- Algemeen
- Productinformatie
- Aandrijving & Besturing
- Interieur
- Exterieur
- Rolluiken
- Zonwering & Overkappingen
Er zijn mensen die in gesprekken steevast de kool en de geit sparen. Er zijn ook mensen die altijd recht voor de raap zeggen waar het op staat. Tot die laatste categorie behoort directeur Toon van Osta van ROMA Benelux BV. Toon aan het woord is dus nooit saai en altijd heel erg duidelijk.
“Het is heel erg druk en de omzet is boven verwachting. We maken recordtijden mee. Enige minpuntje is dat Somfy Duitsland een tijdlang leverproblemen heeft gekend door corona. De problemen zaten voor ons vooral bij motoren voor screens, voor ROMA in Nederland en België in deze tijd van het jaar het belangrijkste product… Lastig dus, want de meeste klanten zijn gewend aan Somfy, kennen het merk en willen niets anders. Maar inmiddels zijn de problemen gelukkig goeddeels opgelost en zijn de levertijden weer op het normale niveau. Maar we gaan hier natuurlijk wel met Somfy Duitsland over aan tafel, zodat zoiets niet nog een keer gebeurt.”
“Vervelend, maar slechts hobbeltjes in het groeipad van ROMA, want het gaat crescendo met het bedrijf. Dit jaar is het bedrijf in thuisland Duitsland alweer 20% gegroeid. Het dwingt ROMA ertoe zijn assortiment in te krimpen om de groei te kunnen opvangen. Minder courante producten verdwijnen uit het assortiment om vol te kunnen focussen op de hardlopers in het gamma.”
“ROMA is een uniek bedrijf, misschien wel in de wereld. Kwalitatief hoogstaand, met enorme mogelijkheden. Duizend standaardkleuren waar anderen er twee of drie hebben! En dat met hele korte levertijden. De kleinere concurrenten gaan het moeilijk krijgen tegen een gigant als ROMA. Het bedrijf maakt voortdurend een enorme ontwikkeling en groei door, ook op de werkvloer.”
“De coronacrisis heeft de zonweringbranche vooralsnog een enorme impuls gegeven. Het prachtige voorjaar en het vooruitzicht dat zomervakantie vieren moeilijk wordt, heeft voor veel investeringen gezorgd. Dat zullen voor een deel vooruitgeschoven investeringen zijn, maar ik denk niet dat er dadelijk een terugval zal volgen, zeker in Duitsland niet. De vorige crisis heeft ROMA ook goed doorstaan. In Duitsland doen ze dat geweldig, ook nu weer. Dat geldt overigens ook voor de manier waarop de coronacrisis door de overheid wordt benaderd, medisch, maar ook voor wat betreft de steun voor bedrijven. Duitsers staan voor kwaliteit en perfectie. En ROMA ook!”
“Ook voor ROMA Benelux overheerst het optimisme. De algemene regel geldt dat als de zon schijnt de zonweringbranche handel heeft. Maar het gaat steeds vaker verder dan dat. Woningen moeten energieneutraal worden. Veel architecten en andere bouwprofessionals zijn op zoek naar oplossingen en komen dan steeds vaker bij ROMA uit. Het biedt optimisme voor de toekomst omdat zonwering en rolluiken belangrijk zijn om het energiegebruik van woningen en gebouwen naar beneden te brengen.”
“We verwachten dat we als ROMA Benelux door het energiebewuste bouwen opnieuw stappen kunnen maken. ‘Opnieuw’, want we zetten al jaren grote stappen. In 2019 50% groei, voor 2020 verwachten we 30%. We bereiken nu een omzet waarmee we in de top drie van Nederland komen. We zitten nu al op tien medewerkers en hopen voor het einde van het jaar naar twaalf te gaan.”
“Als de coronacrisis al een voordeel heeft, dan is het dat er iets meer ruimte komt op de arbeidsmarkt. ROMA Benelux heeft de afgelopen vijf maanden al vier nieuwe medewerkers aangenomen. Mede daardoor komen we inmiddels plek tekort, maar gelukkig gaat binnenkort de bouw van ons nieuwe onderkomen in Zevenbergen van start. Niet alleen een uitbreiding, maar daarnaast wordt ook het bestaande pand binnen en buiten vernieuwd.”
“ROMA Nederland wordt autonoom. Dat betekent dat we onze orders voortaan rechtstreeks aan de productie in Duitsland kunnen doorgeven. We gaan dus heel veel dingen zelf doen die eerst nog in Duitsland werden gedaan. Daar hebben we op kantoor twee extra mensen voor aangesteld.”
“Met Gilles Curtoud – voor de binnendienst – en een nieuwe buitendienstman voor België hebben we twee collega’s aangenomen die de Franse taal machtig zijn, om het Franstalige deel van België te bedienen.
Dat gebeurt op dit moment nog vanuit Frankrijk, maar komt nu terug naar ROMA Benelux, zodat we weer heel België onder ons hebben. Maar dat kan alleen als je mensen hebt die de taal spreken en die hebben we nu.”
“De nieuwe mensen worden nu opgeleid, maar dat duurt even, want ze moeten de branche met zijn ins en outs en alle technische en functionele eigenschappen van onze producten leren kennen. Het kost een à twee jaar voordat iemand vol op stoom is.”
“Een ander gevolg van corona was dat klantbezoeken opeens niet meer mogelijk waren. Bijvoorbeeld de nieuwe contacten die ik op Polyclose had gelegd, kon ik niet meer navolgen. De rust heeft me goed gedaan! In die zin is corona mijn redding geweest, want decennialang heb ik roofbouw gepleegd.”
“Ondertussen heb ik ook nog een operatie aan mijn hand ondergaan. Slijtage. Ik ben geholpen bij de Xpert Clinic in Rotterdam, een kliniek die is gespecialiseerd in hand- en polszorg. De operatie is succesvol verlopen, maar de functies van mijn hand zijn voorlopig gehalveerd. Dat moet gaandeweg verder verbeteren.”
“Voorheen dacht ik dat ik moest blijven gaan voor ROMA Benelux, maar ondertussen staat er een goede organisatie. De uitbreiding van het personeelsbestand betekent dat ik niet meer elke klant zelf hoef te bezoeken. De nieuwe buitendienstman gaat de Belgische klanten bezoeken. Zelf blijf ik nog wel betrokken bij de grote klanten. Voor Nederland zijn we ook op zoek. Nog niet actief, maar als zich geschikte kandidaten aandienen, zullen we niet aarzelen.”
“In de binnendienst is de ervaren Gertjan van Iersel door ziekte weggevallen, maar mijn zoon Danny geeft nu leiding aan het kantoor van ROMA Benelux. Ik laat dat met een gerust hart aan hem over, want hij werkt heel gestructureerd. Hij is een jonge vent die nieuwe ideeën inbrengt. Mensen van zijn generatie zijn opgegroeid met computer, tablet en mobiele telefoon. Zij zien veel meer mogelijkheden op het gebied van automatisering, digitalisering en online marketing.”
“Vroeger heb ik vaak meer dan 80 uur per week gewerkt. Dat gaat zijn tol eisen. Vooral de stress. Lang heb ik gedacht dat ik strijdend ten onder zou gaan. Maar nu zie ik dat we een steeds sterker team krijgen en dat Danny het in zich heeft om het stokje een keer over te nemen. Ik kan een stapje terugdoen en een dag minderen in de week en over een of twee jaar nog een dag. De volgende generatie moet het gaan overnemen.”