De collection one is volgens Busch compleet anders dan alle voorgaande collecties, “omdat ze enerzijds bestendig is en anderzijds steeds zal veranderen.”

De basis zijn suncolours

De bestendige basis zijn ongeveer 110 neutrale suncolour-doeken die, afgezien van een enkele vervanging, redelijk constant zullen blijven. Elke consument zich in deze collectie kunnen vinden. De focus ligt op effen doeken, faux-uni’s, structuurdessins en klassieke streepdessins in zeven kleurgroepen in de kwaliteiten sunvas, het bekende polyesterdoek, en sunbow, een in Europa geproduceerd acryldoek.

Het betreft doeken die tot dusver goed verkopen en die in een nieuw portfolio worden samengevoegd. Acryl maakt nu ook weer deel uit van de collectie. “Acryl- en polyesterdoeken hebben tegenwoordig vergelijkbare eigenschappen qua uiterlijk, oppervlak en weerbestendigheid”, constateert Busch. “Door beide kwaliteiten aan te bieden, verbreden we ons aanbod, wat belangrijk is voor de export. Bovendien betekenen twee producenten meer leveringszekerheid. 

visutex

De klassieke suncolours worden in de toekomst uitgebreid met 40 moderne visutex-dessins in de kwaliteiten sunvas en sunsilk,    υ
die alleen voor markilux wordt geproduceerd. Het uiterlijk van deze doeken kenmerkt zich onder annder door bijzondere structuureffecten, elegante krijtstreeppatronen, kleurvaste moulinégarens of klassieke blokstrepen en verder door actuele trends. 

De visutex-doeken volgen vijf kleurtrends, te weten pastelgroen, donkerblauw, lichtbeige, zilver en zwart, wat ook de jubileum-framekleuren van markilux zijn. “Deze combinatie ziet er op het terras en in de tuin gewoon geweldig uit!”, constateert Anette Busch. 

De focus op trends vormt de basis voor een levende collectie. Het is namelijk de bedoeling dat de visutex-dessins regelmatig of naar behoefte met nieuwe kleuren en dessins worden aangevuld of erdoor worden vervangen. Bij deze categorie horen ook de smart art-dessins. Met dit aanbod kan flexibel op de markt worden gereageerd en blijft de collectie altijd up-to-date. 

Grondstoffenbesparing

Naast de basisdessins en de speciale visutex-creaties maken ook de specials, doeken met bijzondere technische eigenschappen, weer deel uit van de collection one. Daartoe behoren transolair, perfotex, perla FR en – na een tijdelijke productiestop – ook vuscreen. Ze zijn beschikbaar in 59 dessins. 

“Met deze compacte samenstelling die op drie pijlers rust, hebben we onze collectie zonweringdoeken toekomstbestendig gemaakt”, concludeert Anette Busch. “Door het kleinere aantal doeken en door de vaste looptijd af te schaffen, hebben we immers minder grondstoffen nodig. De collectie is daardoor tegelijk duurzaam én levendig en divers. Daarnaast is ze ook handzaam, want ze past in één collectieboek en in één transporttas. En ze is praktisch, want doekstalen kunnen worden toegevoegd en vervangen en de stalenhangers zijn zo vormgegeven dat dessins via drukknopen kunnen worden verwisseld.” 

Vooruitgang met inzicht

“Het was een intensief proces om de collectie te ontwikkelen en een geschikte leverancier voor de kwaliteit acryl te vinden”, besluit Anette Busch. “Daarvoor hebben we de eigen collectie en de portfolio’s van andere producenten onder de loep genomen. Dat heeft uiteindelijk tot de huidige samenstelling van onze collectie geleid. Volgens mij is de collection one een evenwichtig geheel geworden, een collectie met een sterke internationale dimensie, die onze competentie op het gebied van textiel toont. Ook wat kleur betreft, onder andere door visutex en de service Colour on demand. Met deze unieke collectie nemen we opnieuw het voortouw!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details